Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Τι κάναμε για την υγεία στα νησιά μας

ΠΝΑΙ: Τι κάναμε για την υγεία στα νησιά μας

|

Τομές και πρωτοποριακές δράσεις της περιφερειακής αρχής, για την δημιουργία ενός νέου τοπίου για τους νησιώτες – Ο … χάρτης του 2017 για την υγεία στο Νότιο Αιγαίο 

 

 Η δημιουργία ενός νέου τοπίου για τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, στον ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας τομέα της Υγείας, που αποτελεί και την κύρια πηγή αγωνίας για εκείνους, ήταν ο στόχος που έθεσε η  Περιφερειακή Αρχή, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2017, χρειάστηκε να ξεπεραστεί κάθε  όριο ευθύνης ή αρμοδιότητας, προκειμένου να σχεδιαστούν πολιτικές και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, που με τρόπο δημιουργικό θα λύνουν προβλήματα και θα απεγκλωβίζουν τα νησιά και τους κατοίκους τους από καταστάσεις που για δεκαετίες θεωρούντο δεδομένες, παγιωμένες και μη αναστρέψιμες.

Πάνω σε αυτήν την λογική, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρωτοπόρησε και έκανε την τομή, όσον αφορά την κάλυψη των νησιών από ιατρικό προσωπικό. Πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησε την οικονομική στήριξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί στα νησιά. Μια δράση που καλύπτεται από ίδιους πόρους,  ωρίμασε και λειτούργησε μέσα στο 2017 και πρόκειται να επεκταθεί και  εντός του 2018.

Από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αναλογούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών οδηγήθηκε  στην υγειονομική θωράκιση των νησιών, μέσω της διάθεσης πόρων για την προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας, της βελτίωσης των κτιριακών υποδομών, της απόκτησης νέου στόλου ασθενοφόρων για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ και η χρηματοδότηση των νέων δομών υγείας που το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε,  τα ΤΟΜΥ, με ποσό που ξεπερνά τα 8 εκ. €.

Επιπλέον των ευρωπαϊκών πόρων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δέσμευσε και ίδιους πόρους για παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία της Ρόδου και της Κω, ιδιαίτερα κρίσιμες για το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς που φιλοξενούνται σε αυτά.

Η τομή που το 2017 αποφασίστηκε και οδεύει για υλοποίηση το 2018, είναι αυτή της χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ για τις λειτουργικές του δαπάνες, δηλαδή την αύξηση του προσωπικού που απασχολεί στην περιοχή μας από τους ίδιους πόρους,  με το ποσό των 800.000 ευρώ,  που θα δώσει λύσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα μειονεκτικά χαρακτηριστικά.

Στο Νοσοκομείο της Ρόδου, εξασφαλίστηκε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η  χρηματοδότηση της δημιουργίας δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ),  στην θέση της παλαιάς Νεφρολογικής Κλινικής που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικήςστο Νοσοκομείο της Ρόδου και  θα δώσει πολύσημαντική ανακούφιση σε εκατοντάδες νησιώτες που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο.

Προ ημερών εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε την μελέτη για την κατασκευή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, μελέτη για τη οποία εργάστηκαν εθελοντές  μηχανικοί, εξωτερικοί συνεργάτες και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ, οι οποίες χρειάστηκε να καλύψουν και κενά του φακέλου του επί δεκαετίες λειτουργούντος Νοσοκομείου της Ρόδου.

Θεμελιώθηκε το Νοσοκομείο Καρπάθου, έργο 6,38 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο μέσο του 2018, δίνοντας σημαντικές λύσεις στο ζήτημα των ιατρικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Καρπάθου και της Κάσου

Στ υπηρεσιακό επίπεδο, στην Δημόσια Υγεία. το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πρόληψη, όσον αφορά την υγείας των πολιτών (αφού η προστασία της ατομικής υγείας αφορά τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγειάς με εποπτεύουσα αρχή το Υπουργείο Υγείας και της ΔΥΠΕ).

Στο διάστημα του έτους 2017 από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής έγινε έλεγχος φυματοαντίδρασης (Mantoux) σε Σύρο και Κω 310 παιδιά εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τα 117. Στους εμβολιασμούς συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς και αφορά τον κίτρινο πυρετό τύφο – λύσσα  (εμβολιάστηκαν 238 άτομα).

Μέσω της εταιρείας  «ΓΑΛΗΝΟΣ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε οδοντιατρική πρόληψη και θεραπεία σε μαθητές και τον γενικότερο πληθυσμό των νησιών της Δωδεκανήσου.

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε στα νησιά Κάσο, Χάλκη, Ρόδο, Καστελόριζο και Τήλο. Συνολικά  πραγματοποιήθηκαν 312 προληπτικοί έλεγχοι και 299 οδοντιατρικές πράξεις/θεραπείες.

Η εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ» της Περιφέρειας,  σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία πραγματοποίησε προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών στους κατοίκους της Νισύρου από τις 26.10.2017 έως και τις 30.10.2017.  Στο πλαίσιο της δράσης αυτής σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς και τις υπηρεσίες του νησιού, έγινε ενημέρωση και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού για την ανίχνευση των προκλινικών καρκίνων και τον τρόπο προγραμματισμού θεραπείας τους.

 Διενεργήθηκε Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια» στους μαθητές Δ΄ Τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων Σύρου, καθώς και Πρόγραμμα για την «πρόληψη ατυχημάτων-αδρή οφθαλμολογική εξέταση» σε μαθητές Β’ Τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων Σύρου.

 Τι κάναμε για την Υγεία:

Πρωτοπορήσαμε

παρέχοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά μας, από ίδιους πόρους

Συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε

ενισχύοντας τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στα νησιά, με 800.000 € για τη στελέχωσή του, από ίδιους πόρους

Δημιουργούμε

την Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (Ογκολογικό)  στο Νοσοκομείο της Ρόδου, από ίδιους πόρους

Ολοκληρώσαμε

τη μελέτη για την κατασκευή του  Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Θεμελιώσαμε και παραδίδουμε

το νέο Νοσοκομείο στην Κάρπαθο –  6,4 εκ. €

Χρηματοδοτήσαμε το ΕΚΑΒ

για 20 ασθενοφόρα σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο, Σύρο, Νάξο, Θήρα, Μύκονο, Πάρο και Τήνο –  1,2 εκ. €

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις για:

  • ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου – 2,2 εκ. €
  • ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε 3 Κέντρα Υγείας και 21 Περιφερειακά Ιατρεία μικρών νησιών – 1,7 εκ. €
  • 6 ασθενοφόρα μικρού όγκου για Σέριφο, Ανάφη, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Κάσο και Χάλκη – 1,7 εκ. €

Διενεργήσαμε στα νησιά μας

  • προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών
  • προληπτικούς ελέγχους και οδοντιατρικές θεραπείες
  • ελέγχους φυματοαντίδρασης (Mantoux) και εμβολιασμούς σε παιδιά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.