Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Σύρος: Ομόφωνη η απόφαση για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

ΠΝΑΙ – Σύρος: Ομόφωνη η απόφαση για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

|

Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου): Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών απαιτεί επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τομεακά έργα κλίμακας

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου τάχθηκε σήμερα, υπέρ της διεκδίκησης της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο διά ζώσης.

Εκ παραλλήλου, αποφασίσθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- να ζητηθεί αύξηση της συμμετοχής των τομεακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε έργα υποδομής των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου τοποθετήθηκε σύσσωμο υπέρ της διεκδίκησης της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, αποσυνδέοντας το θέμα από όποια συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, καθώς αποτελεί μέτρο νησιωτικότητας που με δεδομένη την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. 

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και την υλοποίηση έργων κλίμακας από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, ως τις δύο βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των νησιών, ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, στην Ερμούπολη, στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση από τις αρχές του 2020, λόγω της πανδημίας. 

Το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τέθηκε από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, μαζί με το χρηματοδοτικό περιβάλλον έργων υποδομής των νησιών της Περιφέρειας, διότι, όπως εξήγησε, αυτοί είναι οι δύο πυλώνες από τους οποίους εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ευθύνες συγκεκριμένου πολιτικού χώρου για την κατάργησή τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην σύνδεση του ΦΠΑ με το μεταφορικό κόστος των νησιών, την οποίαν χαρακτήρισε «έγκλημα», καθώς έδωσε το «πάτημα» στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών και εν συνεχεία να θεσπίσει ως αντάλλαγμα το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο στην πράξη αποδείχθηκε αδύναμο για να αντισταθμίσει το πλήγμα που υπέστη η οικονομία των νησιών και η ανταγωνιστικότητά της..  

«Να γυρίσουμε κάποια χρόνια πίσω και να μιλήσουμε για τις ευθύνες.  Ωραίος είναι ο ηρωισμός να ζητάμε πίσω τους μειωμένους συντελεστές που μας κλέψανε, αλλά να δούμε και την διαδρομή πώς φτάσαμε ως εκεί και σε ποια επιχειρήματα πάτησαν εκείνοι που προχώρησαν στην αφαίρεσή τους και ποιο ήταν το καθρεφτάκι που μας έδωσαν σε αντάλλαγμα για να μας κοροϊδέψουν.  Έλεγα πάντα, επιτέλους σταματήστε, όταν μιλάτε δημόσια, να συνδέετε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ με το κόστος μεταφοράς στα νησιά. Μην κάνετε αυτό το έγκλημα. Ακόμα και 15 χρόνια πριν έλεγα το ίδιο, όταν δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ερχόταν μια κυβέρνηση που θα ανακάλυπτε το μεταφορικό ισοδύναμο ως σκαλοπάτι για να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Δεν με ενδιαφέρει το μεταφορικό ισοδύναμο όταν θέλω να κερδίσω και πάλι τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και επανέλαβε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς δεν το αφαίρεσε η τρόικα από τα νησιά, αλλά άνθρωποι συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που ήθελαν να καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές για λόγους ιδεολογικοπολιτικούς.  Υπενθύμισε την θέση που είχε διατυπώσει και τον Απρίλιο του 2018, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, όταν είπε «πάρτε πίσω το μεταφορικό ισοδύναμο και δώστε μας ξανά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ». 

«Υποστήριξα μια στάση ζωής 20ετίας, αυτό που έλεγα σε όλους εκείνους τοπικούς παράγοντες που με κροκοδείλια δάκρυα μιλούσαν για το δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς και ζητούσαν μειωμένους συντελεστές. Αυτό που δήλωσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Απρίλιο του ’18 στη Ρόδο, για την ανταλλαγή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με τους Μειωμένους Συντελεστές ΦΠΑ, ισχύει ως πρόταση μου και σήμερα που Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητά τα θέματα με την σοβαρότητα που του αρμόζει και κυρίως, η Περιφερειακή αρχή υπηρετεί ως στάση ζωής την διεκδίκηση των λύσεων που οι νησιώτες έχουν ανάγκη, και βεβαίως δεν έχει ρόλο να ξεπλύνει την ντροπή όσων συνεργάστηκαν με αυτούς που κατήργησαν τους μειωμένους συντελεστές».

Όσον αφορά το χρηματοδοτικό πλαίσιο των  έργων υποδομής, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι μπορεί να αυξήθηκαν, σχεδόν να τριπλασιάστηκαν οι πόροι που έχει στην διάθεσή του το Νότιο Αιγαίο, μετά την επαναφορά του στον Στόχο 1 των μεταβατικών Περιφερειών και την άντληση νέων πόρων μέσω εκχωρήσεων (ΥΜΕΠΕΡΑΑ κλπ), εν τούτοις αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου από τα τομεακά προγράμματα, από τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί έργα πολλών δις. ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως η Εγνατία Οδός ή Ιόνια Οδός κλπ. 

«Ανταγωνιστικότητα είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και το επίπεδο των υποδομών.  Το Νότιο Αιγαίο έχει τριπλασιάσει τους πόρους που έχει στη διάθεσή του.  Η υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου κρύβεται πια στα μεγάλα έργα κλίμακας των τομεακών προγραμμάτων. Έργα πολλών δις. ευρώ τα οποία γίνονται σε κάθε περιοχή της χώρας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το επίπεδο των υποδομών στα νησιά  απαιτεί έργα κλίμακας από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων , τα οποία δεν γίνονται στο Νότιο Αιγαίο λόγω της εδαφικής ασυνέχειάς του. Δεν γίνεται να συνεχίζεται, η εδαφική ασυνέχεια των νησιών, να αποτελεί λόγο τιμωρίας τους. Το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται τα αντίστοιχα κονδύλια με την ηπειρωτική Ελλάδα για να φτιαχτεί η όποια υποδομή που θα αντικαταστήσει το μεταφορικό σύστημα των νησιών που περιλαμβάνει τις 118  λιμενικές υποδομές, που απαιτούν δισεκατομμύρια για να σταθούν δίπλα σε μια υπερσύγχρονη Ιόνια ή Εγνατία Οδό» ανέφερε ο Περιφερειάρχης κατά την εισήγησή του

και κατέληξε:«Ζητώ από εσάς σήμερα να σταματήσετε να συνδέετε το ζήτημα του ΦΠΑ με το κόστος μεταφοράς. Το θέμα που συνδέεται με τους μειωμένους συντελεστές –  διότι  αφορά την ίδια παράμετρο της οικονομίας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα –  είναι το επίπεδο των υποδομών. Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ τους αξίζαμε και τους αξίζουμε  και θα συνεχίσουμε να τους διεκδικούμε και να τους απαιτούμε, όχι με το μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά μαζί με τα μεγάλα τομεακά έργα που λείπουν, για να συμπληρώσουν τον μεγάλο πίνακα της ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής οικονομίας». 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)