Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Μηταράκης: Βράβευση Χατζημάρκου και "Φάρος λογικής και Ενότητας"

ΠΝΑΙ – Μηταράκης: Βράβευση Χατζημάρκου και “Φάρος λογικής και Ενότητας”

|

Τιμητική Διάκριση στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο –  Γ. Χατζημάρκος: “Στο πρόσωπό μου βραβεύετε τους νησιώτες, δηλαδή τη συντριπτική σιωπηρή πλειοψηφία. Οι φωνασκούντες είναι μία μειονότητα, απομονωμένη από την κοινωνία”


 

Απονομή Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο, στον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αυγερινό και στον Γενικό Διευθυντή της PRAKSIS, κ. Μαργαλιά… Και με επίκεντρο δράσεις που έγιναν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, απένειμε, χθες Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ τάξης στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιο Αυγερινό και τον Γενικό Διευθυντή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου PRAKSIS, κ. Αλέξιο Μαργαλιά, για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και στους αιτούντες άσυλο. 

Ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος σε όλους, τόνισε ότι η Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ τάξης απονέμεται ‘’σε αναγνώριση της προσωπικής συμβολής σας, καθώς επωμιστήκατε ένα ιδιαίτερο βάρος για τις ανάγκες των οργανισμών σας”.

Στο ζήτημα της δημιουργίας των αναγκαίων νέων δομών,  τόνισε ότι είναι: ”θέμα που έγινε άμεσα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ευκαιρία προβολής, αντικείμενο λαϊκισμού. Κάποιοι φοβήθηκαν το δήθεν πολιτικό κόστος. Αυτό δεν ίσχυσε για τον Περιφερειάρχη και καλό φίλο, Γιώργο Χατζημάρκο, που σε καιρούς πολιτικού σκότους, αποτέλεσε φάρο λογικής και ενότητας στο Νότιο Αιγαίο. Δεν άφησε να τον επηρεάσουν άναρθρες κραυγές και η ψευδολογία, στην οποία ορισμένοι συστηματικά επιδίδονται στο Μεταναστευτικό.”

Παράλληλα, πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου “γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Χατζημάρκος πως, από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας του. Όχι ως αντάλλαγμα, αλλά ως ξεκάθαρο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας”, συμπληρώνοντας πως  με την συνδρομή του κ. Χατζημάρκου,  ‘’οι Δήμοι Κω και Λέρου έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια, 2,5 εκ. Ευρώ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου μας. Από αυτά, 1,63 εκ. ευρώ με τη μορφή δημοτικών τελών για το 2019-2021, 395.000 ευρώ ως αποζημιώσεις, 500.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη βελτίωση του οδικού δικτύου στο Πυλί”.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι: “στο πρόσωπό μου βραβεύετε τους νησιώτες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία. Η σιωπηρή συντριπτική πλειοψηφία. Πρέπει να το λέμε αυτό. Αυτοί οι φωνασκούντες είναι μία μειονότητα, απομονωμένη από την κοινωνία.  Και μέσα από αυτόν τον θόρυβο προσπαθούν να αποκτήσουν έναν ρόλο, να φανούν μεγαλύτεροι, να φανούν περισσότεροι, σοφότεροι, εξυπνότεροι. Δεν είναι όμως. Εάν η πολιτική ηγεσία, έκανε το λάθος, να ακούσει, να συμπαρασυρθεί, η χώρα θα είχε πέσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.”.
Επιπρόσθετα,  ευχαρίστησε τον κ. Μηταράκη “για τη δουλειά που κάνετε στο υπουργείο. Γιατί δουλέψατε με πάθος, με αγάπη, με σχέδιο, σπάνιο για την Ελλάδα. Με καθαρό, συνεκτικό μυαλό, συγκροτημένα. Και μπορέσαμε να δούμε στο πρόσωπό σας, τον καθημερινό συνεργάτη με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε όλη αυτή την κατάσταση. Τα απτά αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Κακόπιστοι, καλόπιστοι τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η ιστορία γράφει τί παραλάβατε και πού βρίσκεται σήμερα το πρόβλημα”
.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπερθεμάτισε την προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης, στην οποία το Υπουργείο, συμπορεύθηκε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. ‘’Ο Πρόεδρος, Δρ. Αντώνης Αυγερινός’’, επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, ‘’βρίσκεται άμεσα δίπλα μας σε κάθε δυσκολία. Με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ο ΕΕΣ ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση. Από την διαχείριση αναγκών σε δομές, μέχρι τις έκτακτες και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στο Μαυροβούνι – μετά την εμπρησμό της Μόριας – και στο ναυάγιο στην Τζιά. Συνεργαζόμενοι βάσει Μνημονίου Συνεργασίας, με πολλαπλά οφέλη για το Υπουργείο μας.’’

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, με τη σειρά του, υπογράμμισε πως: “περιποιεί για εμένα προσωπικά, αλλά και στο πρόσωπό μου για όλον τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ιδιαίτερη χαρά και τιμή η απομονή του συγκεκριμένου βραβείου. ο ΕΕΣ από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, στις αρχές του 2015, ήταν στις επάλξεις και δεν είναι υπερβολή να τονίσω ότι, όταν τα πρώτα σαπιοκάραβα έφταναν στις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου, εάν δεν πήγαινε ειδικό κλιμάκιο του ΕΕΣ δε θα έβγαιναν οι πρόσφυγες μετανάστες από τα πλοία. Στη συνέχεια σε όλα τα νησιά, αργότερα σε όλη την ενδοχώρα ήμασταν παντού, καθώς έτσι επιτάσσει το καθήκον, επιτάσσει το τεράστιο πολυποίκιλο, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο του ΕΕΣ. Ένα έργο πρωτίστως εθελοντικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό, αλληλέγγυο και βεβαίως σήμερα με απόλυτη διαφάνεια”.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως “συμπορευόμαστε και με τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματικά προσφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης” και  ευχαρίστησε θερμά και τον  κ. Αλέξιο Μαργαλιά, για την πολλαπλή δράση της PRAKSIS σε προγράμματα του Υπουργείου, αναλαμβάνοντας την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ωφελούμενων, καθώς και άλλες υπηρεσίες ιατρικής φύσεως. ‘’Η συνεισφορά της PRAKSIS στο μεταναστευτικό’’, είπε ο κ. Μηταράκης, ”ειδικότερα από το 2015, χρονιά κατά την οποία η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, υπήρξε  πολύ σημαντική. Από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σωματείο που υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου PRAKSIS, κ. Αλέξιος Μαργαλιάς, ευχαρίστησε: “εκ μέρους του σωματείου Praksis, των εθελοντών, των εργαζομένων και των συνεργατών, για την αναγνώριση του έργου. Από το 2004, έτος ίδρυσης του σωματείου, είμαστε εκεί για όλους τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξαρτήτου φυλής, χώρας, εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων”.
“Το 2015 η χώρα μας γνώρισε μία πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών. Βρεθήκαμε σε όλα τα μέρη που υπήρχε κίνδυνος κοιτάζοντας πραγματικά τους ανθρώπους και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο”
, κατέληξε ο κ. Μαργαλιάς

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης προς υπουργούς και FRAPORT

Συλλογικό αίτημα για στρατηγικό σχεδιασμό και ουσιαστική στήριξη

Δήμος Θήρας: Σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και τη συλλογική ευθύνη των πολιτών

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις