Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Λαϊκή Συσπείρωση: "Να παρθούν μέτρα για το πρόβλημα στέγης στα...

ΠΝΑΙ – Λαϊκή Συσπείρωση: “Να παρθούν μέτρα για το πρόβλημα στέγης στα νησιά”

|

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για λύσεις σήμερα στο πρόβλημα στέγης που αφορά εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, το στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και λιμενικό.

Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να κάνεις το μαύρο άσπρο και να ζητάς και τα εύσημα γι’ αυτό το κατόρθωμα.

Αυτό έκανε και η περιφερειακή αρχή στο περιφερειακό συμβούλιο με το ζήτημα της εξεύρεσης στέγης για εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα νησιά.

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία λυγίζουν επικίνδυνα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, δεν υπάρχουν λεφτά για να λειτουργήσει ο κλιματισμός στο νοσοκομείο της Ρόδου, η περιφερειακή αρχή υψώνει φωνή για χρηματοδοτήσεις, ακόμα και με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή λεφτά των φορολογούμενων, σε επενδύσεις δημιουργίας οικιστικών περιοχών.

Η πρότασή της έρχεται να δώσει διέξοδο κυρίως στους μεγαλοξενοδόχους, που ήρθαν φέτος αντιμέτωποι με τ’ αποτελέσματα της σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο τουρισμό και δεν ήταν πρόθυμοι να ξαναζήσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης μέσα στα υπόγεια των ξενοδοχείων, ή σε δωμάτια τρώγλες, ή ν’ αναγκάζονται να δίνουν τον μισό τους μισθό για ενοίκιο.

Τα προσχήματα της «βιώσιμης ανάπτυξης», της «οικονομικής και κοινωνικής συνοχής» που επικαλείται η περιφερειακή αρχή είναι μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να δεχτούν κι αυτήν την επιλογή σε βάρος τους, αντί για πραγματική λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς, φθηνής και σύγχρονης στέγης με όλες τις αναγκαίες υποδομές για τους εργαζόμενους.

Οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η περιφέρεια για να νομοθετηθούν φαστ τρακ διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης αυτών των οικισμών με ακόμα ευνοϊκότερους όρους για κατασκευαστικούς ομίλους και άλλους επενδυτές, δεν μπορούν να εγγυηθούν καμιά περιβαλλοντική προστασία, όταν μάλιστα στηρίζονται και συμπληρώνουν όλη την υπόλοιπη αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία, που αφήνει πίσω της αποκαΐδια και καταστροφή.

Η εισήγηση της περιφερειακής αρχής έτυχε της υποστήριξης και των υπόλοιπων παρατάξεων, παρά τους αστερίσκους που προσπάθησαν να βάλουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για λύσεις σήμερα στο πρόβλημα στέγης που αφορά εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, το στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και λιμενικό. Για λύσεις σήμερα και για τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, που είναι αδύνατον με την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να χτίσουν δικό τους σπίτι ή να ανταποκριθούν -σε μεγάλο ποσοστό- στο υψηλό κόστος των ενοικίων. Για να εξασφαλιστεί φοιτητική στέγη στους φοιτητές.

Να διεκδικηθεί:

Η αξιοποίηση των αποθεματικών των δύο καταργημένων οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας, που ανέρχεται σήμερα στο ύψος των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήταν λεφτά των εργαζομένων και μπορούν να επιστραφούν στους ίδιους με τη μορφή στεγαστικής πολιτικής αντί να πάνε σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Αντί να δοθεί έως και 75% επιδότηση σε βιομήχανους και ξενοδόχους για να βάλουν φωτοβολταϊκά για τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, να δοθούν για τις ανάγκες στέγασης των εργαζομένων.

Αντί να επιδοτηθούν για να χτιστούν νέα 5στερα, ξενοδοχεία ολόκληρες πολιτείες  και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις είτε πράσινες είτε τουριστικές με εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν για την στρατηγικής σημασίας για τα νησιά μας στέγαση των υγειονομικών, εκπαιδευτικών,  στρατιωτικών και των μονίμων κατοίκων στα νησιά μας.

Το κόστος για αυτές τις ανάγκες του λαού των νησιών μας είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθύνει το κράτος και η τοπική διοίκηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στην πράσινη οικονομία.

Είναι χρήματα από τη φορολεηλασία, τη σκληρή εκμετάλλευση και τις στερήσεις του λαού σε κάθε κοινωνικό αγαθό.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα χαρίσει στους σφετεριστές του κόπου του. Να τα διεκδικήσει για την κάλυψη των δικών του σημερινών αναγκών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίος: Ανοιχτή διαβούλευση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων

Κυριακή 28/09/2025, 18:30, Αίθουσα «Παπαπέτρου» (Χώρα): ο Δήμος Ιητών παρουσιάζει τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και καλεί τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν το σχέδιο.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο 15χρονος Παναγιώτης Ψαρράς στην ανδρική ομάδα

Πλέι μέικερ από την ακαδημία, ο νεαρότερος της σεζόν ανεβαίνει στο ρόστερ της National League 2· 4ος μικρότερος που έχει πατήσει παρκέ με τον Πανναξιακό.

Τήνος: Ο Independent τη βάζει στο παγκόσμιο προσκήνιο για τα 1.000 ξωκλήσια

Διεθνές αφιέρωμα μιλά για «πάνω από ένα ξωκλήσι ανά 10 κατοίκους» και αναδεικνύει την παράδοση, τα πανηγύρια και τη συνύπαρξη ορθοδόξων–καθολικών.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πάρος: Γήπεδα σε αδιέξοδο — Μάρμαρα «εκτός», συνωστισμός στην Παροικιά

Χωρίς καθαρή θέση από τον Δήμο για την καταλληλότητα των Μαρμάρων· ΑΟ Πάρου και Νηρέας μοιράζονται ώρες στο Στάδιο Παροικιάς, ενώ η Μάρπησσα «κολλάει» στην αδειοδότηση.

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Η παραβίαση των πολωνικών συνόρων από Ρωσικά Drones: Διδάγματα για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας

η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σαφές και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση και διαχείριση περιστατικών παραβίασης του εναέριου χώρου της.

Αμοργός: Προσάραξη πολωνικού ιστιοφόρου νότια της Νικουριάς, ρυμούλκηση στην Αιγιάλη

Παρασκευή 19 Αυγούστου: δύο επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους· απαγόρευση απόπλου έως ότου εκδοθεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από νηογνώμονα.

Φολέγανδρος: Ακυβέρνητο τουριστικό σκάφος κόπηκε στα δύο λόγω κακοκαιρίας

Πλησίον του λιμανιού το Ε/Γ-Τ/Ρ παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και προσέκρουσε σε βράχια· τμήμα του διαλύθηκε, το υπόλοιπο ανελκύστηκε με μέριμνα του ιδιοκτήτη.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.