Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Λαϊκή Συσπείρωση: "Η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε την εισαγωγή των ανεμογεννητριών...

ΠΝΑΙ – Λαϊκή Συσπείρωση: “Η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε την εισαγωγή των ανεμογεννητριών από τη πίσω πόρτα”

|

Η τοποθέτηση του Γιάννη Ντουνιαδάκη – επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες στη Τήνο –  Ντουνιαδάκης “ενώ η περιφερειακή αρχή και οι εκπρόσωποί της υποτίθεται ήταν με το μέρος  του Τηνιακού λαού, τελικά πρότειναν την εισαγωγή των ανεμογεννητριών από την πίσω πόρτα”.

« Με άλλα λόγια, ενώ η περιφερειακή αρχή και οι εκπρόσωποί της υποτίθεται ήταν με το μέρος  του Τηνιακού λαού, τελικά πρότειναν την εισαγωγή των ανεμογεννητριών από την πίσω πόρτα.  Για εμάς επίσης αρνητική εξέλιξη, για να μη ξεχνιόμαστε, είναι ότι έχουμε μια αγωγή που έκανε η εταιρεία και ζητάει 325.000 ευρώ και αναμένεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Επίσης έχουν ασκηθεί και μηνύσεις για βαριές κατηγορίες στους κατοίκους από την αστυνομία και την εταιρεία…..   Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Νοτίου Αιγαίου όποτε απαιτήθηκε είμασταν δίπλα στο Τηνιακό λαό, όπως και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΝΟΥ. Επίσης το ΚΚΕ στήριξε τον αγώνα του Τηνιακού λαού και με την παρουσία στο νησί του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Αλαβάνου τον περασμένο Μάιο…».

Αυτή είναι μέρος από την τοποθέτηση του Γιάννη Ντουνιαδάκη – επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου χθες όπου το βασικό θέμα ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα των Ανεμογεννητριών στην Τήνο…  Ας δούμε τι αναφέρει χαρακτηριστικά..

“Η Περιφερειακή Αρχή έφερε στο ΠΣ πρόταση ψηφίσματος για απαλλαγή των ευθυνών της, όσον αφορά στην έκδοση αδείας που χορήγησε σε δύο μεταφορικές εταιρείες , οι οποίες ενεργούν για λογαριασμό της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ».

Την παραπάνω ενέργειά της, που δίνει άδεια διέλευσης για μεταφορά των ανεμογεννητριών στη θέση «Πράσσα» του νησιού, την δικαιολόγησε ως «σεβασμό προς τους κανόνες λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους…», παρά τις διακηρύξεις της περί προάσπισης των νησιών από την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών.  

Μέσα σε μια βδομάδα από την χορήγηση της άδειας  (11/12/2020) έφτασε  στις 19 Δεκέμβρη τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Τήνου, πλοίο (με απενεργοποιημένο το στίγμα του) μεταφέροντας την πρώτη από τις τρεις ανεμογεννήτριες, που η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ» επιχειρεί να εγκαταστήσει στην Τήνο.

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Γ. Ντουνιαδάκης στη συνεδρίαση του Π.Σ. ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό τα παρακάτω:

 «Για εμάς είναι απαράδεκτη αρνητική εξέλιξη η μεσ’ τη νύχτα άφιξη των ανεμογεννητριών στην Τήνο, με την συνδρομή αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων, μετά και από άδεια της περιφέρειας με το λαό εγκλωβισμένο λόγω καραντίνας και γενικευμένου lock down.

Σ΄ αυτή την αρνητική εξέλιξη αντέδρασαν φορείς σύλλογοι και απλοί κάτοικοι. Καθένας τους επικαλείται επιχειρήματα, προτείνει λύσεις. Μπορεί να έχουμε επιφυλάξεις ή να μη συμφωνούμε  με κάποιες από τις προτεινόμενες τακτικές. Όλες όμως αυτές οι αντιδράσεις εκφράζουν την μεγάλη αντίθεση του λαού για τις ανεμογεννήτριες. Αντίθεση και αντίδραση που την έδειξε  έμπρακτα όποτε χρειάστηκε.

Ο αγώνας των νησιωτών είναι δίκαιος και αποτελεί για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τον καταλύτη των εξελίξεων, σε σχέση με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και επενδυτών. Έτσι ψήφισε «λευκό» στο ψήφισμα (29/5/2020) που πρότεινε η Περιφερειακή αρχή και άφηνε την τύχη του αγώνα των νησιωτών όχι στα δικά τους χέρια, αλλά στη «καλή» θέληση της κυβέρνησης. Το ψήφισμα ζητούσε μεταξύ άλλων την «αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης» μέχρι να δημιουργηθεί «ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο» για τις ΑΠΕ και «να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων, … δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής».

Με άλλα λόγια, ενώ η περιφερειακή αρχή και οι εκπρόσωποί της υποτίθεται ήταν με το μέρος  του Τηνιακού λαού, τελικά πρότειναν την εισαγωγή των ανεμογεννητριών από την πίσω πόρτα.

Για εμάς επίσης αρνητική εξέλιξη, για να μη ξεχνιόμαστε, είναι ότι έχουμε μια αγωγή που έκανε η εταιρεία και ζητάει 325.000 ευρώ και αναμένεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Επίσης έχουν ασκηθεί και μηνύσεις για βαριές κατηγορίες στους κατοίκους από την αστυνομία και την εταιρεία. Ήδη αυτές τις μέρες  ο κόσμος πηγαίνει στο Τμήμα να απολογηθεί για το πρώτο μπλοκάρισμα και έπονται και οι υπόλοιπες. Είναι επιβεβλημένο το περιφερειακό συμβούλιο να καταδικάσει τις δικαστικές διώξεις που αποβλέπουν στην τρομοκράτηση του λαού και να επιβεβαιώσει τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Νοτίου Αιγαίου όποτε απαιτήθηκε είμασταν δίπλα στο Τηνιακό λαό, όπως και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΝΟΥ. Επίσης το ΚΚΕ στήριξε τον αγώνα του Τηνιακού λαού και με την παρουσία στο νησί του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Αλαβάνου τον περασμένο Μάιο.

Πιστεύουμε ότι καταλύτης των εξελίξεων για την έκβαση της υπόθεσης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ενάντια στα συμφέροντα των νησιωτών, τη καταστροφή του περιβάλλοντος και της οικονομίας τους, είναι ακριβώς η αντίσταση του λαού των νησιών.

Ο νησιωτικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που εκμεταλλεύεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος και προωθεί τα συμφέροντά του είναι η κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που βρήκε στρωμένο έδαφος από το ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε εν μέσω πανδημίας το αντιπεριβαλλοντικό έκτρωμα. Με το τρόπο αυτό, έγιναν νόμος όλες οι αξιώσεις των επενδυτών της «πράσινης» ενέργειας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των ΑΠΕ, αρκεί να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο, και όχι για την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου όπως γίνεται τώρα. Έχουμε στόχο την αξιοποίηση των ΑΠΕ, με σεβασμό στο περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους κλπ, εξασφαλίζοντας γενικότερα τα συμφέροντα του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ένα Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας που με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό όλης της χώρας, θα επιμερίζει τους ενεργειακούς φορείς και θα αξιοποιεί το ενεργειακό δυναμικό ισόρροπα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αυτό δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι θα γίνει από κυβερνήσεις σαν αυτές που ζήσαμε και ζούμε. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια άλλου τύπου εξουσία που θα είναι στα χέρια του λαού.

Συνεχίζουμε και καλούμε τους νησιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις που θα απαιτηθούν ενάντια στα σχέδια της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα νησιά.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες