Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Η επίσκεψη Μενδώνη φέρνει άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτισμού

ΠΝΑΙ: Η επίσκεψη Μενδώνη φέρνει άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτισμού

|

Ο εμβληματικός Πύργος Naillac της Ρόδου, ορθώνεται και πάλι, μετά από συμφωνία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Υπουργείου Πολιτισμού – Εξαιρετικά παραγωγική η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, απετέλεσαν το επιστέγασμα της πολύωρης και εξαιρετικά παραγωγικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου και συνεργατών τους.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της πορείας όλων των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, καθώς και μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027.

Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, Γιώργος Καρυδάκης και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης με τους συνεργάτες τους, όλοι οι υπεύθυνοι των έργων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Βουτσίνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

0-02-05-c3797e783a1a853d81b5d48fe387b8f1fe9798e67b0d7e0a06fcf1ee0833668f_1c6d9ad0be9a7d.jpg

Οι αποφάσεις της σύσκεψης συνοψίζονται στα εξής:

– Η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε το “πράσινο φως” για την αναβίωση ενός εκ των πλέον εμβληματικών μνημείων της Ρόδου, του Πύργου Naillac. Ο Πύργος θα “αναστηλωθεί” ως ολόγραμμα, με σύγχρονη τεχνολογία τριών διαστάσεων, βάσει μελέτης που θα εκπονήσει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού και με πόρους που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

– Αποφασίστηκε η ολοκλήρωση του Μουσείου του Αγαθονησίου, το κτήριο του οποίου έχει ολοκληρωθεί από το 2015. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε να εξασφαλίσει και σε αυτήν την περίπτωση τους πόρους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί και η έκθεση των αρχαιοτήτων, προκειμένου το Μουσείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια απόφαση που – εκτός των άλλων – στέλνει το μήνυμα στήριξης των μικρών νησιών.

– Αποφασίστηκε η επανεκκίνηση των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Κω που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του Ιουλίου 2017.

– Αυξήθηκε κατά 400.000,000 ευρώ (από 1,6 εκατ. στα 2,00 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου», το οποίο αφορά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αξιοποιούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της πόλεως Ρόδου, μέσα από την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου.

– Αυξήθηκαν επίσης οι προϋπολογισμοί – με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου – των έργων: κατασκευή Μουσείου στην Τήλο, κατασκευή Μουσείου στην Κύθνο, της νησίδας Μουσείων στη Νάξο, της ανάδειξης της Επισκοπής Σικίνου και της ανάδειξης του Φιλέρημου.

– Στις 8 Μαΐου πρόκειται να εγκαινιασθεί από την Υπουργό Πολιτισμού το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου

– Όσον αφορά τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν καθοριστεί τα νέα έργα τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν οι μελέτες, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης με την έναρξη του Προγράμματος.

– Αποφασίστηκε, στη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρξει διακριτός χώρος για τα μικρά νησιά, ούτως ώστε οι χρηματοδοτήσεις των έργων να είναι εξασφαλισμένες και να μην κινδυνεύουν να διοχετευθούν μόνο σε ισχυρούς νησιωτικούς δήμους.

– Ανάλογη απόφαση ελήφθη και για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία επίσης θα έχει το δικό της ξεχωριστό κομμάτι χρηματοδότησης, στα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου 2021 – 2027.

Όσον αφορά τη Μεσαιωνική Πόλη, ειδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, με αντικείμενο τη νέα προγραμματική σύσκεψη. Όπως και χθες ανακοινώθηκε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου, διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συναντίληψη όσον αφορά το περιεχόμενο και τον στόχο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία δεν πρέπει να είναι απλώς μια λίστα έργων, αλλά να συμπεριλαμβάνει και κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης, που να διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα, καθώς και την υψηλή αισθητική μιας ζώσας πόλης που είναι ταυτόχρονα και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που, όπως τόνισε η κα Μενδώνη, προσδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη προστιθέμενη αξία αλλά δημιουργεί και μείζονες υποχρεώσεις.

Το κείμενο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης θα καταρτισθεί, όχι από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όρους 2020 και με ορίζοντα 20ετίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο να κατατεθεί το ΥΠΠΟ στις αρχές Απριλίου, για τυχόν παρατηρήσεις, τροποποιήσεις ή προσθήκες, ούτως ώστε να υπογραφεί στο διάστημα μεταξύ 5 έως 10 Μαΐου, οπότε η Υπουργός Πολιτισμού θα βρίσκεται και πάλι στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε ανεπιφύλακτα σωστή την άρνηση του Περιφερειάρχη να υπογράψει την προηγούμενη Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ακριβώς επειδή δεν ανταποκρινόταν στην παραπάνω φιλοσοφία για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα μιας Προγραμματικής Σύμβασης για ένα μνημείο αυτής της σημασίας και του βεληνεκούς.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και για τη σύσκεψη που έγινε ειδικά για την Μεσαιωνική Πόλη και τα αποτελέσματά της. Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος δήλωσε από την άμεση, θετική ανταπόκριση της Υπουργού Πολιτισμού στην πρόταση για τον Πύργο Naillac.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη για την συνεργασία και τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως κρίσιμου μεγέθους για την τοπική και εθνική οικονομία, δεδομένου ότι στο Αιγαίο βρίσκεται το 30% του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσογείου.

Την αποτελεσματικότητα της Υπουργού Πολιτισμού καθώς και το ενδιαφέρον της για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εξήραν με δηλώσεις τους, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιάννης Παππάς και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνεργασία του με την Υπουργό και το επιτελείο της, καθώς και πιο αισιόδοξος, ότι θέματα μείζονος σημασία όπως η προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης τίθενται επιτέλους στη σωστή τους βάση.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρισμός: Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής