Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: Τα νησιά μας να γίνουν χώρος ίσων ευκαιριών"

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: Τα νησιά μας να γίνουν χώρος ίσων ευκαιριών”

|

Σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και άρση των διαχρονικών αδικιών εις βάρος των νησιών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό του Νοτίου Αιγαίου

Σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, της οποίας προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ήταν η συζήτηση επί του Β1 σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου».

Συμμετείχαν σε αυτήν – εκτός του Περιφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας – όλοι οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και εκπρόσωποι όλων των τοπικών παραγωγικών και επιστημονικών φορέων των νησιών (Επιμελητήρια, ΤΕΕ, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ).

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου που πρακτικά μεταφράζονται στην ανάγκη κάθε νησί να λειτουργήσει ως μια αυτοτελής εδαφική οντότητα, που διαθέτει το σύνολο των λειτουργιών και αναγκών ενός ηπειρωτικού Νομού.

Τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί και να αποκατασταθεί ο επί δεκαετίες αποκλεισμός των νησιών από τα μεγάλα Τομεακά Προγράμματα, γεγονός που συνιστά από μόνο του μια ιστορικών διαστάσεων αδικία αλλά και πηγή ανισότητας και ερμηνείας των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές.

Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των νησιών, η άρση των διαχρονικών αδικιών και η εξασφάλιση, εντέλει, για τους νησιώτες ενός χώρους ίσων ευκαιριών, όπως ακριβώς ήταν και η ρηματική διατύπωση στην Συνθήκη της Ρώμης που γέννησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Η αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, είναι ένα πολύ μεγάλο και απαιτητικό έργο, αναγκαίο σε μια σύγχρονη Δυτική χώρα, που έφτασε μετά από περιπέτεια πριν την ψήφιση του. Το γεγονός ότι λύθηκαν οι εμπλοκές που είχαν παρουσιαστεί στην εκπόνηση του, είναι ιδιαίτερα θετικό και μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Των ευθυνών μας, στο να συμβάλουμε, ο καθένας από την θέση του, στην αρτιότερη δυνατή κατάρτιση του.

Ζούμε στην περίοδο με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μεταξύ άλλων είναι και ιδιαίτερα απαιτητική ως προς το γεγονός ότι είναι μια περίοδος μεταβατική. Μόνο που, λόγω και της πανδημίας, που λειτουργεί ως απειλή και καταλύτης ταυτόχρονα, σήμερα σε πολλά θέματα πρέπει να προβλέψουμε αυριανές εξελίξεις. Το Νότιο Αιγαίο είναι η πιο δύσκολη στην μελέτη περιοχή γιατί κάθε νησί λειτουργεί σαν ένας ολόκληρος Νομός της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κάθε νησί είναι μια αυτοτελής εδαφική οντότητα που έχει το σύνολο των λειτουργιών και αναγκών ενός ηπειρωτικού Νομού, είτε ως προς την υγεία, την παιδεία, τα δίκτυα μεταφορών, τις υποδομές ενέργειας, ύδατος, απορριμμάτων κοκ. Η χώρα μας οφείλει στα νησιά μας την αναγνώριση του επί δεκαετίες αποκλεισμού τους από τα μεγάλα Τομεακά Προγράμματα, γεγονός που συνιστά από μόνο του μια ιστορικών διαστάσεων αδικία αλλά και πηγή ανισότητας και ερμηνείας των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Για να καλύψουμε αυτό το κενό, το τελευταίο διάστημα δώσαμε μεγάλες μάχες και φέραμε καθοριστικής σημασίας, για το μέλλον των νησιών μας, νίκες.

Σήμερα, νέες αγωνίες έχουν προβάλλει στα νησιά μας, μέσα από την ατελή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης , που απαιτούν σχέδιο αντιμετώπισης. Παραδείγματα τέτοιων αγωνιών είναι οι ανεξέλεγκτη αδειοδότηση πάρκων ανεμογεννητριών και οι Δασικοί Χάρτες. Ως Περιφέρεια έχουμε ήδη απευθυνθεί γραπτώς στους Δήμους των νησιών μας ζητώντας να μας καταγράψουν τις δικές τους παρατηρήσεις επί του υπό συζήτηση Χωροταξικού Πλαισίου.

Στον χρόνο που αυτές θα συγκεντρωθούν, θα οδηγηθούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία θα διαμορφώσουμε την δική μας τελική θέση επί του σχεδίου. Στόχος μας παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας, η άρση των διαχρονικών αδικιών ως προς την συμμετοχή των νησιών στα μεγάλα Τομεακά Προγράμματα, η εξασφάλιση εντέλει για τους νησιώτες ενός χώρους ίσων ευκαιριών, όπως ακριβώς ήταν και η ρηματική διατύπωση στην Συνθήκη της Ρώμης που γέννησε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δελτίο Τύπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Isea: Καταγγελία για παράνομη αλίευση προστατευόμενου καρχαρία Mako στην Κέα

Ο Ρυγχοκαρχαρίας Isurus oxyrinchus είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος – Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις λιμενικές αρχές για άμεση διερεύνηση

Η Σαντορίνη πάει… Μέγαρο: Φιλαρμονική και χορωδία του Δήμου Θήρας στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ μουσικών συνόλων

Μια σπουδαία μουσική αποστολή ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στην καρδιά της Αθήνας, μεταφέροντας ήχο, πολιτισμό και συγκίνηση

Κίνηση Προστασία Νησίδων: “Αντίσταση” από τις τοπικές (Νάξου) κοινωνίες στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο Χαλκί της Νάξου για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων – Συνεχίζεται η δράση της “Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων”

“Smart Islands”: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Καστελόριζο (20 – 21 Σεπτεμβρίου)

Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Smart Islands» στο Καστελόριζο 20 – 21 Σεπτεμβρίου

Naxos Medical: Εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, έλευση χειρουργού Εμμανουήλ Τσίγκου

Σε συνεργασία με τον χειρουργό Εμμανουήλ Τσίγκο, το ιατρικό κέντρο ενισχύει την υγειονομική κάλυψη του νησιού — Νέα επίσκεψη την Τετάρτη 7 Μαΐου

Avaton 1739: Η γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά του Κάστρου της Νάξου

Ένα all-day café & wine bar που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τη σύγχρονη κυκλαδίτικη γαστρονομία, με φόντο την πανοραμική θέα της Χώρας.

Νάξος – Φιλώτι (Oxford School): Όταν η γνώση συναντά τον σεβασμό και την ευαισθησία

Ένα απόγευμα με περιεχόμενο και ουσία από το Oxford School – Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Μαράκη Κατερίνας, με θέμα τη σημασία των ορίων και την επιβράβευση της εκπαιδευτικής προσπάθειας

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κίμωλος: Στα “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας για το 2025 σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Οι Βρετανοί αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και η Κίμωλος γίνεται ξανά επίκεντρο, με το Χωριό να ξεχωρίζει για την απλότητα, την ηρεμία και την πολιτιστική του ταυτότητα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου