Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Με ενδιαφέρει να υπηρετώ το συμφέρον των νησιών"

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Με ενδιαφέρει να υπηρετώ το συμφέρον των νησιών”

|

Χορηγούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 51 εκ. ευρώ για την εκτέλεση 12 λιμενικών έργων – Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη  – Video 

 

«Ενημέρωσα τους θεσμικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου ότι από το συνολικό κονδύλι του ενός δισ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις που διασφαλίσαμε για όλη τη χώρα, η ΠΝΑΙ θα ενισχυθεί με 51 εκατομμύρια ευρώ για 12 σημαντικά λιμενικά έργα και με 28 εκατομμύρια ευρώ για ενδονησιωτικές γραμμές που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη διασύνδεση μεταξύ των νησιών. Για πρώτη φορά το Υπουργείο μας εξασφαλίζει μετά από ολοκληρωμένη παρέμβαση και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κοινοτικούς πόρους, πόρους ΕΣΠΑ τόσο για ενδονησιωτικές συνδέσεις όσο και για λιμενικά έργα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας και με την ΠΝΑΙ».

Η δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκη από τη Ρόδο που δίνει το τόνο των εξελίξεων…  Και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει και με το λιμάνι της Νάξου που είναι στη διαδικασία για βελτίωση μέσω του Master Plan… 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενισχύει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 51 εκατομμυρίων Ευρώ μέσω ευρωπαϊκών/κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση 12 ονοματισμένων λιμενικών έργων, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο και στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, με τη συμμετοχή των βουλευτών Γιάννη Παππά και Βασίλη Υψηλάντη, του προέδρου του Επιμελητρίου Γιάννη Πάππου, του προέδρου της ΕΞΡ, Μανώλη Μαρκόπουλου, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κώστα Ζωγραφίδη κ.α.. Παράλληλα, το Υπουργείο χορηγεί στην ΠΝΑΙ το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν ήδη βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

«Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση… κατά την οποία διαπιστώσαμε ότι τόσο η Ρόδος όσο και τα Δωδεκάνησα γενικότερα, απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πολύ περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, αφού δρομολογήσαμε εγκαίρως περισσότερα και καλύτερης ποιότητας πλοία», είπε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη οικονομική ενίσχυση στην ακτοπλοΐα και η σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έδωσε νέα αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά.

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας πλέον δεν περιορίζεται απλά στην διασφάλιση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ τους. Πλέον εισέρχεται σε νέα φάση αναπτυξιακής δυναμικής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν οι νησιώτες μας όσα πραγματικά δικαιούνται», είπε στη συνέχεια ο υπουργός, συμπληρώνοντας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν για το Νότιο Αιγαίο:

«Ενημέρωσα τους θεσμικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου ότι από το συνολικό κονδύλι του ενός δισ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις που διασφαλίσαμε για όλη τη χώρα, η ΠΝΑΙ θα ενισχυθεί με 51 εκατομμύρια ευρώ για 12 σημαντικά λιμενικά έργα και με 28 εκατομμύρια ευρώ για ενδονησιωτικές γραμμές που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη διασύνδεση μεταξύ των νησιών. Για πρώτη φορά το Υπουργείο μας εξασφαλίζει μετά από ολοκληρωμένη παρέμβαση και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κοινοτικούς πόρους, πόρους ΕΣΠΑ τόσο για ενδονησιωτικές συνδέσεις όσο και για λιμενικά έργα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας και με την ΠΝΑΙ».

Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι προβλέπεται η δρομολόγηση πλοίων μέσω πολυετών συμβάσεων, κάτι που εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα των πλοίων, σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες. «Αποτελεί στοίχημα μας να ανανεώσουμε τον ακτοπλοϊκό μας στόλο, καθώς μας ενδιαφέρει πολύ η μελλοντική προοπτική των νησιών μας», τόνισε ο υπουργός.

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή για τα νησιά, καθώς μετά από «μάχες» που δόθηκαν σε κεντρικό-ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλαξε το μοντέλο διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων. Το πρόγραμμα «Νέαρχος» λ.χ. αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μόνο για τη νησιωτική Ελλάδα και για θαλάσσιες υποδομές, ένα πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι τα 51 εκατομμύρια ευρώ για λιμενικές υποδομές στα νησιά μας αποτελούν μέρος ενός συνολικού κονδυλίου 170 εκατ. ονοματισμένων λιμενικών έργων.

«Μία μεγάλη μάχη κερδήθηκε στην Ευρώπη. Και η μάχη δόθηκε από ανθρώπους που είχαν το σθένος και την όρεξη να το πετύχουν αυτό, δίνοντας όλη τους την ψυχή και ενέργεια. Είναι ιστορικής σημασίας στιγμή αυτή για τα νησιά μας, καθώς έχουμε να κάνουμε με το σπάσιμο, την αλλαγή του Ευρωπαϊκού κανονισμού. Ευχαριστώ τους συνεργάτες του υπουργού, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αυτή η μάχη δόθηκε σε κεντρικό επίπεδο για τα νησιά μας και κερδήθηκε. Αν μη τι άλλο η νίκη αυτή, αποτελεί απόδειξη πώς οποτεδήποτε η κεντρική διοίκηση υπερασπίστηκε τα νησιά, κέρδισε. Πέρα από τις χρηματοδοτήσεις, το σημαντικότερο είναι η αλλαγή της αντίληψης του μοντέλου διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Αυτή η δικαίωση για τους νησιώτες ήρθε μέσα από την κατάλληλη ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας».


 

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην αισθητή βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των νησιών και των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Τόνισε ότι το 2021-παρά τις προκλήσεις-αποτελεί την καλύτερη χρονιά για τα νησιά του Ν. Αιγαίου, όσον αφορά στη συχνότητα και ποιότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας σε μία περιοχή νησιωτική έχει μία πολύ μεγάλη και πλούσια ατζέντα. Η ακτοπλοΐα είναι για τους νησιώτες τόσο σημαντική όσο οι πνεύμονες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία όλα τα νησιά έχουν την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση που είχαν ποτέ στην ιστορία. Είναι η χρονιά με πολύ λιγότερα προβλήματα, με καλύτερη συχνότητα, πυκνότητα και ποιότητα δρομολογίων και πλοίων. Είναι μία χρονιά προκλήσεων, μια πολύ δύσκολη περίοδος. Γίνεται όμως καλή και συντονισμένη δουλειά από το Υπουργείο. Και ο δικός μου ρόλος είναι να αναγνωρίζω και να πιστώνω αυτή την καλή δουλειά».

Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει κάνει άλματα, αλλάζοντας τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του, έχοντας καταστεί ένα πραγματικά αναπτυξιακό υπουργείο. «Εκείνο που προέχει είναι η επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας και όχι να είμαι αρεστός στους οπλαρχηγούς του διαδικτύου. Με ενδιαφέρει τα νησιά μας να προοδεύουν. Να αφήνουμε πίσω τα προβλήματα», είπε με νόημα ο κ. Χατζημάρκος, και κατέληξε λέγοντας: «Ζήσαμε μία χρονιά όπως μας αξίζει σε ακτοπλοϊκό επίπεδο. Αυτό θα το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο με φυσικό μας σύμμαχο, τον υπουργό Ναυτιλίας. Στο πρόσωπο του κ. Πλακιωτάκη αναγνωρίζουμε τον υπουργό που αναμόρφωσε την πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας τα αποτελέσματα της οποίας απολαμβάνουμε όλοι οι νησιώτες».

 

Καμπουράκης – Παππάς 

Στην καλή συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, δηλώνοντας ότι του χρόνου θα έχανε το λιμάνι τη δυνατότητα να δέχεται σκάφη με τη διαδικασία ΣΕΝΓΚΕΝ εάν δεν μεσολαβούσαν ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Χατζημάρκος ώστε να διατεθούν στο λιμάνι χώροι από το Τελωνείο που απαιτούνταν ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές ΣΕΝΓΚΕΝ. Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του υπουργού για το άνοιγμα του τουρισμού γιώτινγκ μέσω της Τουρκίας. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι με την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, με το υπουργείο, «μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Ο κ. Γιάννης Παππάς ανέφερε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που στα νησιά μας υπάρχει μία τόσο καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Για πρώτη φορά προσεγγίζει σε καθημερινή βάση το Καστελλόριζο πλοίο. Ο κ. Πλακιωτάκης ήταν και είναι πάντα δίπλα μας, έχει ακούσει όλα τα αιτήματά μας. Έχει βοηθήσει να δοθούν λύσεις. Σε καθημερινή βάση δίνονται και κερδίζονται μάχες. Αυτές είναι οι πραγματικές και ουσιαστικές μάχες και όχι αυτές που ζουν κάποιοι στη σφαίρα της εικονικής/virtual πραγματικότητας. Πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε πολλά περισσότερα την επόμενη χρονιά».

Β. Υψηλάντης – Σύνδεση Ρόδου – Κρήτης (Ηράκλειο) 
«Ο κ. Πλακιωτάκης είναι ο αρχιτέκτονας της ανάπτυξης των νησιών μας, καθώς πλέον κάθε πολίτης μπορεί να μεταβαίνει από το ένα νησί στο άλλο, ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό οφείλεται στην απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που επιθυμούν οι νησιώτες, η συχνότερη και ποιοτικότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η βελτίωση των λιμενικών υποδομών που είχε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και η περαιτέρω ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία», είπε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, αναφερόμενος στη σημασία της διαπεριφερειακής ανάπτυξης, π.χ. με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ρόδου με το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το Λιμενικό Σώμα και μείωση 
Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ακόμα ότι τα τελευταία δύο χρόνια περίπου έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Όπως είπε, οι 67.000 παράνομες αφίξεις στην Ελλάδα το 2019, το 2020 μειώθηκαν στις 9.900 και το 2021 περιορίζονται στις 1.700! Το Λιμενικό Σώμα με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, με νέα, σύγχρονα περιπολικά σκάφη, με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, έχει καταφέρει αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος με νέα συστήματα. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 22 σκαφών και τρέχουν διαγωνισμοί για την προμήθεια άλλων 77. Παράλληλα αυξήθηκε η οργανική δύναμη του Σώματος κατά 1.500 άτομα και θα αυξηθεί περαιτέρω. «Ήταν από τις πρώτες στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, όπως και τα χερσαία και το έχουμε κάνει με αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος: Ο Ουφ! και οι Μικροί Ερωδιοί φέρνουν μουσική μαγεία στις Εγγαρές

Ένα παραμυθένιο μουσικοθεατρικό δρώμενο με μαέστρους... μικρά παιδιά! Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νότιες Κυκλάδες και κυριαρχικά δικαιώματα: Τα νέα θαλάσσια πάρκα φέρνουν διπλωματικές εντάσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της μέσω περιβαλλοντικής προστασίας – Αντιδράσεις από την Άγκυρα για «μονομερείς ενέργειες» σε περιοχές που θεωρεί «γκρίζες ζώνες»

Πάφος – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ισοπαλία με αξία στην πρώτη μάχη του Champions League

Οι Κύπριοι θέλουν να προστατέψουν την έδρα, οι Ισραηλινοί παίζουν με στόχο την πρόκριση – Το “Χ” στο 3.40 έχει τη δική του δυναμική

ΟΦΥΠΕΚΑ: Ιστορική φωλεοποίηση Πράσινης Χελώνας στη Νάξο, πρώτη φορά στις Κυκλάδες!

Η παραλία στον Απόλλωνα φιλοξένησε για πρώτη φορά μια Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), σηματοδοτώντας ένα σπάνιο και ιδιαίτερα σημαντικό οικολογικό γεγονός για τη Νάξο και ολόκληρο το Αιγαίο.

Fraport – Αναβαθμίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ποιες ημερομηνίες κλείνουν οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Η Fraport Greece ξεκινά την τέταρτη φάση έργων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με προσωρινές αναστολές λειτουργίας των διαδρόμων — Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για κάθε νησί

Νάξος – Εγγαρές: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Άννα, η μουσική ενώνει τις γενιές στη Νάξο

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, οι Εγγαρίτες τιμούν την Αγία Άννα με γλέντι στην πλατεία του χωριού – Ζωντανή μουσική, χορός και αυθεντική νησιώτικη ψυχή με τους Κουτούζο, Γκούφα, Μπαρδάνη, Μπίλακο και Κλουβάτο

Άνδρος: Το διακριτικό κόσμημα των Κυκλάδων που κερδίζει τις καρδιές εκτός σεζόν

Το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο Low Season Traveller εξυμνεί την Άνδρο για την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την πολυεπίπεδη ομορφιά της — μια απόδραση που δεν κραυγάζει, αλλά μαγεύει

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι