Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ- Γ. Χατζημάρκος: Επιβάλλεται ένα ειδικό πλαίσιο χρηματοδότησης των αναγκών των νησιών

ΠΝΑΙ- Γ. Χατζημάρκος: Επιβάλλεται ένα ειδικό πλαίσιο χρηματοδότησης των αναγκών των νησιών

|

Ιστορική, διαχρονική αδικία σε βάρος των νησιών, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος την συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου, από του βήματος της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που συνεχίζεται η διαχρονική, ιστορική αδικία σε βάρος των νησιών, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κατά την ομιλία του στην Γ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
 
Ιστορική, διαχρονική αδικία σε βάρος των νησιών, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος την συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου, από του βήματος της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, παρότι ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα επανειλημμένως το ζήτημα, σε όλους τους τόνους και με πλήρη τεκμηρίωση.
 
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου διεξήχθη το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της, Αντώνη Καμπουράκη, παρόντων του  Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά,  του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκη, των Βουλευτών  των δύο νομών, Μάνου Κόνσολα,  Μίκας Ιατρίδη,  Γιάννη Παππά,  Γιάννη Βρούτση και Νίκου Συρμαλένιου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, καθώς και εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες νίκες και τα ρεκόρ του Νοτίου Αιγαίου – παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης του 2015 – καθώς και στις θετικές ειδήσεις που αφορούν όχι μόνο τα νησιά αλλά τη χώρα ολόκληρη, έθεσε τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των συνεπειών τους.  
 
«Έχει εξαντληθεί η υπομονή όλων μας.  Κάποτε θα πρέπει να πάρουμε μια απάντηση γιατί παραμένουμε τελευταίοι σε χρηματοδότηση.  Δεν το έχω καταλάβει ακόμη. Πληθυσμιακά είμαστε 9οι στη χώρα, ενώ στις χρηματοδοτήσεις 13οι. Πλέον, θα χρειαστούμε μια πολύ πειστική απάντηση, γιατί συνεχίζεται η ισοπεδωτική λογική που επικράτησε δεκαετίες στη χώρα. Το σημερινό επίπεδο επιτυχίας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, επιβάλλει να ανοίξει αυτή η συζήτηση και όχι  αισθήματα τοπικισμού . Διότι αυτή η επιτυχία των νησιών, για να συντηρηθεί, χρειάζεται να υποστηριχθεί και χρηματοδοτικά. Απέχουμε από την επόμενη περιοχή με τα ίδια χαρακτηριστικά με το Νότιο Αιγαίο, τουλάχιστον κατά 1 δις. ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα τομεακά προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος και ζήτησε τη θεσμική κατοχύρωση της χρηματοδότησης του Νοτίου Αιγαίου, ώστε αυτή να μην είναι ζήτημα προσώπων και προσωπικών σχέσεων.
«Θέλουμε το θέμα της σχέσης μας να είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και όχι ζήτημα προσώπων. Δεν θέλω η χρηματοδότηση των νησιών μας να έρχεται από τα πρόσωπα. Για λόγους αποκατάστασης μιας ιστορικής, διαχρονικής αδικίας , το Νότιο Αιγαίο πρέπει να πάρει  τους πόρους που του αξίζουν, που δικαιούται, που δεν του έχουν δοθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους πόρους που θα εγγυηθούν ότι θα συνεχίσουν να παράγουν δημόσια έσοδα και πολύ θετικές ειδήσεις, που η χώρα τις έχει ανάγκη» κατέληξε.
 
Όσον αφορά την υποστελέχωση, είπε ότι αν δεν υπάρξει λύση κεντρικά, ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Περιφέρεια θα μπορέσει να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Δήμους των νησιών, με τα εκατοντάδες έργα που υλοποιεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
«Το θέμα της στελέχωσης του Νοτίου Αιγαίου σε τεχνικό επίπεδο, πρέπει να απαντηθεί κεντρικά. Ελάχιστοι άνθρωποι κρατάνε όρθιο ένα τεράστιο, ένα συγκλονιστικά μεγάλο πρόγραμμα. Δεν έχουμε πει “όχι” ποτέ, για κανένα έργο σε κανένα νησί. Δεν ξέρω, ούτε μπορώ να εγγυηθώ ότι τις εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις, για εκατοντάδες έργα σε νησιά, μπορούμε πια να τις υποστηρίξουμε» ανέφερε.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην περίοδο της πανδημίας και την διαχείρισή της, σε συνάρτηση με τα ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού. Στάθηκε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που είχε με τους παρόντες στην ΓΣ,  Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι το 2020 ήταν στις θέσεις του Υπουργού Υγείας και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αντίστοιχα.
 
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει , όμως εδώ λειτουργούμε με έναν τρόπο που τα αποτελέσματα στέλνουν το μήνυμα ότι για κάποιους το σχέδιο είναι πάνω από το πρόβλημα. Η πανδημία έδειξε ότι αυτός ο λαός έχει στο DNA του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά με τα οποία βγήκε μπροστά και κέρδισε εμπιστοσύνη, εφαρμόζοντας δύσκολα σχέδια. Αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης ήταν το μερίδιο αγοράς που πήραμε,  σε μια περίοδο κατά την οποία έχει συρρικνωθεί σημαντικά ο ευρωπαϊκός τουρισμός. Δώσαμε σαν ομάδα μια πολύ σκληρή μάχη με ένα πάρα πολύ καλό σχέδιο, σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Λειτουργήσαμε βάζοντας πάνω στο τραπέζι το δικό μας κεφάλι. Διότι αυτό είναι πολιτική υπευθυνότητα, σε μια χώρα που έχει διδάξει ότι το πολιτικό κόστος είναι αυτό που σε οδηγεί στην αδράνεια και στην ασφάλεια της ακινησίας. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν» τόνισε.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη λέγοντας πως «είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια της θητείας σας». Τόνισε τον υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, «τον υψηλότερο που είχε ποτέ αυτός ο τόπος, κι αυτή είναι μια πολύ μεγάλη νίκη» λέγοντας πως η σχέση της Περιφέρειας με τους Δήμους είναι πατριωτική, πέρα από τις κομματικές τοποθετήσεις των δημάρχων.  
 
Αναφέρθηκε στις καινοτόμες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας  των νησιών που «ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο,  σηκώνουν ψηλά το όνομα της Ελλάδος και δίνουν μια πολύ υπεύθυνη απάντηση στις προκλήσεις της περιόδου και συνιστούν μια πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή».
 
Απαριθμώντας τις πολιτικές νίκες που Περιφέρεια και Δήμοι κατάφεραν μαζί, χάρη στη συνεργασία τους – δασικοί χάρτες, παιδεία, ακτοπλοΐα, ανεμογεννήτριες, υγεία κλπ –  ζήτησε από τους δημάρχους, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών,  να τις προστατέψουν: «Δώσαμε μάχες, φέραμε μεγάλες πολιτικές νίκες που τις ξεχνάμε. Κρατήστε όλες αυτές τις νίκες, είναι και δικές σας. Και προστατέψτε όλοι αυτές τις νίκες, τώρα που πάμε σε εκλογές».
Ειδικά για την υγεία, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι ενώ έχουν γίνει πολλά σε επίπεδο υποδομών, παραμένει το ζήτημα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά. «Η όλη αντίληψη των προκηρύξεων για τις θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά, πρέπει να αλλάξει κεντρικά. Εμείς έχουμε εξαντλήσει εκεί την δημιουργικότητά μας, ό, τι μπορούμε να φανταστούμε για την παροχή κινήτρων», σημείωσε.  
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, σε αντιδιαστολή με το υψηλό φρόνημα των κατοίκων των ακριτικών νησιών:
«Ο πατριωτισμός είναι κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής μας . Αντλούμε όλοι πολύ μεγάλη δύναμη από τους κατοίκους των μικρών, ακριτικών νησιών . Η επιλογή τους, η απόφαση ζωής να μένουν σε αυτά τα νησιά, αλλά και η καθημερινή στάση τους, είναι αυτή που μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη, να έχουμε αυτήν την πολιτική. Προφανώς δεν φοβάται κανένας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Πιστεύω ότι οι πειρατές της ιστορίας, σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν το λαό, θα βρουν την απάντηση που τους αξίζει».  


Το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Τριήμερη επίσκεψη στην Τήνο

Τριήμερη περιοδεία του Γιάννη Βρούτση στην Τήνο - Ποιος είναι ο λόγος

Βανέσα Φαρσαδάκη: Από την Κάρπαθο η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης

Η Πρώτη Ελληνίδα Που Θα Γίνει Αστροναύτης Είναι Από Τα Δωδεκάνησα - Τι δηλώνει η Dr Βανέσα Φαρσαδάκη

Μπαίνει το σκάκι στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Το σκάκι μπαίνει στα σχολεία με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα διδάσκονται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Πούτιν σε Τζόνσον: “Ενα λεπτό αρκεί και ….”

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αφηγείται πώς «τον απείλησε» ο Ρώσος πρόεδρος

ΠΑΣΟΚ – Δωδεκάνησα: Αυτοί είναι οι επτά υποψήφιοι βουλευτές

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ - Ποιοι είναι στα Δωδεκάνησα και τι δήλωσε ο Νικητιάδης

ΥΠΑΑΤ: Δημιούργησε εφαρμογή που θα προειδοποιεί τον παραγωγό για παγετό

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας

Μαρουσάκης: «Πολικός αεροχείμαρρος» φέρνει χιόνια και στα νησιά του Αιγαίου

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο», ο οποίος θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά – Χιόνια μέχρι και τη θάλασσα

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Ο ΑΟ Μυκόνου χάλασε το πάρτι …

Ο ΑΟ Μυκόνου ανώτερος με σούπερ άμυνα επικράτησε με 68-61 του ΑΠΑΣ τα Φανάρια στη Νάξο και με 2/2 νίκες έχει το πλεονέκτημα στα πλέι οφ...

Η Κάλυμνος τίμησε τη μνήμη των 3 αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

27 χρόνια μετά... Και η Κάλυμνος τίμησε όπως και η Πολιτεία τους τρεις αξιωματικούς που χάθηκαν τη βραδιά των Ιμίων

Γ.Μαράκης: “Ελάχιστο το έργο του Δημήτρη Λιανού στον αθλητισμό”

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαράκης, απαντά στο Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό για τις δράσεις που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή στο χώρο του αθλητισμού

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Κωμιακή: Το τελευταίο αντίο αύριο (26/01) στον Γεώργιο Χατζόπουλο (Φραγκουλοέργη)

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Γιώργος Χατζόπουλος (Φραγκουλοέργης)... Που και πότε η εξόδιος ακολουθία...