Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - ΦΟΔΣΑ: Ιδρυτική Γενική Συνέλευση με Λιανό και Σιγάλα στο ΔΣ

ΠΝΑΙ – ΦΟΔΣΑ: Ιδρυτική Γενική Συνέλευση με Λιανό και Σιγάλα στο ΔΣ

|

Με πλήρη  ομοφωνία ιδρύθηκε ο  Ειδικός Περιφερειακός  Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου – Ποιοι αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο – Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων –  Γιώργος Χατζημάρκος: ”Αυτή την σπουδαία μέρα για το περιβάλλον, προχωράμε σε μία νέα φάση υπεύθυνης διαχείρισης των αποβλήτων, που βάζει τέλος στην απραξία του χθες και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα”

Την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ Ο.Τ.Α. (ΦΟΔΣΑ) συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με παρόντα τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και  το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων του Νοτίου Νοτίου Αιγαίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης :

  • Ορισμός αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
  • Ψήφιση του καταστατικού
  • Εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου

Η σύσταση του νέου φορέα έγινε με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο οποίος, προβλέπει στη σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων- οι οποίοι θα έχουν τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το υπάρχον καθεστώς κατακερματισμού. Με τη ρύθμιση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά.

Σκοπός του νέου φορέα είναι η υλοποίηση μέτρων και έργων που προωθούν την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικά στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 και θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο νέος ΦΟΔΣΑ για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα λειτουργεί με επταμελές συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και 2 ακόμη μέλη από την Περιφέρεια (μέτοχος με 40%) και 4 μέλη από τους 34 Δήμους του Νοτίου Αιγαίου (μέτοχοι με 60%).

Έδρα του νέου φορέα ορίζεται Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Της σημερινής ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης  προήδρευσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και συμμετείχε  το 97,68% του μετοχικού κεφαλαίου δια των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, σύμφωνα με αποφάσεις των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Ο ορισμός του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΦΟΔΣΑ ψηφίστηκε ομόφωνα, από το σύνολο των μετόχων που παρέστησαν στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 3.000.000 ευρώ και διαιρείται σε 100.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 30 ευρώ η κάθε μία. Η κατανομή της συμμετοχής των Δήμων έγινε με βάση πληθυσμιακά κριτήρια (απογραφή 2011). Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μεγαλομέτοχος του 40%, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με 40.000 μετοχές, ήτοι  1.200.000 €.

Στους ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου κατανέμεται το 60% των μετοχών, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

 

                  Δήμος                               Αριθμός Μετοχών                     Εκπροσώπηση

Σύρος

4176

Ιωάννης Βρούτσης

Νάξος και Μικρές Κυκλάδες

3670

Δημήτριος Λιανός – Δήμαρχος

Σαντορίνη

3019

Αντώνιος Σιγάλας  – Δήμαρχος

Πάρος

2663

Μάρκος Κωβαίος – Δήμαρχος

Μύκονος

1968

Μιχάλης Ζουγανέλης

Άνδρος

1790

Δημήτρης Λοτσάρης – Δήμαρχος

Τήνος

1677

Πέτρος Μαρκουίζος – Πρόεδρος ΔΣ

Μήλος

966

Εμμανουήλ Μικέλης – Δήμαρχος

Σίφνος

510

Νικόλαος Χρυσίνης – Πρόεδρος ΔΣ

Κέα

477

Ειρήνη Βελισσαροπούλου – Δήμαρχος

Ίος

393

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας 

Αμοργός

383

Ελευθέριος Καραΐσκος – Δήμαρχος

Κύθνος

283

 

Σέριφος

276

 

Αντίπαρος

235

 

Κίμωλος

177

 

Φολέγανδρος

149

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας 

Σίκινος

53

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας

Ανάφη

53

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας

Ρόδος

22424

Αντώνης Καμπουράκης – Δήμαρχος

Κως

6483

Θεοδόσης Νικηταράς – Δήμαρχος

Κάλυμνος

3141

Δημήτρης Διακομιχάλης – Δήμαρχος

Λέρος

1537

Μιχάλης Κόλιας – Δήμαρχος

Κάρπαθος

1209

 

Πάτμος

592

Ελευθέριος Πέντες – Δήμαρχος

Σύμη

503

Ελευθέριος Παπακαλοδούκας -Δήμαρχος

Αστυπάλαια

259

Νικόλαος Κομινέας – Δήμαρχος

Κάσος

219

Ιωάννης Νικολάου

Νίσυρος

196

Χριστοφής Κορωναίος – Δήμαρχος

Λειψοί

153

Φώτης Μάγγος – Δήμαρχος

Τήλος

151

Μαρία Καμμά – Δήμαρχος

Καστελλόριζο

95

 

Χάλκη

93

Άγγελος Φραγκάκης – Δήμαρχος

Αγαθονήσι

36

 

ΣΥΝΟΛΟ

60000

 

 

Ομοφώνως ψηφίστηκε επίσης το Καταστατικό του νέου φορέα, το οποίο εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ ομόφωνη ήταν και η εκλογή των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου  του ΦΟΔΣΑ, το οποίο απαρτίζεται από τους:

Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου – Πρόεδρο

Γιώργο Λεονταρίτη – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Χρήστο Ευστρατίου – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου

Αντώνη Καμπουράκη Δήμαρχο Ρόδου

Θεοδόση Νικηταρά – Δήμαρχο Κω

Αντώνη Σιγάλα – Δήμαρχο Θήρας

Δημήτρη Λιανό – Δήμαρχος Νάξου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή Γενική Συνέλευση, παρέμβαση έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο  Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή ημέρα: “Αυτή την σπουδαία μέρα για το περιβάλλον, προχωράμε σε μια πολιτική επιλογή που βάζει τέλος στην απραξία του χθες και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα.

Περνάμε σε μία νέα φάση υπεύθυνης διαχείρισης των αποβλήτων, βγαίνοντας από τον κύκλο της αδράνειας που τόσο έχει κοστίσει στη χώρα: έχει κοστίσει δημοσιονομικά, με τα εκατομμύρια των προστίμων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει κοστίσει όμως πρωτίστως στο ίδιο το περιβάλλον με τη συστηματική υποβάθμισή του.
Ο φυσικός πλούτος του Νότιου Αιγαίου είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Δεν μπορούμε συστηματικά να τον απαξιώνουμε με την αμέλειά μας.
Η μόνη πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό πλούτο στη χώρα μας, στηρίζεται στο σεβασμό στο περιβάλλον.

Σήμερα, παίρνουμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε.
Να δουλέψουμε όλοι μαζί.

 Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο με τη σύμπραξη Α’ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως ενωθήκαμε για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και να σώσουμε ζωές, έτσι μπορούμε να ενωθούμε για να σώσουμε το περιβάλλον κατά της κλιματικής αλλαγής. Εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι.
Το μοναδικό περιβάλλον του Νότιου Αιγαίου δεν μας ανήκει.

 Είναι ένα δάνειο από τις επόμενες γενιές που οφείλουμε να επιστρέψουμε με φροντίδα.
Σήμερα, συστήνουμε το νέο διαβαθμιδικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο και αλλάζουμε πορεία.

Προχωράμε μπροστά”.

Το Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάρκος Καφούρος στην Κύθνο για τον Δεκαπενταύγουστο και συναντήσεις με φορείς του νησιού

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες – Στο επίκεντρο τα θέματα ακτοπλοΐας, υγείας και πρωτογενούς τομέα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Μια Θάλασσα Μουσικής» στην πλατεία Τριπόδων

Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων, στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκη.

Στήριξη στους εκπαιδευτικούς: Ο Δήμος Θήρας αναζητά ξανά στέγη για τους δασκάλους και καθηγητές

Για 3η χρονιά Δήμος, Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ Θήρας ενώνουν δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σαντορίνη.

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο, δράση για καλό σκοπό (αεροδιακομιδές) – δείτε video

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο – 1300 άτομα στηρίζουν τον ιερό σκοπό (δείτε video)

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.