Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - ΔΕΥΑΘ: Τι είπαν Χατζημάρκος και Ορφανός;

ΠΝΑΙ – ΔΕΥΑΘ: Τι είπαν Χατζημάρκος και Ορφανός;

|

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανώλη Ορφανό –  Εξετάσθηκε το συνολικό πλάνο μεγάλου αριθμού έργων που υλοποιούνται στη Σαντορίνη από την ΔΕΥΑ Θήρας, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Την επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανώλη Ορφανού, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στο γραφείο του στη Ρόδο.

Στη συνάντηση εργασίας που ακολούθησε, εξετάσθηκε η πορεία  υλοποίησης του  συνολικού πλάνου μεγάλου αριθμού έργων που εκτελούνται στη Σαντορίνη, με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑ Θήρας, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας , στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ενώ εξετάσθηκαν επιμέρους ζητήματα των έργων αυτών.

Πρόκειται για έργα ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων, κρίσιμης σημασίας για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης, δύο εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί και πέντε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τα έργα:

 1. Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Μεγαλοχωρίου Δ. Θήρας, προϋπολογισμού 193.000,00 € , που αφορά στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του οικισμού Μεγαλοχωρίου του Δήμου Θήρας.

 2. Δίκτυο Ύδρευσης Βουρβούλου Δ. Θήρας , προϋπολογισμού 202.000,00 €, που αφορά στην υδροδότηση του οικισμού Βουρβούλου με αφαλατωμένο πόσιμο νερό από την υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης του οικισμού Ημεροβιγλίου.

Τα δύο έργα έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα:

 1. Ύδρευση Εμπορείου Θήρας, προϋπολογισμού  3,89 εκ. €

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000 κ.μ. την ημέρα και των συνοδών έργων αυτής στο Εμπορειό, καθώς και επέκταση δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 30.000 μέτρων, με το οποίο θα καλύπτονται οι συνολικές ανάγκες των οικισμών Εμπορείου, Περίσσας, Αγ. Γεωργίου, και Εξωμύτη.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο υποβολής τευχών δημοπράτησης για το υποέργο της προμήθειας της αφαλάτωσης, ενώ στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η επέκταση του δικτύου.

2. Ύδρευση Έξω Γωνιάς Θήρας (προϋπολογισμού 927.000,00 €

Αφορά σε αντικατάσταση – επέκταση δικτύων ύδρευσης μήκους 8,4 χλμ. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μίας νέας δεξαμενής, η ενίσχυση δύο υφιστάμενων δεξαμενών και η επέκταση του υφιστάμενου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

3. Επέκταση – Εκσυγχρονισμός Αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Φηρών Θήρας, προϋπολογισμού 2,34 εκ. €

Αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας παραγωγής 2.000 κ.μ. ημερησίως για τις ανάγκες υδροδότησης των οικισμών Φηρών, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδου και Βουρβούλου, καθώς και των συνοδών έργων αυτής.

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται τα συνοδά έργα, ενώ στις 21 Ιουλίου 2020 δημοπρατείται το υποέργο  της προμήθειας μονάδας αφαλάτωσης

Τα παραπάνω έργα  3 έργα  χρηματοδοτούνται από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.

4. Εγκατάσταση αφαλάτωσης – θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 10,2 εκ. €

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέας Μονάδας Αφαλάτωσης πλησίον του Αεροδρομίου, συνολικής δυναμικότητας 5.000,00 κ.μ./ημέρα σε παραγωγή πόσιμου νερού, η οποία χωροθετείται σε έκταση ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑ Θήρας . Η εν λόγω μονάδα θα τροφοδοτεί τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Καμαρίου, Βόθωνα, Μεσσαριάς, Έξω Γωνιά, Μέσα Γωνιά, Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου. Από τον οικισμό Έξω Γωνιά θα υδροδοτηθούν επιπλέον και οι οικισμοί του Πύργου Καλλίστης και Μεγαλοχωρίου. Στο φυσικό αντικείμενο της μονάδας περιλαμβάνονται επίσης και τα αναγκαία έργα υδροληψίας του θαλασσινού νερού.

Επίσης περιλαμβάνεται η αναγκαία τεχνική υποστήριξη (Σύμβουλος Υποστήριξης) για την υλοποίηση του τεχνικού υποέργου της Μονάδας Αφαλάτωσης, καθώς και οι αναγκαίες εργασίες ηλεκτροδότησης της σχετικής Μονάδας.

Το έργο είναι σε στάδιο υλοποίησης με προθεσμία υλοποίησης έως 19/12/2020 (περιλαμβάνεται 6-μηνη δοκιμαστική λειτουργία).

5. Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 3,26 εκ. €

Το έργο αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Φηρών Δήμου Θήρας για την εξυπηρέτηση ισοδύναμου πληθυσμού 20.000 ι.κ. με δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Θήρας. Η υφιστάμενη ΕΕΛ λειτουργεί πλέον της 20ετίας και έχει σήμερα δυναμικότητα 10.000 ι.κ. με συνέπεια να παρουσιάζονται προβλήματα σωστής λειτουργίας, κυρίως την θερινή περίοδο λόγω της συνεχούς αύξησης των παροχών. Με την επέκταση  θα καλυφθεί η ανάγκη εξυπηρέτησης δύο οικισμών Γ΄ προτεραιότητας, των Φηρών (Φηρά, Ημεροβίγλι και Βουρβούλος) και του Καρτεράδου.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί το κτίριο φυσητήρων, η δεξαμενή εξισορρόπησης, το φρεάτιο δικλείδων και τα έργα του αντλιοστασίου ιλύος, ενώ έχει παραληφθεί και το σύνολο του Η/Μ εξοπλισμού. Κατασκευάζεται το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού διάθεσης, ενώ το χερσαίο έχει ολοκληρωθεί.

 Τα δύο παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020

Στην διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανώλη Ορφανό, πως, τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, είναι στο πλευρό του Δήμου και της ΔΕΥΑ Θήρας, προκειμένου, με τον πιο ομαλό τρόπο και το συντομότερο δυνατόν να παραδοθεί ο μεγάλος αριθμός έργων που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης, σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η διαχείριση των λυμάτων.

Το Γραφείο Τύπου

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας