Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Δεκτή η πρόταση, σύσταση ειδικών επιτροπών σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη

ΠΝΑΙ: Δεκτή η πρόταση, σύσταση ειδικών επιτροπών σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη

|

Δεκτή η πρόταση του Περιφερειάρχη για τη σύσταση τριών Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη – Άμεσα τα αντανακλαστικά που επέδειξε το  Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγη ώρα  με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, τον ενημέρωσε ότι η πρόταση που ο Περιφερειάρχης μόλις χθες είχε καταθέσει με επιστολή του, ζητώντας την θεσμοθέτηση τριών Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων ( Ε.ΕΠ.ΕΤ.) σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη, έγινε άμεσα αποδεκτή.
 

Η σχετική νομοθετική διάταξη ψηφίστηκε σήμερα κιόλας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη νομοθετική παρέμβαση της προσθήκης του αιτήματος του Περιφερειάρχη.

Κατόπιν αυτής της εξαιρετικά θετικής εξέλιξης, ο Περιφερειάρχης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε,  με την άμεση θεσμοθέτηση της πρότασης για τη σύσταση τριών Ε.ΕΠ.ΕΤ. η οποία βελτιώνει ακόμη περισσότερο μια ούτως ή άλλως θετική  νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απαντά στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και που παράλληλα εκσυγχρονίζει και καθιστά περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική την Δημόσια Διοίκηση, προς όφελος των πολιτών, στον ιδιαίτερο τομέα του Πολιτισμού. 

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη, με την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτιρίων, ζήτημα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με το ζήτημα αυτό είχε ασχοληθεί επισταμένως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε συναντηθεί και με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την προώθησή του.

Η αρχική τροπολογία, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού  κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, προέβλεπε  από μία 7μελή  Ειδική Επιτροπή (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης), με αντικείμενο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Ειδικότερα για ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου η αρχική τροπολογία προέβλεπε μια Ειδική Επιτροπή στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την οποίαν ο Περιφερειάρχης επεσήμανε στην επιστολή του ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Αιγαίου πελάγους με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από τη Μυτιλήνη μέχρι τη Μήλο ή από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο, αλλά και τον πολύ μεγάλο όγκο των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Χατζημάρκος πρότεινε, σε  αξιοποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές κατά την ψήφιση νομοσχεδίων, να θεσμοθετηθούν τρεις Ειδικές Επιτροπές, μια για τις Κυκλάδες, με έδρα τη Σύρο, μία για τα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο και μία στην Μυτιλήνη να καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιωτικού χώρου και την ανάγκη για αποτελεσματική και φιλική προς τους νησιώτες Δημόσια Διοίκηση, προχώρησε άμεσα σήμερα στη θεσμοθέτηση τη πρότασης του Περιφερειάρχη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης