Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: ανεβάζει τους τόνους

ΠΝΑΙ: ανεβάζει τους τόνους

|

Επιστολή έντονης δυσαρέσκειας του Περιφερειάρχη στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα ποσοστά κατανομής των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) στις Περιφέρειες της χώρας

 

Την έντονη απογοήτευση του για το περιεχόμενο των προτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα ποσοστά κατανομής των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) στις Περιφέρειες της χώρας, καθώς και για το ότι παρουσιάστηκε σε όλους η εικόνα ότι οι Περιφερειακές αρχές έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις αυτές και έχουν συμφωνήσει με τα προτεινόμενα ποσοστά κατανομής,  εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνεται, μαζί με έξι (6) ακόμα Περιφέρειες, στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες ( 1η Κατηγορία του άρθρου 59 παρ. 3α του ΚΑΝ 1305/2013 για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όπως ρητά αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της, κάτι που δικαιολογεί και ειδικό ποσοστό συγχρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ (85%), στην πρόταση κατανομής, αυτό όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζεται, αλλά μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, αφού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανέμονται μόλις το 2,89% των πόρων. Είναι δε απορίας άξιο το γεγονός ότι στην πρόταση που παρουσίασε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αναφέρονται τρεις Περιφέρειες που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης (Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο) αλλά όχι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραγνωρίζοντας τις ρητές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι εκχωρούμενοι πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στα δύο προτεινόμενα σενάρια ανακατανομής.

«Η διαφωνία μου, ως αιρετός εκπρόσωπος της πλέον νησιωτικής Περιφέρειας της χώρας, με περισσότερα από πενήντα νησιά, ως προς την πρόταση του Υπουργείου είναι σαφής και κατηγορηματική» αναφέρει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης και προσθέτει πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει κατ’ επανάληψη και προς τα στελέχη του Υπουργείου τα κριτήρια που κατά την άποψή της πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

¨Όπως αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος, η προτεινόμενη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μεθοδολογία «θα μπορούσε να καταστήσει την κατανομή των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020 συνολικά δικαιότερη και πιο αποτελεσματική, καταδεικνύοντας την αλληλεγγύη που πρέπει να διακρίνει κάθε δημόσια πολιτική, όπως αυτή που αφορά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα στις δραματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας».

 Η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανταποκρίθηκε έγκαιρα και τεκμηριωμένα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα (μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος) στην πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συζήτηση και επεξεργασία των προτάσεων σχετικά με την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στις Περιφέρειες.

Οφείλω να σας εκφράσω την έντονη απογοήτευση μου για το περιεχόμενο των προτάσεων που τέθηκαν υπόψιν μας από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου καθώς και για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε σε όλους η εικόνα ότι οι Περιφερειακές αρχές έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις αυτές και έχουν συμφωνήσει με τα προτεινόμενα ποσοστά κατανομής.

Η διαφωνία μου, ως αιρετός εκπρόσωπος της πλέον νησιωτικής Περιφέρειας της χώρας, με περισσότερα από πενήντα νησιά, ως προς την πρόταση του Υπουργείου είναι σαφής και κατηγορηματική.

Αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση μας η θέση ότι η γεωγραφική κατανομή των πόρων του Προγράμματος θα πρέπει να υπακούει σε μια συνολική και όχι αποσπασματική λογική, δηλαδή, να διατηρείται η ισορροπία μετά και την προσμέτρηση των πόρων που θα κατευθυνθούν στις Περιφέρειες της χώρας μέσα από τα μεταφερόμενα και συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007 – 2013) και όχι μόνο από τους εκχωρούμενους πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνεται, μαζί με έξι (6) ακόμα Περιφέρειες, στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες (βλ. 1η Κατηγορία του άρθρου 59 παρ. 3α του ΚΑΝ 1305/2013 για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όπως ρητά αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της, κάτι που δικαιολογεί και ειδικό ποσοστό συγχρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ (85%), και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει ειδικό κριτήριο για την πριμοδότηση αυτών των Περιφερειών στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην πρόταση κατανομής, αυτό όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζεται, αλλά μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, αφού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανέμονται μόλις το 2,89% των πόρων, αν και επιβαρύνει με το μικρότερο ποσοστό από όλες τις Περιφέρειες (2,06%) τους εθνικούς πόρους που διατίθενται ως εθνική συγχρηματοδότηση του Προγράμματος. Είναι δε απορίας άξιο το γεγονός ότι στην πρόταση που τέθηκε υπόψιν μας από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, αναφέρονται τρεις Περιφέρειες που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης (Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο) αλλά όχι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραγνωρίζοντας τις ρητές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι εκχωρούμενοι πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στα δύο προτεινόμενα σενάρια ανακατανομής !

Πρέπει επίσης να ληφθούν υπ’ όψη οι ανειλημμένες δεσμεύσεις και τα τμηματοποιημένα έργα που αφορούν στα μέτρα που εκχωρούνται, και η κατανομή αυτών ανά Περιφέρεια, γιατί αν δεν ληφθούν υπόψη ευνοούνται οι Περιφέρειες που μεταφέρουν αρκετά έργα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, προσθέτοντας έτσι πόρους στις κατανομές τους για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση της πρότασης κατανομής αποτελεί και η κατανομή πόρων από τα άλλα Διαρθρωτικά Ταμεία, από τα οποία, λόγω της στρεβλής εικόνας που δημιουργείται από την χρήση του ΑΕΠ ως αποκλειστικό δείκτη αναπτυξιακής δυναμικής (και μάλιστα με έτη αναφοράς προγενέστερα της οικονομικής κρίσης), η Περιφέρειά Νοτίου Αιγαίου έχει λάβει ιδιαίτερα περιορισμένους πόρους. Άρα πρέπει να υπάρξει και γι’ αυτό ειδικό κριτήριο.

Είναι τέλος προφανές ότι απαιτείται να γίνει ανακατανομή των πόρων μεταξύ των Μέτρων του Προγράμματος, όπως π.χ. από το Μέτρο των νέων αγροτών στο Μέτρο των σχεδίων βελτίωσης ή από το Μέτρο της δασικής οδοποιίας στο Μέτρο της αγροτικής οδοποιίας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει κατ’ επανάληψη και προς τα στελέχη του Υπουργείου τα κριτήρια που κατά την άποψη μας πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία είναι η νησιωτικότητα, η «στρέβλωση» που προκαλείται από τη χρήση του ΑΕΠ ως αποκλειστικού δείκτη ανάπτυξης ανά περιφέρεια, η χωροταξική κατάταξη των Περιφερειών σύμφωνα με το κριτήριο της σύγκλισης που επηρεάζει άμεσα τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ποσοστό συμμετοχής της κάθε Περιφέρειας στο αγροτικό ΑΕΠ της χώρας. Σε αυτά τα πλαίσια θα μπορούσαν να τεθούν αντίστοιχοι συντελεστές εξομάλυνσης κατανομής π.χ. 5% για τις νησιωτικές περιοχές, 5% για περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τη στρεβλή εικόνα του ΑΕΠ τους, 10% για τις περιοχές που στερούνται χρηματοδότησης από την ΕΕ λόγω ταξινόμησης βάσει κριτηρίων σύγκλισης της ΕΕ, και 10% για περιοχές που έχουν αγροτικό ΑΕΠ πάνω από το μέσο όρο του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας.

Αυτή η μεθοδολογία θα μπορούσε να καταστήσει την κατανομή των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020 συνολικά δικαιότερη και πιο αποτελεσματική, καταδεικνύοντας την αλληλεγγύη που πρέπει να διακρίνει κάθε δημόσια πολιτική, όπως αυτή που αφορά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα στις δραματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας.

Παραμένω στη διάθεση σας,

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος

Κοιν. : 

  • κ. Σαντορινιό Νεκτάριο, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • κ. Γάκη Δημήτριο, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • κ. Καματερό Ηλία, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • κ. Κόνσολα Μάνο, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • κ. Κρεμαστινό Δημήτριο, Βουλευτή Δωδεκανήσου
  • κ. Συρμαλένιο Νικόλαο, Βουλευτή Κυκλάδων
  • κ. Συρίγο Αντώνιο, Βουλευτή Κυκλάδων
  • κ. Μανιό Νικόλαο, Βουλευτή Κυκλάδων
  • κ. Βρούτση Ιωάννη, Βουλευτή Κυκλάδων
Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Unesco: Η 9η Φεβρουαρίου προ των πυλών ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - Τι δήλωσε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Πρόταση Ημέρας: Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι

Με την αρωγή του "Γαστρονόμου" έχουμε πρόταση με βάση τα φασολάκια...

Σαντορίνη: Επίσκεψη Κεφαλογιάννη για την Καλντέρα και τα έργα υποδομής – Προσεχώς νέα ΚΥΑ

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τη Θήρα, προήδρευσε σύσκεψης για την Καλντέρα και δεσμεύτηκε για στήριξη σε κρίσιμα έργα όπως το Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο και η αναθεώρηση της ΚΥΑ.

Η Θηρασιά αγκαλιάζει την Ομάδα Αιγαίου

Στην τρίτη στάση του 31ου Διάπλου, η Ομάδα Αιγαίου μετέτρεψε τη μικρή Θηρασιά σε σημείο αναφοράς για την πρόληψη, τη φροντίδα και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Κίνδυνος νέου μπλάκ άουτ;

Απειλείται η Ελλάδα με μπλακ άουτ λόγω κρίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Δωδεκάνησα: Ισχυρός σεισμός (6 R) μεταξύ Κάσου και Καρπάθου

Ισχυρή σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2.00.

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με άρωμα Νάξου και ιστορία από την Πλάκα – Όταν η παράδοση συναντά την τηλεόραση και συγκινεί (video)