Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου... Ανεβαίνουν οι τόνοι και θυμίζουν... προεκλογική μάχη

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου… Ανεβαίνουν οι τόνοι και θυμίζουν… προεκλογική μάχη

|

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αντεγκλίσεις που θυμίζουν κάτι από προεκλογικό αγώνα και ενημερώσεις για την Κω αλλά και την σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή για τα νέα δεδομένα στον κινηματογράφο – Και οι ανακοινώσεις που θέτουν το στίγμα της επόμενης ημέρας 

Σε «προεκλογικούς» ρυθμούς φάνηκε ότι εισέρχεται πλέον και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους να επιτίθενται συστηματικά και σε πολύ υψηλούς τόνους στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη σε Ρόδο και Σύρο.

Η συνεδρίαση αναμενόταν ότι θα κυλούσε σε χαλαρούς ρυθμούς, καθώς τα προς συζήτηση θέματα ήταν «ρουτίνας».

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, έγινε γνωστή η παραίτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Μιχάλη Δρακιού, ο οποίος είναι υπάλληλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν επιθυμούσε να συνεχίσει. Θα τον αντικαταστήσει ο κ. Αντώνης Χατζηϊωάννου, ο οποίος θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε επόμενη συνεδρίαση.

Ακόμη μια παραίτηση έγινε γνωστή, αυτή του κ. Γ. Κορφιά τον οποίο θα αντικαταστήσει ο κ. Παν. Τριχάς.

O κ. Χατζημάρκος προέβη σε ενημέρωση του σώματος για τον σεισμό στην Κω και τις εξελίξεις στο Φράγμα Γαδουρά –το οποίο, σημειωτέον, θα έρθει προς συζήτηση ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Στα…. ‘καλά νέα της ημέρας’ ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχε από κυβερνητικά στελέχη, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την προώθηση κινηματογραφικών παραγωγών στα νησιά μας.

Οι προθέσεις της αντιπολίτευσης –και όχι μόνον- φάνηκαν εξ αρχής, όταν ο τέως περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, είπε: «κανένα από τα δικά μας έργα δεν έπαθε καμία ζημιά στην Κω» ενώ τόνισε πως «το Φράγμα πρέπει να έρθει προς συζήτηση για να ξεκαθαριστούν κάποιες καταστάσεις».

Η κα Μαρία Χατζηγιάννη, ζήτησε να γίνει έλεγχος στα δημόσια κτήρια και στα σχολεία.

Με αφορμή ωστόσο την εισήγηση του περιφερειάρχη για να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης κάποια σημαντικά θέματα, ο κ. Μαχαιρίδης εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του, μίλησε για «συστηματική υποβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου – ήρθαν θέματα που πρέπει να συζητηθούν και δεν είχαμε τον χρόνο να τα εξετάσουμε. Δεν μπορεί να περνούν συμβάσεις με πρόχειρο τρόπο» απειλώντας ότι θα αποχωρήσει με την παράταξή του (!).

Με τοποθέτησή του, παρενέβη και ο κ. Άγγελος Ανανίας ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο κ. Μπιζά: «Από τότε που αναλάβατε την προεδρία, η υποβάθμιση του οργάνου είναι συνεχής και όπως φαίνεται σκόπιμη. Έρχονται θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης σημαντικά, χωρίς να είναι το Σώμα ενημερωμένο, χωρίς εισηγήσεις, κι έχει μετατραπεί σε ένα όργανο μαζικής ψήφισης εισηγήσεων σε ρυθμούς κατεπείγοντος χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η κα Λίτσα Φτακλάκη, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της για τις καθυστερήσεις σχετικά με το κομμάτι της τουριστικής προβολής καθώς δεν υπήρχαν εισηγήσεις, για να της απαντήσει η αντιπεριφερειάρχης κα Μαριέττα Παπαβασιλείου: «Με το πρόγραμμα της ΠΝΑ, το Νότιο Αιγαίο είναι αυτή την στιγμή πρωταθλητής στον Τουρισμό. Δυστυχώς, υπολειτουργούμε καθώς δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες».

Τοποθετούμενος και ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης, επικαλέστηκε την δομή ‘We Care’ την οποία είχε προωθήσει όσο ήταν μέλος της παράταξης της πλειοψηφίας, ζήτησε να γίνει μια ξεχωριστή διαφημιστική καμπάνια για να στηριχθεί η Κως.

Ο κ. Μαχαιρίδης παρότι άσκησε σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή για το γεγονός πως η εισήγηση για τις δράσεις στον τουρισμό και ανάδειξης κάθε νησιού θα έπρεπε να είχε διανεμηθεί πριν από την συνεδρίαση, τελικά δήλωσε ότι η παράταξή του ψηφίζει ΝΑΙ!

Με παρέμβασή του ο κ. Χατζημάρκος, φανερά ενοχλημένος απάντησε (σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους): «Έχετε δει αιτιολόγηση θετικής ψήφου ποτέ; Αυτή είναι η αναβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου που ονειρεύονται κάποιοι; Και λένε ότι εμείς το υποβαθμίζουμε; Το γελοιοποιούν αυτοί το όργανο! Γελοιοποιούν τις διαδικασίες! ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ» αναφώνησε.

Για το θέμα με την κατασκευή της Γέφυρας Αφάντου καθώς και για το Φράγμα της Κρητηνίας, ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την ένταξή τους, λέγοντας όμως πως «χάθηκε πάρα πολύς χρόνος – λυπάμαι που καθυστερήσαμε τόσο πολύ».

Απαντώντας του ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε: «Το Φράγμα της Κρητηνίας δεν το είχε υπογράψει ο κ. Μαχαιρίδης. Ενώ είχε προσωρινό ανάδοχο, μου το άφησε στο γραφείο, να το υπογράψω εγώ. Κι εγώ ήμουν αντιπολίτευση αλλά δεν έκανα τέτοια κριτική και δεν κατήγγειλα ποτέ την περιφερειακή αρχή. Είναι τέτοια η υστερία κάποιων για να μας καταγγείλουν, που κάνουν τέτοια κριτική. Πάντως, δεσμεύομαι ότι εμείς θα υποστηρίξουμε το έργο που είναι πολύ μεγάλου προϋπολογισμού (περίπου 10εκ. ευρώ). Καταλαβαίνω τον…. ‘καημό’ κάποιων εδώ μέσα, αλλά θα πέσει στο κενό και αυτή η προσπάθεια απαξίωσης αυτής της περιφερειακής αρχής. Εμείς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και προχωράμε».

Aνακοίνωση της παράταξης Νότιο Αιγαίο

Αρχιπέλαγος Δημιουργίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η παράταξη του κ. Μαχαιρίδη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Για μια ακόμα αφορά διαπιστώθηκε πως αναπτυξιακά θέματα και σοβαρά ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών του Ν. Αιγαίου, έρχονται για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο χωρίς καμία σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση.

Με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή να σταματήσει την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς αργεί να συνεδριάσει και όταν το πράττει, σημαντικά θέματα έρχονται εκτός ημερησίας διάταξης. Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια και η περιφερειακή αρχή ακόμα δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί και να συντονίσει τα δέοντα για τη λειτουργία της περιφέρειας Ν.Αιγαίου.

Ψηφίσαμε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2016 Δωδεκανήσου και Κυκλάδων καθώς ουσιαστικά αποτελεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2011-2014. Όμως θέλουμε να σταθούμε στο Φράγμα της Κρητηνίας, ένα έργο που είχαμε δρομολογήσει επί θητείας μας και θα είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική του διαδικασία αν δεν είχε μπλοκαριστεί από τον κ. Γ. Χατζημάρκο.

Τέλος, καταψηφίσαμε τον Οικονομικό Απολογισμό του 2016, καθώς το ποσό των 60 εκ. που αφήσαμε στα ταμεία της περιφερειακής αρχής το 2014 και προφητικά είχαμε πει πως θα τελειώσει η θητεία του Γ.Χατζημάρκου και το μεγαλύτερο ποσοστό θα μείνει αναπορρόφητο στα ταμεία λόγω αδυναμία υλοποίησης του Τεχνικού προγράμματος από την περιφερειακή αρχή, παρά τις εκατοντάδες προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις που έχει φέρει για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Για την παράταξη Ν.Αιγαίο- Αρχιπέλαγος Δημιουργίας

Γιάννης Μαχαιρίδης

Απάντηση της

Περιφερειακής Αρχής

Στον τρίτο πια χρόνο της θητείας μας, ο Γιάννης Μαχαιρίδης έβγαλε και Δελτίο Τύπου! Δελτίο Τύπου “προκάτ” που είχε έτοιμο πριν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αφού είχε ήδη προσυνεννοηθεί και με τους νέους του, εμφανώς στενοχωρημένους, συντρόφους.

Αυτά παθαίνει όποιος πάει γυρεύοντας να ανακαλύψει θέμα εκ του μη όντως, απλά για να κάνει αισθητή την παρουσία του, στερούμενος παντελώς επιχειρημάτων και προτάσεων, αδύναμος να υποστηρίξει με στοιχειώδη σοβαρότητα τα «επιτεύγματα» της δικής του θητείας. Γελοιοποιείται.

Αφού λοιπόν περάσαμε την βάσανο των φωνασκιών του Γιάννη Μαχαιρίδη, μάθαμε ότι υποβαθμίζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν έχει θέματα εκτός ημερησίας διάταξης!

Αμέσως μετά, ο πολύπειρος Γιάννης Μαχαιρίδης και πρωταθλητής των εκτός ημερήσιας διάταξης, έδωσε ρεσιτάλ σεβασμού στον θεσμό με το να διακόπτει τους πάντες, να φωνάζει άνευ λόγου και αιτίας και στο τέλος να ξεπερνά και τον ίδιο του εαυτό αιτιολογώντας την θετική του ψήφο! Τέτοια πείρα και τέτοιος σεβασμός στην τυπικότητα!

Επί της ουσίας, φυσικά, δεν ακούσαμε τίποτα για μία ακόμη φορά, αφού τα περί «χρημάτων του», που κατ᾽ αυτόν και προς μεγάλη του λύπη κληρονόμησε στη νέα περιφερειακή αρχή, αφορούν μάλλον μόνο τον ιδιαίτερο ψυχισμό του. Για ανθρώπους εθισμένους επί δεκαετίες στην εξουσία, η προσγείωση στην πραγματικότητα αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη.

Είναι εκκωφαντικό το κενό πρότασης που συνοδεύει κάθε παρουσία του Γιάννη Μαχαιρίδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι φτηνή και παλαιοκομματική η αντιπολίτευση που ασκεί. Και όπως λέει και ο λαός μας : περσινά ξινά σταφύλια.

ΥΓ: Αν διέθετε ίχνος αυτογνωσίας, σίγουρα θα σιωπούσε για να πάψει να εκτίθεται. Εκτός κι αν είναι οι νέοι του σύντροφοι, που μιλούν μέσω εκείνου. Λέτε να τον… ενεργοποίησε η ανάσα των νέων συντρόφων του, που θέλουν να τον αντικαταστήσουν; Μπα, αποκλείεται.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Φίλιππος Φόρτωμας: “Η Δικαιοσύνη στις Κυκλάδες είναι προτεραιότητα”

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στη διήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα σε Σύρο και Πάρο, με έμφαση στην αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στα νησιά

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Ο σύγχρονος δρόμος προς τη γονεϊκότητα, βήμα προς βήμα

Μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.