Συμμετοχή του Δήμου Πάρου στον εορτασμό των 2400 χρόνων από την ίδρυση από αρχαίους Πάριους της πόλης του Στάρι Γκραντ στη Κροατία
Πάρος και Στάρι Γκραντ και με τη βούλα πλέον είναι αδελφές πόλεις …. Κι αυτό γιατί ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις την περασμένη Κυριακή (11/09) για την επέτειο των 2400 χρόνων από την ίδρυση της Φάρου (σημερινό Στάρι Γκραντ), οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το διάστημα 7-11 Σεπτεμβρίου 2016. Και το παρών έδωσαν εκ μέρους της Πάρου τόσο ο Δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος όσο και η Αντιδήμαρχος Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις… Η αρχαία πόλη της Φάρου ιδρύθηκε από τους Πάριους το 384 π.Χ., αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Κροατίας και συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 2400 χρόνια αργότερα ο Δήμος Πάρου και ο Δήμος του Στάρι Γκραντ υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Απριλίου 2016, επισφραγίζοντας την έναρξη μιας δυνατής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο νησιών. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής μαρμάρινης στήλης με κείμενα σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Κροατικά, ένα δώρο της μητρόπολης Πάρου προς την αποικία της. Η ίδια στήλη τοποθετήθηκε και στην Πάρο, έμπροσθεν του ναού της Εκατονταπυλιανής, τον Ιούνιο του 2015.
Επιπροσθέτως, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε τελετή ονοματοδοσίας της οδού «ΠΑΡΟΣ», η οποία βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας της πόλης, εις ένδειξη τιμής και σεβασμού.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Στάρι Γκραντ ο Δήμαρχος Πάρου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, με τον Επικεφαλής του Κροατικού Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχο Πρέντραγκ Στιπάνοβιτς και με τον Διοικητή της Περιφέρειας του Σπλίτ-Δαλματίας κ. Ζλάτκο Ζέβρινια.
Ευκαιρίες συνεργασίας
Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος δήλωσε: «Σήμερα Πάρος και Φάρος, Μητρόπολη και Αποικία, βρίσκονται ξανά μαζί γιορτάζοντας όχι μόνο τα 2400 χρόνια από την ίδρυση της Φάρου, αλλά και την αρχή μιας ωραίας φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Πάρου και του Στάρι Γκραντ». Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, η αδελφοποίηση με το Δήμο του Στάρι Γκραντ, στον οποίο υπάγεται η Φάρος, πρόκειται να αποτελέσει ευκαιρία, για τουριστική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων, ενώ παράλληλα, να υπάρξει και ανταλλαγή προϊόντων και γνώσεων, πάνω στη γεωργία, καθώς, όπως εξήγησε, «έχουμε περίπου ίδια φύση, με το μόνο που αλλάζει είναι ότι εκεί υπάρχει πολύ περισσότερο πράσινο. Είναι ναυτικό νησί, έχουμε πολλά παρόμοια τοπικά προϊόντα, όπως είναι το λάδι, το κρασί, τα τυριά κλπ».
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, πως εκ μέρους των Κροατών υπήρξε μία ιδιαίτερα φιλική και τιμητική υποδοχή για τους Παριανούς, οι οποίοι φαίνεται να έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης, ενώ έπεται συνέχεια στη συνεργασία των δύο περιοχών.
Ιστορικό εκδηλώσεων
Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, τον Απρίλιο, περιλάμβανε ομιλίες έγκριτων αρχαιολόγων, ιστορικών και εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών της Πάρου και του Στάρι Γκραντ. Από πλευράς του Δήμου Πάρου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Χρηστόφορος, ο αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής του Δεσποτικού κ. Γιάννος Κουράγιος και η Αρχαιολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων(Ι.Α.Π.Κ.) κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Στο δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων έλαβαν χώρα έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό και το απαράμιλλό φυσικό τοπίο της Πάρου και του Στάρι Γκραντ, μουσικοχορευτική παράσταση αποτελούμενη από μια κροατική χορωδία a capella και μια ομάδα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος “Νάουσα Πάρος” και τέλος μια γιορτή οίνου και γεύσης με παραδοσιακά προϊόντα από τα δύο νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί, πως τις εκδηλώσεις είχαν τιμήσει με την παρουσία τους ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο Κύπριος Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και νυν ευρωβουλευτής κ. Πέτερλε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Κροατίας κ. Ίβο Μίλατιτς, ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι φίλοι της Πάρου και της Φάρου.
Η ιστορία της πόλης
Το Χβαρ είναι νησί της Αδριατικής θάλασσας, ανοικτά των Δαλματικών ακτών και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Μπρατς, Βις και Κόρτσουλα, με πρωτεύουσα την πόλη Χβαρ, ή όπως ήταν γνωστή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, Φαρία. Η σημερινή ονομασία της Χβαρ (HVAR) στα Κροατικά προήλθε με την αντικατάσταση του συμφώνου «Φ» του κυρίου θέματος της λέξης «Φάρος» με το παλαιό σύμφωνο της Κροατίας (HV). Η πόλη ιδρύθηκε από αρχαίους Έλληνες και συγκεκριμένα Πάριους, περίπου το 384 π.Χ., παίρνοντας αρχικά το όνομα «Πτυόεις», που σήμαινε «πλήρης πεύκων». Αργότερα, η πόλη αναφέρεται ως Φαρία στα κείμενα του Πτολεμαίου Κλαύδιου, απ’ όπου προέκυψε και το σημερινό της όνομα, ενώ η ονομασία Στάρι Γκραντ, μεταφράζεται ως «Παλιά Πόλη».
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» και την ιστοσελίδα Parianostypos.gr