Υπό έλεγχο όλες οι αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά της Πάρου – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική και η αναφορά του Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου Κώστα Μπιζά (photo)
Επιτέλους τέλους; Μετά από δύο ημέρες, η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στη περιοχή Κώστος στην ανατολική Πάρο, οπως όλα δείχνουν τέθηκε υπό έλεγχο. καθότι δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο φωτιάς.. Όλες οι αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης (για δεύτερη φορά) έχουν τεθεί υπό έλεγχο και όλη η δύναμη της της πυροσβεστική που βρέθηκε στο νησί εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή .
Χαρακτηριστικό της μάχης που δόθηκε για τον έλεγχο της φωτιάς ήταν η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέφερε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 55 πυροσβέστες, 22 οχήματα, τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής και το βράδυ της Δευτέρας στο σημείο της φωτιάς βρίσκονταν 45 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα, 8 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα. Και βέβαια είδαμε τμήματα από Νάξο, Σάμο, Αττική ακόμη και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν πρέπε να ξεχνάμε τη βοήθεια των εθελοντών, της ομάδας διάσωσης της Πάρου αλλά και τη παροχή κάθε είδους βοήθειας από την πολιτική προστασία του Δήμου Πάρου
Και βέβαια η επόμενη ημέρα θα βρει το Δήμου Πάρου και τον τοπική κοινωνία στη μάχη της αποκατάστασης αλλά και της αποφυγής της κάλυψης με τσιμέντο των περιοχών που κάηκαν. Το ευχάριστο είναι ότι δεν είχαμε θύματα, απώλειες σε ακίνητα είναι λογκό ότι υπήρξαν, όπως και σε δέντρα ή μελίσσια και η περιοχή που έχει πληγεί εκτείνεται από τα περίχωρα του Κώστου, των Λευκών, του Προδρόμου έως και τη Μάρπησσα…
Ο Επαρχος Πάρου – Αντιπάρου και Εντεταλμένος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Κυκλάδων, Κώστας Μπιζάς μέσα από τη σελίδα του στα social media ανέφερε: «Από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ το νησί μας υπέστη μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή σε συνδυασμό με τις σημαντικές απώλειες που έχουν οι συμπατριώτες μας σε ελαιόδεντρα, αμπέλια, μελίσσια κλπ.
Δυστυχώς η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη που έχει πλήξει το νησί μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή την στιγμή υπάρχουν μικρές εστίες στο Αυκλάκι της Μάρπησσας και ελπίζουμε να σβηστούν σύντομα και να μην υπάρξει συνέχεια…
Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αγωνίστηκαν και συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται οι πυροσβέστες του τοπικού μας κλιμακίου με την βοήθεια πυροσβεστών και οχημάτων από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Σύρο, την Νάξο, την Σάμο κ.α. υπό τις οδηγίες του Υποστρατήγου Συντονιστή Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κ. Σταμούλη, του Περιφερειακού Διοικητή κ. Κοτρίδη και του Προϊσταμένου του τοπικού κλιμακίου της Πάρου κ. Καραπαναγιώτη.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα πολλά εναέρια μέσα (αεροπλάνα και ελικόπτερα). Καθοριστική ήταν και η συμβολή της ΕΟΔ Κυκλάδων, του Συλλόγου Κυνηγών και των εκατοντάδων εθελοντών.
Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ διέθεσαν τα οχήματα – υδροφόρες τους και η Περιφέρεια την υδροφόρα που ανήκει στο μητρώο μηχανημάτων της πολιτικής της προστασίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Περιφειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο για την βοήθεια του στην αποστολή εναέριων μέσων καθώς και όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις που θα προκαλέσουν επιπλέον καταστροφές στο νησί μας. Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη, είναι λυπητερή, είναι άδικη για το όμορφο κυκλαδίτικο τοπίο της Πάρου.
Ο καθένας μας οφείλει να συμβάλει στον βαθμό που μπορεί για να αποκατασταθεί το τοπίο και η φύση. Χρειάζεται συνεργασία των θεσμικών φορέων με τους ιδιοκτήτες που επλήγησαν για να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και δράσεις. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές!»