Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠαροχές έρχονται και πρωθυπουργικές ανακοινώσεις από νησί του Αιγαίου

Παροχές έρχονται και πρωθυπουργικές ανακοινώσεις από νησί του Αιγαίου

|

Ο προϋπολογισμός για το 2017 ψηφίστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται με νέο πακέτο παροχών προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες – Και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα από νησί του Αιγαίου – Ερχονται και νέα αναπτυξιακά προγράμματα σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο 

 Βρε μήπως βγήκαμε από το τούνελ και δεν το πήραμε χαμπάρι; Πριν από μερικές ημέρες είχαμε τον Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί τους… δανειστές μέσα από παροχές προς χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και επιχειρηματίες των νησιών του Αιγαίου παγώνοντας τον ΦΠΑ για τα νησιά που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό κύμα… Βέβαια οι δανειστές γκρινιάζουν και μάλιστα μπόλικο αλλά θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και στο Νότιο Αιγαίο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος δηλώνει ότι το πάγωμα του ΦΠΑ πρέπει να γίνει σε όλο το Νότιο Αιγαίο και όχι μόνο σε ορισμένα νησιά…

Όμως, έχουμε και συνέχεια. Με βάση όλες τις ενδείξεις και με τον προϋπολογισμό για το 2017 να έχει ψηφιστεί, αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον κοινωνικά μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων, ύψους περίπου 70-80 εκατομμυρίων ευρώ. Κίνηση που θα γίνει έως την επόμενη εβδομάδα, εξαντλώντας πριν από τα Χριστούγεννα όλες τις δυνατότητες που της δίνει η υπεραπόδοση των εσόδων για το 2016. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει να διανείμει το 70% του καθαρού πλεονάσματος ύψους 1,1 δισ. για κοινωνικές δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου σχεδιάζει τρεις ή τέσσερις κοινωνικές παρεμβάσεις (περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ εκάστη) που θα τονώσουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και θα επιβεβαιώσουν τις υποσχέσεις της για προστασία των πλέον αδύναμων κάθε φορά που αυτό θα είναι εφικτό. Μια από τις νέες δράσεις υπέρ των αδυνάμων, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, θα είναι η χρηματοδότηση των σχολείων ειδικής αγωγής όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις. Επιπλέον, πιθανότατα μετά την περίοδο των εορτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει από κάποιο νησί του Αιγαίου το κυβερνητικό πρόγραμμα νησιωτικής πολιτικής, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Μπουναμάς

Όμως, έχουμε κι άλλο μπουναμά… Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις περιφέρειες του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου με την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση που εξασφαλίστηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 750 εκατ. ευρώ του 2016, σε 1 δισ. ευρώ για το 2017. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, η ενεργοποίησή τους θα ξεκινήσει άμεσα υπό το συντονισμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ως χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους ορίζεται το έτος 2020.

Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών, την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως η αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Με επιστολή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου να συνεργαστούν με το Υπουργείο Οικονομίας και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Η τελική έγκριση των προτάσεων θα γίνει με κύριο γνώμονα το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έργων, ώστε αυτά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.

Αναγνώριση νησιωτικότητας

Σχετικά με το θέμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Όπως πάντα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες στην επιλογή και ιεράρχηση των έργων δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Οι τοπικές κοινωνίες -όπως εκφράζονται μέσα από τους κατά τόπους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και βέβαια μέσα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους. Η αναγνώριση της νησιωτικότητας, της ύπαρξης μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και παράλληλα θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών. Οι αδυναμίες και προκλήσεις επιτείνονται σήμερα από το προσφυγικό ζήτημα, καθώς οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Ήδη η κυβέρνηση, ως πολιτική επιλογή, έχει επιδείξει ειδική μέριμνα προς τα νησιά που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Παράλληλα, καθιερώνουμε για το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ μηχανισμούς διαφάνειας και ελέγχου της πορείας των έργων, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τα έργα του ΕΣΠΑ. Ενισχύεται, επίσης, ο μηχανισμός ιεράρχησης των αναγκών, ώστε να καλύπτονται οι πιo επιτακτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει, στις σημερινές συνθήκες, κανένα περιθώριο για «χαλαρή” διαχείριση των πολύτιμων πόρων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.