Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που ουσιαστικά αναγκάζεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις απομακρύνσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον σάλο που προκλήθηκε από το επίδομα ενοικίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ανασχηματισμός πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα είναι περιορισμένος καθώς θα παραμείνουν αμετακίνητα όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Ποιοι θα καλύψουν τις κενές θέσεις
Η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία θα πάρει και τις συγκριμένες αρμοδιότητες.
Η ίδια συνταγή θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση του υπουργού Οικονομίας καθώς πιθανότητα θα αναβαθμιστεί ή ο Αλέξης Χαρίτσης ή ο Στέργιος Πιτσιόρλας με τον δεύτερο μέχρι στιγμής να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο της έκπληξης καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρεται να διεκδικεί ο Νίκος Παππάς. Στην περίπτωση αυτή ο Λευτέρης Κρέτσος θα αναβαθμιστεί και θα αναλάβει το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής.
Όσον αφορά την τρίτη κενή θέση αυτή του υφυπουργού Παιδείας που άφησε μετά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση ο Κώστας Ζουράρις , δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Το πρώτο αναφέρει πως θα μείνει ακάλυπτη και το δεύτερο σενάριο βάζει στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Παραμένει ο Κουρουμπλής λόγω ΝΔ;
Πολλές πληροφορίες ακούστηκαν όλα τα τελευταία 24ωρα για τον υπουργό Ναυτιλίας και αφορούσαν κυρίως την μετακίνηση του σε άλλο υπουργείο. Ωστόσο η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον του Παναγιώτη Κουρουμπλή άλλαξε τα δεδομένα καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν πως στην περίπτωση που τον αλλάξουν είναι σαν να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Novartis.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο βαθμός αποτελεσματικότητας που συγκεντρώνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ιδιαιτέρως χαμηλός, ενώ στο ζήτημα της μόλυνσης του Σαρωνικού οι χειρισμοί του αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Στον αντίποδα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός έχει ανεβάσει τις μετοχές του και είναι ένα πρόσωπο που εκτιμούν ιδιαίτερα στο Μαξίμου.
Σπαζοκεφαλιά η θέση του Μουζάλα
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιάννη Μουζάλα ο οποίος για λόγους υγείας αλλά και συγκρούσεων με την ομάδα των 53, θα αποχωρήσει όπως όλα δείχνουν από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έντονα ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί καραμπόλα καθώς θα υπάρξει κενό στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας. Στο σενάριο αυτό θα μετακινηθεί στο Πεντάγωνο ο Γιάννης Μπαλάφας.
Στο Μαξίμου δεν θέλουν από την μία να χαλάσουν την καλή χημεία που έχουν βρει ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Βίτσας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά από την άλλη πλευρά ξέρουν πως ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο μόνος που γνωρίζει και μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτού του δύσκολου χαρτοφυλακίου. Δεν αποκλείεται πάντως να τοποθετηθεί πρόσωπο έκπληξη στην συγκεκριμένη θέση καθώς ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να δημιουργήσει άλλα εσωτερικά μέτωπα.
Στην black list Κονιόρδου – Αποστόλου
Όποτε υπήρχαν σενάρια ανασχηματισμού το όνομα της Λυδίας Κονιόρδου ήταν πάντα μέσα και δεν ήταν τυχαίο. Στο Μαξίμου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την υπουργό πολιτισμού την οποία θεωρούν αναποτελεσματική, ενώ δημιούργησε προβλήματα στην κυβέρνηση με την στάση της στην επένδυση του Ελληνικού. Η ίδια άποψη επικρατεί και για τον Βαγγέλη Αποστόλου. Ωστόσο και για τις δύο θέσεις δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη άποψη, ενώ οι πιθανότητες παραμονής των δύο πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση είναι περιορισμένες.
Τα ονόματα που παίζουν για το υπουργικό
Τα ονόματα που ακούγονται να μπουν στο υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτά του Νίκου Φίλη και του Νίκου Ξυδάκη ωστόσο και οι δύο έχουν αρκετές αντιπάθειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που έχουν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν εναντίον της κυβέρνησης. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση τόσο για τον Κώστα Ζαχαριάδη (Διευθυντής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ) όσο και για τον Παναγιώτη Λιάκο.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ