Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΟΝΑΣ: Ο δωδεκάλογος της … ανάπτυξης

ΟΝΑΣ: Ο δωδεκάλογος της … ανάπτυξης

|

Δώδεκα προτάσεις καταθέτει μέσω ψηφίσματος προς τους αρμόδιους φορείς και τους αιρετούς (βουλευτές) η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων με ζητούμενο τι άλλο την βελτίωση των υποδομών και την άρση των αδικιών στη Νάξο 

Με το βλέμμα στο μέλλον ολοκληρώθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων. Με δεδομένο ότι έχουμε σήμερα τις εκλογές (από το πρωί έως τις έξι το απόγευμα και ενδεχομένη παράταση στα γραφεία της Ομοσπονδίας) με το πέρας της Συνέλευσης είχαμε την έκδοση ψηφίσματος και δη ομόφωνου που αφορά τις σκέψεις των μελών (αντιπροσώπων συλλόγων) για τη Νάξο… Και βέβαια στον …δωδεκάλογο που ακολουθεί διαβάζουμε για ζητήματα που ενδεχομένως κάποιοι να τα θεωρούν αυτονόητα αλλά μερικές φορές καλό είναι τα ξαναθυμίζουμε. Όπως η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, ο εκσυγχρονισμός στο λιμάνι και η εκπόνηση μελέτης για νέο, η  προσαρμογή  των αντικειμενικών αξιών, το ΚΕΓΕ κι άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Και το ψήφισμα είναι προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Υγείας κ.α.) κοινοποιείται στους βουλευτές ενώ φέρει την υπογραφή του προέδρου κου Μαργαρίτη και της Γενικής  Γραμματέως κας Ζιούλη.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:  

1. Να προχωρήσει το συντομότερο η επέκταση του αεροδιαδρόμου του Αεροδρομίου της Νάξου.

2. Οι αρμόδιοι φορείς να υλοποιήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς το πλάνο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού  του λιμανιού της Νάξου και να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης για κατασκευή εμπορικού λιμανιού.

3. Να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (τιμές ζώνης-τιμές εκκίνησης) στις πραγματικές αγοραίες τιμές.

4. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη λειτουργία του ΚΕΓΕ στην Νάξο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

5. Οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στον οικισμό Απόλλωνα και των άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή ώστε να μη έχουμε τα ίδια φαινόμενα.

6. Να γίνουν άμεσα οι εργασίες που απαιτούνται και να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία των περιοχών και χωριών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

7. Να συνεχιστεί η στελέχωση του Νοσοκομείου Κ.Υ. Νάξου με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να προσφέρονται ευρύτερες υπηρεσίες στον ναξιακό λαό.

8. Στηρίζουμε τον αγώνα των σμυριδεργατών και ζητάμε από την πολιτεία να δώσει οριστικά τη λύση του στο χρόνιο αυτό πρόβλημα της ορεινής Νάξου.

9. Να γίνει επί τέλους και στη Νάξο χωροταξικός σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η άναρχη ανάπτυξη με τη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων που υπονομεύουν τον ορθολογικό σχεδιασμό στο νησί.

10. Μέχρις ότου γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός, να σταματήσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων με την έκδοση αδειών εξόρυξης αδρανών υλικών κ.λ.π., καθώς και η ενοικίαση, για τον σκοπό αυτό, εκτάσεων που ανήκουν στον Δήμο (Κοινότητα Σαγκρίου-Πλατιά Ράχη).

11. Οι Αρμόδιοι φορείς (Δήμος- Περιφέρεια) να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα: ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, κεντρικού οδικού δικτύου κυρίως στην ορεινή Νάξο, επέκτασης περιφερειακού οδικού δικτύου στις νοτιοδυτικές και νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού και τέλος στην αξιοποίηση περιοχών φυσικού κάλους προς όφελος του ναξιακού λαού.

12. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να προχωρήσει στην ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στη θέση που έχει οριστεί».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.