Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΟι επιχειρήσεις στο -19% σε σχέση με πέρυσι λόγω φόρων

Οι επιχειρήσεις στο -19% σε σχέση με πέρυσι λόγω φόρων

|

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Περιφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος και μίλησε για προσφυγικό (ροές), υγεία (κρούσματα ελονοσίας), τουρισμό (ο Σεπτέμβριος ο καλύτερος όλων των εποχών) και ..για οικονομικά (ακόμη κι εάν οι επιχειρήσεις είναι στα ίσα με πέρυσι, ο τζίρος μειωμένος κατά 19% λόγω φόρων)  

ια μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας μίλησε χτες στους δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αρχής γενομένης από την συνάντησή του με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο κ. Σταμάτη Ράπτη και τον αντιναύαρχο κ. Θεόδωρο Κλιάρη -Α’ υπαρχηγό. Ο κ. Ράπτης συνοδευόμενος από τον διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αρχιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος κ. Ιωάννης Αργυρίου και τον κεντρικό λιμενάρχη Ρόδου κ. Σ. Τάτη επισκέφθηκαν τον κ. Γ. Χατζημάρκο με τον οποίο και συζήτησαν διάφορα θέματα. Μετά την συνάντηση ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως επισκέφθηκαν την Ρόδο με το νέο σκάφος του Λ.Σ. και συνεχίζουν την περιοδεία σε όλα τα νησιά –σε Δωδεκάνησα και σε Κυκλάδες. Υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία η Περιφέρεια είναι αρωγός, όπως το προσφυγικό και συνεχίζουμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους άνδρες του Λ.Σ.»

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΕΣ
Με αφορμή την συνάντηση με τους εκπροσώπους του Λ.Σ. ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό: «Ευχή όλων είναι να μην ξαναζήσουμε αυτές τις καταστάσεις που ζήσαμε. Δεν έχουμε ανησυχητικές ροές αυτή την στιγμή, όμως έχουμε δύο hotspot (σε Κω και Λέρο) όπου η κατάσταση βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Έχουμε την αγωνία για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Τα νησιά πλήττονται άμεσα από αυτό το ζήτημα και κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πλέον ούτε να φιλοξενούνται ούτε να κρατούνται. Τα νησιά πρέπει να θωρακιστούν, όπως και τα σύνορα της χώρας».
Όσον αφορά τα κρούσματα ελονοσίας, ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα σε όλο το Νότιο Αιγαίο καθώς έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας και έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Διαβεβαίωσε δε, ότι «συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ε.Ε. για την επαναπροώθηση των προσφύγων».

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ  Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Χατζημάρκος για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου καθώς και ο Αύγουστος έκλεισε με θετικό πρόσημο. Κληθείς να σχολιάσει και την κρίση στην αγορά, είπε: «Όλα δείχνουν ότι αυτός ο Σεπτέμβριος θα είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Τουλάχιστον στο αεροδρόμιο που υπάρχουν συνεχώς αιτήματα για νέες πτήσεις, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Αυτό μας δείχνει ότι ίσως και ο Οκτώβριος να πάει καλά. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας δυσφημίστηκε πάρα πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, σε όλα τα επίπεδα. Εμείς επιτύχαμε να βελτιώσουμε λίγο την ατζέντα και να βγάλουμε μερικές θετικές εικόνες για τα νησιά μας.
Ειδικά για τον τζίρο στην αγορά θέλω να πω ότι εάν κάποιος επιχειρηματίας κάνει φέτος τον ίδιο τζίρο με πέρσι, είναι αυτόματα πάνω από 19% κάτω. Κι αυτό λόγω της φορολογίας η οποία είναι αφύσικα μεγάλη. Αδικείται η τουριστική κίνηση όταν την βλέπουμε ως προς το αποτέλεσμα. Όμως δεν φταίνε και οι επισκέπτες μας. Να σας πω για παράδειγμα ότι οι Κυκλάδες δεν έχουν “all Inclusive” ούτε ήταν στο κάδρο του προσφυγικού. Όμως κι εκεί η αγορά έχει την ίδια εικόνα με τα Δωδεκάνησα. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός η συνολική εικόνα της χώρας επηρεάστηκε πάρα πολύ και αφετέρου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης οικονομικά προβλήματα
».

ΤΟ ΝΕΡΟ
Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την ποιότητα του νερού στην Ρόδο εξ αφορμής και της έναρξης λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά, ο περιφερειάρχης είπε: «Εμείς δώσαμε πολύ σκληρές απαντήσεις απέναντι σε ένα πολύ κακό… κουτσομπολιό. Γι αυτό και σταμάτησε το ψέμα το οποίο διακινούσε ένα σύστημα. Για τέτοια θέματα δεν μπορείς να πλήττεις κανέναν πολιτικό σου αντίπαλο. Είναι αυτονόητο πως οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και πολλαπλοί και από πολλούς διαφορετικούς φορείς. Είναι το καλύτερο νερό που έχει δοθεί σε κατανάλωση. Είμαστε σε συζητήσεις για την β’ φάση του έργου που θα καλύψει όλο το νησί. Ωστόσο σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για να ανακουφίσουμε κι άλλες περιοχές, όπως τα Κολύμπια».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην επέκταση της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου και στην κατασκευή νησίδας τζέρσεϊ, λέγοντας πως από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, υπήρχε μια μελέτη για την περιοχή από τα Κολύμπια (όπου σταματάει η νησίδα τζέρσεϊ) μέχρι και την Λίνδο. «Ήταν μια μεγάλη και ακριβή μελέτη η οποία ήταν ενταγμένη στην χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της ΠΝΑ. Εμείς μεταφέραμε την χρηματοδότηση στο ΠΔΕ. Η μελέτη εκτελείται και χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 χρόνο ακόμη για να παραληφθεί».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια της ΠΝΑ για την Κρουαζιέρα και την πρόταση να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα συντονίζει τις ενέργειες με τα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ο περιφερειάρχης –όντας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα- απάντησε:
«Η Κρουαζιέρα είναι από τους τομείς της οικονομίας που μπορεί να δώσει ώθηση σε μια χώρα που ψάχνει για θέσεις εργασίας και ΑΕΠ. Δυστυχώς είναι απαρχαιωμένο το θεσμικό πλαίσιο όπως τα δημοτικά λιμενικά ταμεία. Έχω επανειλημμένα ζητήσει να εκσυγχρονιστεί αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι σε μια τέτοια δραστηριότητα, χρειάζεται συνεργασία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Τραγωδία στην Κερατέα – Νεκρός ηλικιωμένος, σπίτια στις φλόγες, εκκενώσεις και χαοτική κατάσταση

Μπαράζ εκκενώσεων από το 112 – Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, εκρηκτική η συμπεριφορά της λόγω ανέμων – Τεράστια κινητοποίηση Πυροσβεστικής

Συναγερμός για Πυρκαγιές στις Κυκλάδες, σε Κατάσταση Επιφυλακής η Νάξος και η Ανδρος

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 9 Αυγούστου – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA και δασικά οικοσυστήματα από 14:00 έως 06:00

Συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην τιμητική εκδήλωση για την Εύη Νομικού

Ο Δήμος Θήρας θα δώσει το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της κυρίας Εύης Νομικού.

Αναστασία Δεουδέ: “Η Παναγία η Απεραθίτισσα, φως ενότητας και Παναξιακότητας” (video)

Αναστασία Δεουδέ: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην εκπαίδευση, τη γεωπονία και την Παναξιακή ενότητα – Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.