Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝότιο Αιγαίο: Συναντήσεις Γ. Ντουνιαδάκη στη Ρόδο για πρόσφυγες - μετανάστες

Νότιο Αιγαίο: Συναντήσεις Γ. Ντουνιαδάκη στη Ρόδο για πρόσφυγες – μετανάστες

|

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ – επικεφαλής ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ντουνιαδάκης –  με το Λιμενάρχη Ρόδου και τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου 

Με αφορμή την πρόσφατη διαμαρτυρία των Ιρακινών προσφύγων οι οποίοι κρατούνταν πάνω από 20 μέρες στο Λιμεναρχείο Ρόδου, σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς να παίρνουν απάντηση για το αν και πότε θα μετακινηθούν και τη βαριά καταδίκη έξι εξ αυτών για «απείθεια κρατουμένου», αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Ντουνιαδάκη και μέλη της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του Κόμματος με επικεφαλής το Γραμματέα της Κ. Γιαννόπουλο, συναντήθηκαν με το Λιμενάρχη Ρόδου και τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε το πρόβλημα της ανυπαρξίας επαρκών, κατάλληλων χώρων και βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής στα κτήρια Λιμεναρχείου και Αστυνομίας, όπου καταλήγουν ως «κρατούμενοι» δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Οι απαράδεκτες συνθήκες που αναγκάζονται να διαβούν ακόμα και παιδιά, εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για το προσωπικό του Λιμεναρχείου και της ΕΛΑΣ. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής που έφτασε στο απροχώρητο, ήταν και η διαμαρτυρία των εγκλωβισμένων στο Λιμεναρχείο.

Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε πως η επιβολή ποινών σε διαμαρτυρόμενους για το αίσχος και την επικινδυνότητα της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο χώρο του Λιμεναρχείου, σηματοδοτεί συμμόρφωση του κρατικού μηχανισμού στα πλαίσια της έντασης της καταστολής και των αντιδραστικών μέτρων που πάρθηκαν τελευταία από την κυβέρνηση.

Αυτά τα μέτρα, δεν πρόκειται να ανακουφίσουν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τους κατοίκους στις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα με αυτά τα μέτρα προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ξεριζωμένους στη χώρα μας και ειδικά στα νησιά. Είναι επίσης μέτρα που καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις, όπως ειπώθηκε από το ΚΚΕ.

Επίσης, τονίστηκε ότι τα κλειστά κέντρα – στρατόπεδα συγκέντρωσης που σχεδιάζει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στα νησιά θα οξύνουν τα προβλήματα για κατοίκους και πρόσφυγες – μετανάστες πολύ περισσότερο που στον ορίζοντα δεν προβλέπεται εκτόνωση των ροών, αφού οι επεμβάσεις, οι εντάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται στην περιοχή, με εμπλοκή και της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στους ανταγωνισμούς.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κρίνοντας πολύ σοβαρές αυτές τις εξελίξεις, με αίτημά τους από 13 Οκτώβρη ζήτησαν συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με δύο αποκλειστικά θέματα, α)το «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό» και β) τις «Εξελίξεις στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Η Περιφερειακή Αρχή, επέλεξε να συζητηθούν την 26η Νοέμβρη στη Ρόδο που πραγματοποιούνται δύο συνεδριάσεις με πολύ σοβαρά άλλα ζητήματα , υποβιβάζοντας την σπουδαιότητά τους.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως «διεκδικούμε μαζί με το μαζικό κίνημα, εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, ιδίως για το χειμώνα και με ειδική μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, άμεσα μέτρα για τη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μην αντικατασταθούν με κλειστά κέντρα – φυλακές. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες. Να καταργηθεί η άθλια συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά ενώ ο προορισμός της μεγάλης πλειοψηφίας είναι άλλες χώρες».

Καταλήγοντας τονίζει πως «είναι ανάγκη να δυναμώσει αλληλεγγύη και η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί