Οι Τούρκοι πιέζουν … Οι τρεις κινήσεις τους που έχουν βάλει ψύλλους στα αυτιά των ανθρώπων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και Κύπρου – Ποιος ο στόχος της Τουρκίας
Σε εγρήγορση και με την προσοχή στραμμένη σε όλη την έκταση από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο παραμένει η Αθήνα, μετά και μια σειρά κινήσεις που εξετάζονται προσεκτικά. Από την Αθήνα παρατηρούν με ενδιαφέρον τρία συγκεκριμένα γεγονότα.
Πρώτον, την αποστολή του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο σε ημερομηνίες παρόμοιες με εκείνες που, το 1987, ο πλους του «Πίρι Ρέις» είχε οδηγήσει σε ελληνοτουρκική κρίση. Η χρησιμοποίηση του «Τσεσμέ» γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή ως διπλωματικός συμβολισμός για τις προθέσεις της Αγκυρας παρά ως κάποια ουσιαστική κίνηση. Αλλωστε, οι υδρογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα δεν είναι παράνομες.
Δεύτερον, την ύποπτη προσάραξη φορτηγού πλοίου υπό σημαία Σιέρα Λεόνε που καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ψέριμο, σε ένα σημείο που δεν θεωρείται επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες (έπνεαν άνεμοι τεσσάρων μποφόρ). Τις ανησυχίες για πιθανή προβοκάτσια, ανάλογη με εκείνη που οδήγησε στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996, ενέτεινε η αρχική άρνηση του Αζέρου πλοιάρχου να ζητήσει βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές. Την ελληνική προσοχή κέντρισε το γεγονός ότι, αμέσως μετά την προσάραξη και το σήμα κινδύνου από το τουρκικών συμφερόντων πλοίο, έσπευσε τουρκική ακταιωρός στην περιοχή, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η εγρήγορση του Λιμενικού Σώματος και η συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες πλευρές (του Πολεμικού Ναυτικού συμπεριλαμβανομένου) οδήγησαν στην αποχώρηση των Τούρκων.
Τελικά το πρόβλημα λύθηκε μέσω της πλοιοκτήτριας εταιρείας, καθώς το πλοίο, με φορτίο άνω των 3.000 τόνων τσιμέντου, μεταφέρθηκε μέσω δύο ελληνικών ρυμουλκών, από την περιοχή στα βορειοανατολικά της Ψερίμου, στα ανοιχτά μεταξύ Κω και Καλύμνου, όπου και αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να σταματήσει η εισροή υδάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ψέριμος βρίσκεται λίγα μίλια νότια των Ιμίων και περιλαμβάνεται στην κατηγορία των νησιών που η Αγκυρα εντάσσει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».
Γαλάζια Πατρίδα και εξελίξεις
Το τρίτο γεγονός είναι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που εκτείνεται σε όλη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας (έως και τις 7 Μαρτίου), εν ολίγοις επικαλύπτοντας όλες τις ημερομηνίες που σε αρχικό επίπεδο η Αθήνα είχε δώσει στην Αγκυρα ως πιθανές για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών.
Αν και η Αθήνα δημοσίως τάσσεται υπέρ της διατήρησης των συνθηκών διαλόγου και επανάληψης των διερευνητικών με την Τουρκία, δεν εθελοτυφλεί. Είναι απολύτως σαφείς οι προσπάθειες της Τουρκίας να συντηρήσει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά και να κρατήσει υψηλούς ρητορικούς τόνους, σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσει την Ελλάδα σε περίπτωση αποτυχίας των διερευνητικών. Φαίνεται πως σκοπός είναι να περάσει και ο Μάρτιος, και η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου ουδείς στην Αθήνα αναμένει οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση για την Τουρκία. Αν και η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας, προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της κρίσης μετά την άνοιξη.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Επίσης, διπλωματικές πηγές εξέφραζαν χθες την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το πρόσφατο ψήφισμα του ολλανδικού κοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων, στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά και σε θύματα Ελληνες Ποντίους. Οι πηγές ανέφεραν ότι το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το καταψήφισαν μόνο 3 βουλευτές του φιλοτουρκικού κόμματος DENK, μία μόλις ημέρα πριν κλείσει το ολλανδικό κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου.