Αν και οι Κυκλάδες κράτησαν τη δύναμή τους με βάση τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή που ολοκληρώθηκε, δημοσίευμα θέλει να χάνεται μία έδρα (!!!) και πηγαίνει στα Δωδεκάνησα
Απογραφή 2021… Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η μοναδική από τις 13 Περιφέρειες της χώρας όπου ο πληθυσμός κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 5%. Ο μόνιμος πληθυσμός στο Νότιο Αιγαίο είναι 324.542 άτομα, εκ των οποίων 162.576 άνδρες (50,1%) και 161.966 γυναίκες (49,9%). Από τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκύπτει ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στα Δωδεκάνησα, αφού οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων παρουσίασαν μείωση του πληθυσμού, σε αντίθεση με αυτές των Δωδεκανήσων που στο σύνολό τους εμφάνισαν αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πληθυσμός των Κυκλάδων είναι στα 118.340 ενώ το 2011 ήταν στους 118.027
Πιο συγκεκριμένα:
Κυκλάδες
Περιφερειακή Ενότητα Σύρου: -3,3%
Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου: -3,7%
Περιφερειακή Ενότητα Θήρας: +0,7%
Περιφερειακή Ενότητα Κέας-Κύθνου: -0,6%
Περιφερειακή Ενότητα Μήλου: +0,9%
Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου: -3,3%
Περιφερειακή Ενότητα Νάξου: +4,3%
Περιφερειακή Ενότητα Πάρου: +4,2%
Περιφερειακή Ενότητα Τήνου: -0,3%
Δωδεκάνησα
Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου: +6,6%
Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Ηρωικής νήσου Κάσου: +4,5%
Περιφερειακή Ενότητα Κω: +10,6%
Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου: +7,8%
Κι αυτή η διαφορά μάλλον αλλάζει τις ισορροπίες και στις εκλογές… Μέχρι τώρα οι Κυκλάδες έχουν τέσσερις έδρες (3 Νέα Δημοκρατία και μία ΣΥΡΙΖΑ) και τα Δωδεκάνησα πέντε έδρες (4 η Νέα Δημοκρατία και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ)… Ομως, δημοσίευμα από τα “Νέα” αναφέρει ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Και θα πάμε για τρεις στις Κυκλάδες και έξι στα Δωδεκάνησα.
Τι σημαίνει αυτό ενόψει των εκλογών που έρχονται; Οτι στις Κυκλάδες δεν αποκλείται να πάμε σε 1-1-1… Αρχικά βέβαια με απλή αναλογική και στη συνέχεια με ενισχυμένη. Κάτι που μεταφράζεται σε όμορφη σφαγή υποψηφίων… Να σημειώσυμε ότι στις τριεδρικές περιφέρειες τις δύο πρώτες έδρες καταλαμβάνουν ανά μία τα δύο τοπικά μεγαλύτερα κόμματα (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ), ενώ η τρίτη έδρα περιέρχεται στο τοπικά ισχυρότερο τρίτο κόμμα (με ορισμένες οριακές εξαιρέσεις και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το κόμμα αυτό έχει υπερβεί το 3%). Οταν το τρίτο κόμμα, σε εθνικό επίπεδο, υπερέχει σημαντικά σε σύγκριση με τα μικρότερα, τότε το πιθανότερο είναι το κόμμα αυτό να αναδειχθεί και τοπικά τρίτο σε όλες τις τριεδρικές περιφέρειες, όπως συνέβη π.χ. τον Ιούνιο του 2012 με το ΠΑΣΟΚ
Ας δούμε το σχετικό άρθρο
Η απογραφή αλλάζει τα δεδομένα στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει στις επόμενες εκλογές κάθε περιφέρεια. Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο, όταν και η ΕΛΣΤΑΤ δώσει τα τελικά στοιχεία.
Η απογραφή του 2021 αλλάζει και τον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας καθώς οι εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν με τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα.
«Σύμφωνα με τον Νόμο και με τις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, στις επόμενες εκλογές το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με τη νέα απογραφή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Σχεδόν σε όλη την Αττική οι έδρες αυξάνονται.
Κερδίζουν έδρες
Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17)
Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19)
Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13)
Νότιος τομέας: +4 έδρες (22)
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5)
Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9)
Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14)
Δυτική Αττική: +1 έδρα (5)
Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20)
Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6)
Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή. Από δύο έδρες χάνουν η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες και από μία έδρα η Αρκαδία.
Χάνουν έδρες
Χάνουν 2 έδρες
Αιτωλοακαρνανία (5)
Σέρρες (4)
Χάνουν 1 έδρα
Αρκαδία
Άρτα
Αχαΐα
Δράμα
Ηλεία
Θεσπρωτία
Ιωάννινα
Καρδίτσα
Καστοριά
Κιλκίς
Κοζάνη
Κυκλάδες
Λακωνία
Λάρισα
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα – Πιερία
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Φλώρινα
Χίος
Χωρίς αλλαγή
Αργολίδα
Βοιωτία
Γρεβενά
Έβρος
Εύβοια
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Ημαθία
Ηράκλειο
Β’ Θεσσαλονίκης
Καβάλα
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κορινθία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χανιά
Η τελική εικόνα πάντως θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο όταν και η ΕΛΣΤΑΤ δώσει τα τελικά και οριστικά στοιχεία.