Τρία πρόσωπα (Καμβύση, Βαλιαμός και Σάραντον) η Ελληνική πρόταση για την υποψηφιότητα του φετινού Νόμπελ Ειρήνης
Αγωνία τέλος… Με κάθε επισημότητα σήμερα (01/02) το μεσημέρι παρουσιάστηκε η υποβολή πρότασης στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση αφορά τρία πρόσωπα, συμβολικά, στα οποία θα καθρεφτίζεται η συμπεριφορά και η στάση της Ελλάδας, Οργανώσεων, εθελοντών και αλληλέγγυων, στην τεράστια προσφυγική κρίση. Η εκδήλωση της ανακοίνωσης έγινε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέα Θ. Βαλτινό, τον κοσμήτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χρ. Γιαλουρίδη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπ. Καπράλο και τον καθηγητή, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Συμβουλίου Πρυτάνεων, Γ. Πετράκο. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κος Βαλτινός «Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτείνονται δυο Έλληνες εθελοντές που με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Πρόκειται για την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση η οποία απαθανατίστηκε να ταΐζει μαζί με δυο συμπατριώτισσες της ένα μωρό-προσφυγόπουλο και τον 40χρονο ψαρά Στρατής Βαλιαμός. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.
Μαζί τους και μια ξένη εθελόντρια και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Κίνημα Αλληλεγγύης
Υπάρχει όμως και η …δεύτερη υποψηφιότητα που έρχεται από το το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» που συγκέντρωσε εξακόσιες είκοσι χιλιάδες υπογραφές (!!!) και μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη. Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη. Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά και στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ