Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων - Τηλεδιάσκεψη για Τουρισμό: Ανεπαρκή τα μέτρα, αβεβαιότητα για...

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων – Τηλεδιάσκεψη για Τουρισμό: Ανεπαρκή τα μέτρα, αβεβαιότητα για τη σεζόν που έρχεται

|

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Τουρισμός – Η επόμενη μέρα» που διοργάνωσαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος – Τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι και τα συμπεράσματα 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Τουρισμός – Η επόμενη μέρα» που διοργάνωσαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με τη συμμετοχή του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαδικτυακή συνάντηση πήραν μέρος περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους κλάδους της διαμονής, εστίασης, εμπορίου, υπηρεσιών, καθώς και επιχειρηματίες του κλάδου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν η αρμόδια Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός. Επίσης, οι συντονιστές των αντίστοιχων Τμημάτων, Αναστασία Φρατζεσκάκη και Παναγιώτης Αρανίτης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες.

Τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με τον τουρισμό ήταν:

 1. Υγεία – Υγειονομική Ασφάλεια

 2. Διατήρηση και Προστασία των θέσεων Εργασίας

 3. Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων

 4. Μακροπρόθεσμα μέτρα για ανάκαμψη των επιχειρήσεων έως το 2023 με ένα σχέδιο ανάπτυξης για δίκαιο και ανθεκτικό μοντέλο τουρισμού.

Οι Κυκλαδίτες επιχειρηματίες, συνομολογώντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και με έκδηλη την αγωνία και την αβεβαιότητα για την φετινή αλλά και τις επόμενες χρονιές,  αναφέρθηκαν στα αναγκαία οικονομικά μέτρα άμεσης ανακούφισης όπως η μείωση, αναστολή ή διαγραφή υποχρεώσεων (ασφαλιστικών, φορολογικών, δημοτικών τελών και ανταποδοτικών υπηρεσιών, ενοικίασης δημόσιου χώρου), θέματα ασφάλειας και υγείας στις επιχειρήσεις τους, νομικής ευθύνης και πρωτοκόλλων λειτουργίας, όπως και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα βοηθήσουν την επόμενη μέρα (προγράμματα ΕΣΠΑ, άτοκου δανεισμού με εγγυοδοσία του Δημοσίου, άνοιγμα αεροδρομίων, πυκνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού).

Επίσης, έγινε αναφορά στην άμεση σχέση που έχει ο τουρισμός με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως στις Κυκλάδες, όπου οι παραγωγοί προμηθεύουν με μεγάλο μέρος της παραγωγής τους ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια και τονίστηκε η ανάγκη στήριξής τους, ενώ τέθηκε και ο προβληματισμός για την τύχη των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν διαφήμιση και πόλο έλξης για τα νησιά, παρέχουν θέσεις εργασίας αλλά και αίσθημα αισιοδοξίας.

Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση αλλά και το μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά, μεταξύ των οποίων:

 1. Ενίσχυση των υποδομών υγείας (Ενίσχυση υγειονομικών υπηρεσιών, νοσοκομεία αναφοράς, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, ενίσχυση  Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων, οικονομικά κίνητρα μετακίνησης ιατρών, επιπλέον κάψουλα μεταφοράς ασθενών, προμήθεια test).

 2. Test στα αεροδρόμια αναχώρησης των επισκεπτών.

 3. Νομικές Ρυθμίσεις και νομική κάλυψη των επιχειρηματιών και άμεση έκδοση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

 4. Επέκταση του μέτρου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ώστε κάθε πολίτης στην επικράτεια να δικαιούται τέσσερα εισιτήρια, διπλασιασμός του για τις επιχειρήσεις και διατήρησή του στα καύσιμα.

 5. Σοβαρό πακέτο ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού για διατήρηση της ροής του χρήματος: Πρόταση για 1,5δις. από κοινοτικούς πόρους με κάλυψη διαμονής, μεταφοράς και εστίασης για 5 εκατομμύρια έλληνες.

 6. Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των επιχειρήσεων, μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολής φόρου.

 7. Φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παράταση της αναστολής πληρωμών.

 8. Ενίσχυση των Ο.Τ.Α. προκειμένου α) να μην καταρρεύσουν οι υποδομές και β) να έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των επιχειρήσεων σε Δημοτικά τέλη και φόρους, τέλη παρεπιδημούντων, πεζοδρομίου, ύδρευσης, μισθώσεων δημόσιου χώρου κλπ.

 9. Πρόγραμμα ΤΕΒΑ για την απορρόφηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων των νησιών.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους φαίνεται πως είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ στα συμπεράσματα της συνάντησης, επισημάνθηκε η ανάγκη επανασχεδιασμού του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης των νησιών, με μέτρο τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη στην οποία ο τουρισμός δεν θα είναι η μόνη πηγή εισοδήματος για τους νησιώτες, ενώ τονίστηκε πως, τα όποια αναγκαία πρόσθετα μέτρα, πρέπει να ληφθούν άμεσα, πριν οι επιχειρήσεις κλείσουν ή αγοραστούν από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Οι Σκανδιναβοί “γνωρίζουν” την Τήνο, την Μήλο και την Σύρο

Νησιά των Κυκλάδων (Τήνος - Μήλος και Σύρος) προβάλλονται στην Σκανδιναβική τουριστική αγορά

Στοίχημα – ΝΒΑ: Με τον “τριπλό” Γιόκιτς για μία ακόμη νίκη επί του Μαϊάμι

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει μπόλικο μπάσκετ... Από την Ισπανία και την Μπαρτσελόνα έως το ΝΒΑ και τους Νάγκετς

ΔΕΔΔΗΕ – Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Που θα έχει διακοπές ρεύματος το Σάββατο

Πρωινή διακοπή ρεύματος αύριο Σάββατο (10/06) σε Νάξο, Ηρακλειά και Σχοινούσα

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ανοιχτό κάλεσμα σε ντόπιους καλλιτέχνες

Κάλεσμα σε ντόπιους καλλιτέχνες για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2023 - Χρονοδιάγραμμα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.