Μία ακόμη ερώτηση από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου στη βουλή σχετικά με τα σμυριδορυχεία Νάξου και την επιτακτική ανάγκη για άμεσο άνοιγμά τους… Τι αναφέρει στην ερώτησή του
Το έργο μοιάζει σαν παλιά ελληνική ταινία.. Ξέρεις από την αρχή έως το τέλος ακόμη και τις ατάκες των ηθοποιών. Αλλά τις βλέπεις με αγωνία… Κάποιες στιγμές γελάς, κάποιες άλλες κλαίς. Ομως τις παρακολουθείς έως το τέλος…
Εεε μία τέτοια είναι και η ιστορία με τα σμυροδορυχεία της Ορεινής Νάξου. Θα ανοίξουν ή όχι; και το κυριότερο πότε. Κι αυτό γιατί ολοκληρώνεται και ο Σεπτέμβριος και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση… Αρχές Ιουλίου είχαμε πληροφορηθεί μέσω ανακοίνωσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ότι άνοιξε ο δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 75 ορυχείων σμύριδας στην Ορεινή Νάξο.. Είχε προηγηθεί βέβαια η υπόσχεση από τον περασμένο Απρίλιο διά στόματος Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν φέτος τον Ιούλιο… Πέρασε όμως…
Τοποθέτηση που είχε γίνει σε συνάντηση στο γραφείο του κου Σκρέκα – Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας -όπου “εξέφρασε τη βούλησή του για την οριστική επίλυση του ζητήματος και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία των σμυριδωρυχείων εφέτος”.
Και μείναμε στη πρόθεση.. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, η οποία εμφανίζεται αρνητική... Το είχαν αναφέρει σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς όταν έλεγαν τόσο οι σμυριδεργάτες όσο και οι πρόεδροι των χωριών της Ορεινής Νάξου .. “είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται.”
Τέλη Ιουλίου και οι έξι πρόεδροι των κοινοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την σμύριδα είχαν στείλει νέα επιστολή... Και είναι ξεκάθαροι “ανοίχτε τώρα τα σμυριδορυχεία”.. Και είχε φτάσει μέσω του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Συρμαλένιου, στην Ελληνική Βουλή... Τίποτα όμως δεν έγινε…
Τώρα επανέρχεται ο κος Συρμαλένιος. Και καταθέτει νέα ερώτηση με το ίδιο ουσιαστικά θέμα: ο αίτημα ανοίγματος των σμυριδορυχείων Νάξου..
Όπως αναφέρει η ερώτηση, βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο τετράμηνο του 2021 και ακόμα τα ορυχεία της σμύριδας στη Νάξο παραμένουν κλειστά. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού τόσο απέναντι στο σύνδεσμο των σμυριδεργατών, όσο και απέναντι στη δημοτική αρχή, το υπουργείο σας αρνείται να δώσει την έγκριση του για το άνοιγμα των ορυχείων, με συνέπεια να οδηγούνται σε πλήρη ανασφάλεια εκατοντάδες σμυριδωρύκτες, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της ορεινής Νάξου, στα χωριά της οποίας αναπτύσσεται η ζωτική δραστηριότητα της εξόρυξης.
Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του ετήσιου ανοίγματος των σμυριδωρυχείων μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας (πχ υπήρχε επίβλεψη από Μηχ. Μεταλλείων). Η κυβέρνηση με το πρόσχημα τον κίνδυνο ατυχήματος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιλέξει αντί να ανοίγει τα ορυχεία να εφαρμόζει το μοντέλο συλλογής – επιλογής της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, ενώ ταυτόχρονα και τελείως αντιδεοντολογικά με τον καθορισμό πλαφόν, αφαίρεσε από πολλούς σμυριδεργάτες δεδουλευμένα ένσημα.
Επειδή η κατάσταση ανασφάλειας των σμυριδεργατών δεν μπορεί να συνεχίζεται και επειδή το κυριότερο είναι να διασφαλιστεί η βιώσιμη προοπτική της εξόρυξης της σμύριδας και προώθησης της στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή προοπτική της ορεινής Νάξου, ερωτάται ο Υπουργός
Α) θα προχωρήσει επιτέλους στο άνοιγμα των σμυριδωρυχείων για το 2021 και μάλιστα διασφαλίζοντας ποσότητα παραλαβής στους 8 χιλιάδες τόνους, έτσι να καλύψει ασφαλιστικά όλους τους σμυριδεργάτες; Θα αποκαταστήσει την αδικία του 2019, αποδίδοντας στους σμυριδεργάτες τα ένσημα που τους αφαιρέθηκαν;
Β) θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα της μηχανικής για την ασφαλή λειτουργία των ορυχείων, έτσι ώστε να αρθούν οριστικά οι όποιες ενστάσεις για τον κίνδυνο ατυχήματος;
Γ) θα προχωρήσει η εκπόνηση μιας ευρύτερης μελέτης, με την προοπτική διασφάλισης της λειτουργίας των σμυριδωρυχείων, ως οργανικό τμήμα μιας ολιστικής ανάπτυξης της ορεινής Νάξου ή προτίθεται να καταργήσει οριστικά την εξορυκτική δραστηριότητα;