Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (19/01) για τους πρόσφυγες

Νάξος – Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (19/01) για τους πρόσφυγες

|

Η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων της Νάξου διοργανώνει συγκέντρωσης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου (18:00)  έξω από το Νοσοκομείο Νάξου – Ποιος είναι ο λόγος 

“…. Το Αιγαίο, λίκνο πολιτισμού, γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ηπείρους, μια θάλασσα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα δημιουργία και τέχνη μέσα από την ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών, έχει γίνει σήμερα ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αποκλεισμών, έχει μετατραπεί σε ένα υγρό νεκροταφείο κατατρεγμένων…”.

Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων της Νάξου που διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες (νέα ημερομήνια καθότι η αρχική ήταν στις 14 Ιανουαρίου) αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Που; Πότε; Εξω από το Νοσοκομείο της Νάξου, στις έξι το απόγευμα…

Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο κατατρεγμένων με σημείο αναφοράς τα δύο ναυάγια της 22ης Δεκεμβρίου σε Φολέγαδρο και της 24ης Δεκεμβρίου στη Πάρου (18 νεκροί) που ακόμη και έως χθες έδωσαν νεκρά σώματα…  Συνολικά έντεκα έχουν εντοπιστεί από αυτό της Φολεγάνδρου στα νότια των Κυκλάδων και δύο στην Τήνο μετά το ναυάγιο της Πάρου… 

Και ο επίλογος του καλέσματος; ” Από την πλευρά μας, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ να βρίσκουμε πτώματα στις παραλίες των νησιών μας, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, ούτε θα μοιάσουμε στο τέρας που το θρέφει….”

Αναλυτικά, η πρόσκληση που εντοπίσαμε στα social media αναφέρει: 

«Όπου ακούς αέρα, είναι η γαλήνη που βρυκολάκιασε»

Έξι νεκροί, ανάμεσά τους και τρία μικρά παιδιά, ξεβράστηκαν αυτές τις μέρες στις παραλίες της Νάξου, της Πάρου και της Τήνου. Βρέθηκαν στις παραλίες, στο Πυργάκι και στην Αγιασσό, να τους χαϊδεύει το ίδιο κύμα που τα καλοκαίρια λούζει τους περιχαρείς και ανέμελους επισκέπτες. Δυο ναυάγια με δεκάδες πνιγμένους που κάποιοι μισάνθρωποι δεν τους λογαριάζουν καν σαν ανθρώπους. Νεκροί πρόσφυγες που γράφουν τις δικές τους ιστορίες, έζησαν τη δική τους τραγική Οδύσσεια, αναζήτησαν τη δική τους γη της επαγγελίας, διωγμένοι, βασανισμένοι από την πείνα, τον πόλεμο, τη δυστυχία. Λένε ότι η φιλοδοξία είναι για τους χορτάτους, όμως το όνειρο και ο αγώνας όχι μόνο για μια καλύτερη ζωή αλλά για την ίδια τη ζωή δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτονόητο ένστικτο. Το έγκλημα που πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή είναι ότι θέλησαν το ελάχιστο, ότι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον όλεθρο.

Το Αιγαίο, λίκνο πολιτισμού, γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ηπείρους, μια θάλασσα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα δημιουργία και τέχνη μέσα από την ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών, έχει γίνει σήμερα ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αποκλεισμών, έχει μετατραπεί σε ένα υγρό νεκροταφείο κατατρεγμένων.

Και ποιος φταίει; Θα πείτε, οι ανίκανοι κυβερνήτες; Μα η συστηματική λεηλασία του φυσικού πλούτου, η στήριξη σε διεφθαρμένα καθεστώτα, η αδικία και οι πόλεμοι που μαίνονται στις τρίτες χώρες δεν είναι προϊόν ανικανότητας αλλά πολιτικής βούλησης των ισχυρών του αναπτυγμένου κόσμου. Αυτοί αφήνουν στο διάβα τους ερείπια και καταστροφή, αυτοί φταίνε για το προσφυγικό, για τη βαρβαρότητα που κατατρέχει αυτό τον κόσμο. Και ταυτόχρονα, αφού δημιουργούν τις συνθήκες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, σπεύδουν να οργανώσουν τη θωράκιση των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, τα τείχη και τα στρατιωτικά σώματα που θα αναχαιτίσουν την είσοδο των απελπισμένων στις «ευνομούμενες πλούσιες πολιτείες»

Από την πλευρά μας, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ να βρίσκουμε πτώματα στις παραλίες των νησιών μας, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, ούτε θα μοιάσουμε στο τέρας που το θρέφει.

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, η συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; …Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Δήμος Αμοργού: Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων έως 15 Ιουνίου, πρόστιμα για παραβάσεις

Υπενθύμιση προς ιδιοκτήτες, μισθωτές και επικαρπωτές για καθαρισμό και υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr – Αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός

Στοίχημα – La liga: Ανετο προβάδισμα νίκης για την Ρεάλ Μαδρίτης

Ρεάλ Μαδρίτης - Σοσιεδάδ: «Βασιλικό» combo στο 2.60!

ΕΛΛΕΤ: Ημερίδα στη Φολέγανδρο για την ανεξέλεγκτη δόμηση και τον τουρισμό

Σάββατο 31 Μαΐου, 18:30 – Ειδικοί, θεσμικοί και πολίτες συζητούν για τις προκλήσεις και τις βιώσιμες λύσεις στο νησιωτικό τοπίο

Πρόταση Ημέρας: Semifreddo τιραμισού με τυρί Πιτταρά διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Ανακαλύψτε την πιο δροσερή συνταγή semifreddo τιραμισού, με ντόπια Ναξιώτικα τυριά από το τυροκομείο Πιτταρά και την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη Βελούδινη υφή, υπέροχη γεύση και εύκολη προετοιμασία σε λίγα βήματα!

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού