Οταν ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής σου λέει ότι το Πρωτοδικείο είναι κάτι σαν … ενοικιαζόμενα δωμάτια και το Ειρηνοδικείο ως “δεν είναι η κατάστασή του καλή”… ε΄ τότε το σκέφτεσαι διπλά ως Δημοτική Αρχή… Αλλά, τι να κάνεις ε; (video)
O γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής παραθερίζει στη Νάξο, ωστόσο δεν λείπουν από την ατζέντα του οι συναντήσεις με φορείς του νησιού, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Της Ειρήνης Προμπονά …
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο του Ειρηνοδικείου Νάξου με τα χρόνια, όσο και η ακαταλληλότητα του χώρου που στεγάζεται το Πρωτοδικείο Νάξου είναι γνωστή και επιβάλλεται να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Αλεξανδρής μίλησε στον Aegean Voice και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» την Τρίτη 11 Αυγούστου.
Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο Νάξου: Τι μέλλει γενέσθαι;
Όπως είπε γενικός γραμματέας πραγματοποίησε συναντήσεις με τους δικαστές, τους συναδέλφους του στο νησί και τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.
«Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον δήμαρχο, όπως επίσης και με την πρόεδρο του Ειρηνοδικείου. Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για να γίνουν αλλαγές σε κάποιο κτίριο, εναπόκεινται πάντοτε στις διοικήσεις των δικαστηρίων» απάντησε ερωτηθείς σχετικά με το Ειρηνοδικείο.
«Ζήτησα από την κ. Ειρηνοδίκη να κάνει ένα έγγραφο όπου να προτείνει ακίνητο προς ενοικίαση, όπου κατά νόμο αρμόδια είναι η Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, ώστε να προχωρήσουμε σε μια μετεγκατάσταση, αρχικά, μέχρι να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις, εάν θα γίνει μια ανακατασκευή του Ειρηνοδικείου ή εάν, όπως συζητήσαμε εκτενώς με τον δήμαρχο, θα επιλεγεί ένας χώρος όπου θα χτιστεί ένα νέο μοντέρνο κτίριο που θα στεγάσει και τα δυο κτίρια» συμπλήρωσε, τονίζοντας ωστόσο, πως οποιοδήποτε απ’ τα δυο ισχύσει, η απόφαση θα παρθεί σε «πολύ υψηλότερο από εμένα πολιτικό επίπεδο, εφ’ όσον υπάρξουν οι πόροι».
«Αυτό, για να μην δημιουργώ ψευδείς εντυπώσεις είναι μια πρόταση που συζητήθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα» επισήμανε ο γενικός γραμματέας λέγοντας πως « σύμφωνα με το νόμο και τον οργανισμό του Υπουργείου η βασική ευθύνη και απόφαση είναι στον Υπουργό» καθώς ο ίδιος έχει αρμοδιότητα μόνο για το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων «όταν εισηγηθούν όλες οι υπηρεσίες και όταν γίνει ένας διαγωνισμός και τελεσφορήσει να καταβάλλω το ποσό που έχει δεσμευτεί. Εκεί τελειώνει το δικό μου κομμάτι» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι γραφειοκράτης και πως «ασχέτως από που αρχίζει η τελειώνει η αρμοδιότητα μου, θα βοηθήσω και εισηγητικά και με όλες μου τις δυνάμεις, εφ’ όσον υπάρξει μια κοινή συμφωνία των παραγόντων, να πάμε στην καλύτερη δυνατή λύση».
Ο ίδιος διαπίστωσε, επιεικώς αναφερόμενος στο κτίριο του Ειρηνοδικείου, πως «η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή», για το Πρωτοδικείο δε είπε πως είναι «ενοικιαζόμενα δωμάτια», θίγοντας την ακαταλληλότητα του χώρου.
Τα κτίρια των δικαστηρίων ανά την επικράτεια
Τα προβλήματα των κτιρίων που φιλοξενούνται δομές της δικαιοσύνης, ανά την επικράτεια, είναι πολλά ακόμα και για την πρωτεύουσα, όπου εύλογα θα νόμιζε κανείς πως τουλάχιστον εκεί θα είχαν λυθεί.
Ο κ. Αλεξανδρής άλλωστε τα γνωρίζει από πρώτο χέρι, καθώς επί 38 έτη υπηρέτησε ως μάχιμος δικηγόρος και έχει επισκεφτεί, αν όχι και τα 490 κτίρια δικαστηρίων που αριθμεί η χώρα, τα περισσότερα απ’ αυτά.
Όπως δήλωσε ο ίδιος «ανέλαβα (σ.σ. τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου) γιατί ήταν πρόκληση όλα αυτά που έβλεπα επί 38 χρόνια ως δικηγόρος και για τα οποία έκανα κριτική, ήθελα να τα δω από μέσα. Αυτή ήταν η πρόκληση» είπε.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχουν τεράστια προβλήματα, αναφέρθηκε μάλιστα σε κτίρια δικαστηρίων ανά την Ελλάδα που πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική λέγοντας πως «το κόστος συντήρησης είναι τεράστιο κάθε χρόνο» και πως «δεν υπήρξε ποτέ μια ενιαία κτιριακή πολιτική, η οποία τώρα δημιουργείται προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα».
Μάλιστα, όπως είπε, αυτό που αποφασίστηκε να γίνει είναι σύμπραξη του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) η οποία θα περιλαμβάνει και τριακονταετή συντήρηση των κτιρίων.
Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά σε ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης σε δυο φάσεις, προκειμένου αποφάσεις και πιστοποιητικά να βγαίνουν ηλεκτρονικά προκειμένου οι διαδικασίες να συντομεύσουν, είτε αφορούν τις αποφάσεις, είτε την εξυπηρέτηση πολιτών. Όλα αυτά γίνονται προσπάθειες να χρηματοδοτηθούν με απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και από τον προϋπολογισμό της χώρας, ενώ έχει ξεκινήσει και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Ο …φαύλος κύκλος των υποδομών
Όμως τα προβλήματα είναι ποικίλα. Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής προβλήματα υπάρχουν και με την παράδοση-παραλαβή κτιρίων, λόγω της «ΘΕΜΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ» όπου στο παρελθόν κατασκεύαζε κτίρια και βρίσκεται σε διένεξη με τους εργολάβους, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται κτίρια γιατί υπάρχουν πλημμέλειες και οι υποθέσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί δικαστικά, ώστε να παραδοθούν οι χώροι.
Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης, όπου το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο την επίσπευση κάποιων αποφάσεων ή διαδικασιών, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει το σύνταγμα, το νόμο και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης.
Είναι όμως επαρκώς στελεχωμένα τα δικαστήρια σε διοικητικό προσωπικό; Ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαντά πως «δεν υπάρχει υποστελέχωση».
«Είμαστε υποστελεχωμένοι σε ορισμένες περιοχές. Αλλά εκεί υπάρχουν προβλήματα. Πολλοί δεν θέλουν να πάνε σ αυτές τις περιοχές να δουλέψουν. Άλλοι δεν θέλουν ν’ αποσπαστούν σ’ αυτές τις περιοχές. Και απαγορεύεται η αναγκαστική απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από το σύνταγμα, πρέπει να υπάρχει συναίνεση από τον δημόσιο υπάλληλο. Θέλεις να κάνεις μια κίνηση, έχεις χίλια εμπόδια. Είναι ένας κύκλος, πολλές φορές φαύλος που έχει μεγάλη αγωνία. Το ΑΣΕΠ είναι απαρχαιωμένο, καθυστερεί πολύ να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες. Γίνεται ο διαγωνισμός, μας δίνουν τους επιτυχόντες να τους προσλάβουμε μετά από 3 χρόνια, οι περισσότεροι έχουν πάει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. Για να γίνει η μετακίνηση ενός δικαστή ή δικαστικού υπαλλήλου, εμείς ζητάμε, αλλά το δικαστικό συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο και είναι ανεξάρτητο να εγκρίνει, να απορρίψει και ν’ αποφασίσει. Είναι αυτοδιοίκητη η δικαιοσύνη και δεν το λέω κριτικά ή πως δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά γιατί αυτό ισχύει » αναφέρει ο κ. Αλεξανδρής.
Αναφερόμενος στην ταχύτητα των αποφάσεων ο γενικός γραμματέας τόνισε «πως όλοι μας πρέπει να υπερβούμε εαυτόν. Όχι να κάνουμε αυτά που μπορούμε, αλλά να κάνουμε αυτά που δεν μπορούμε. Πολλοί ακλουθούν τον ρυθμό, άλλοι όχι» είπε χαρακτηριστικά.
Είμαστε Ευρώπη;
Βέβαια οι ρυθμοί της χώρας δεν ακολουθούν τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτητα της Ευρώπης σε πολλά θέματα.
Τελικά είμαστε Ευρώπη ή όχι;
«Δεν είμαστε Ευρώπη. Είμαστε το σταυροδρόμι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής. «Πρέπει να αποφασίσουμε, θέλουμε να είμαστε Ευρώπη μόνο για τα χαμηλά επιτόκια για παράδειγμα, θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε μέσα μας ή θέλουμε απλά το βόλεμά μας; Έχουμε όραμα γι αυτή τη χώρα;» αναρωτιέται.
Κι αυτή είναι μια απάντηση που αφορά μια νοοτροπία που έχουν τόσο οι πολιτικοί όσο και πολίτες, δυστυχώς, και απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα όχι μόνο στο θέμα του εκσυγχρονισμού των δικαστικών υποδομών, αλλά σε όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας στη χώρα μας..
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…