Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα για μια δίκαιη...

Νάξος – ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου με θέμα “Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού, αντίβαρο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ” 

“Συνεχίζουμε  και εντείνουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού αντίβαρο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ”. Αυτός είναι ο τίτλος ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου λίγο πριν τη συνάντηση των εκπροσώπων Νάξου (αιρετών και σμυριδοεργατών) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με θέμα το άνοιγμα των σμυριδορυχείων…   

Ας δούμε τι αναφέρει: 

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου συμπαραστέκεται μια ακόμη φορά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Ορεινής Νάξου, στην αγωνία της για το φετινό άνοιγμα των σμυριδωρυχείων.

Η άνοδος της ΝΔ στη κυβέρνηση ανέκοψε τις δρομολογημένες διαδικασίες προς μια μόνιμη βιώσιμη λύση αποδεχτή από τους εργαζόμενους και βασισμένη σε πορίσματα ολοκληρωμένων ειδικών τεχνικών και οικονομικών μελετών. Μετά την έγκριση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του απαιτούμενου ποσού της ασφάλισης και του εργατικού δικαιώματος, θα ακολουθούσε η συνηθισμένη διοικητική διαδικασία για το άνοιγμα των σμυριδωρυχείων. Προφανώς για μας η επιζητούμενη βιώσιμη λύση δεν είναι το άνοιγμα των ορυχείων κάθε χρόνο στις ίδιες απαρχαιωμένες συνθήκες. Όμως το μη άνοιγμα των ορυχείων με προσχήματα που δεν σχετίζονται με την εφετινή συγκυρία, σε συνδυασμό με την εκφρασμένη πολιτική της ΝΔ, τα θέτει σε τροχιά κλεισίματος.  

Η υπουργική απόφαση του κ. Χατζηδάκη περί διαλογής και παράδοσης ανύπαρκτων ή παράνομων ποσοτήτων σμύριδας, δεν δείχνει απλά την ανικανότητα της ΝΔ να διαχειριστεί έτοιμες δρομολογημένες καταστάσεις. Η προσχηματική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας για να μην ανοίξουν τα σμυριδωρυχεία, εγείρει ερωτήματα για τους σκοπούς των αποφάσεων της.

Με δεδομένη την ιδεολογική εμμονή της στο ξεπούλημα κάθε δημόσιου πόρου, το κάλεσμα κάθε λογής επενδυτών, την ειδική επιδότηση των εξορύξεων, την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, την απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας, γίνεται φανερό προς ποια  κατεύθυνση οδηγείται το ζήτημα.

Επιχειρείται η απαξίωση των ορυχείων, το σταδιακό κλείσιμο και η επανεξέταση του προβλήματος κάτω από το πρίσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με αποτέλεσμα την παράδοση των αποθεμάτων και της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες, μαζί με τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, που θα αφεθούν χωρίς εργατικά δικαιώματα και με εξευτελιστικά μεροκάματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζηδάκης αναθέτει φέτος στους εργαζόμενους το ρόλο του ρακοσυλλέκτη σμύριδας και ο κ. Βρούτσης το ρόλο του μουσειακού εκθέματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθώντας να εφαρμόσει τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού,  οδηγεί τον άγονο, αποκλεισμένο και χωρίς άλλους πόρους ζωής, χώρο της Ορεινής Νάξου στην απόγνωση και στην εξαθλίωση. Επαναφέρει την μόνιμη ανεργία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς επιδόματα και χωρίς προοπτική εξεύρεσης άλλης εργασίας.

Καλούμε τους σμυριδεργάτες να βαδίσουν στο δρόμο των αγωνιστικών παραδόσεων τους,  να απαιτήσουν το φετινό άνοιγμα των ορυχείων και την ασφάλιση τους, αλλά και να συζητήσουν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού αντίβαρο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στο σημερινό αγώνα των σμυριδεργατών, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ορεινής Νάξου, που θα  αξιοποιεί τα υπόγεια και επίγεια γεωπολιτιστικά αποθέματα της σμύριδας, με την συμφωνία, συμμετοχή και εμπλοκή των σμυριδεργατών αλλά και όλων των κατοίκων μέσα από μορφές κοινωνικής οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για τα χωριά.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε και σήμερα να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.