Επίσκεψη στη Νάξο.. Πενθήμερο συναντήσεων και συζητήσεων για το βιώσιμο τουρισμό – Που πήγαν
Στη Νάξο βρέθηκαν το πενθήμερο 26-30 Μαΐου, ο κ. Δομήνικος Κ. Χρυσίδης, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων και η κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου, εκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Μεσογειακό Δίκτυο, πραγματοποιώντας σειρά επισκέψεων και συναντήσεων.
Βασικό θέμα της περιοδείας στο “νησί της Αριάδνης” ήταν η εκστρατεία ενημέρωσης “Δες τον τουρισμό αλλιώς” που υλοποιείται από το Χαρτοφυλάκιο Τουρισμού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, αλλά εντάσσεται και στο πρόγραμμα εργασιών του Μεσογειακού Δικτύου για το 2022-23. Ζητούμενο της καμπάνιας είναι ένα μοντέλο τουρισμού με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στις κρίσεις που:
– θα υποστηρίζει τουριστικά οικοσυστήματα με αειφόρα χαρακτηριστικά,
– θα προωθεί την εικόνα της χώρας μας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού,
– θα βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να βελτιώσουν το «πράσινο» και καινοτόμο προφίλ τους, αλλά και τον τουριστικό τομέα στο σύνολο να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Χριστίνα Ευθυμιάτου και ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης επισκέφθηκαν τουριστικές περιοχές και περιοχές Natura, αλλά και στο εσωτερικό του νησιού (στη Χώρα, στο Χαλκί και στην Απείρανθο), το οποίο έχει πλούσια πολιτιστική και παραγωγική ταυτότητα και προοπτικές ανάπτυξης θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού.
Πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με το Δήμαρχο Νάξου, κ. Δημήτρη Λιανό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου κ. Μανώλη Μπαρδάνη, παραγωγούς τοπικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, τυροκομικά, υφαντά, κίτρο Νάξου, κεραμικά κ.ά.), καθώς και τη συντονίστρια του Cyclades Preservation Fund, κ. Άννυ Μητροπούλου.
Βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις και θέματα που αναδείχθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων: οι αλλαγές στον τουριστικό τομέα στη μετά κορωνοϊό εποχή, οι απαιτούμενες δράσεις εξοικονόμησης νερού και ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, η ανάγκη επιτάχυνσης του χωροταξικού σχεδιασμού γενικότερα και ειδικότερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο σεβασμός στη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών προορισμών, η προστασία και η διαχείριση των περιοχών Natura, η αξιοποίηση και τουριστική προβολή των τοπικών προϊόντων, η αξία και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα προβλήματα διαθέσιμου προσωπικού και εργασιακών συνθηκών, αλλά και στέγης και προσβασιμότητας (μεταφορές και χώροι στάθμευσης) για κατοίκους και εργαζόμενους.
Σημαντικές διαστάσεις των συζητήσεων ήταν η βελτίωση της διακυβέρνησης-συντονισμού υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε εθνικό-περιφερειακό-τοπικό επίπεδο, η πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, η αξιοποίησή τους με διαφάνεια και οι προοπτικές για θεματικές συνεργασίες με άλλους μεσογειακούς προορισμούς, μέσω και των δράσεων του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πρασίνων.