Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ν. Λεβογιάννης: " Αμεση αντίδραση για να μην καταργηθεί το...

Νάξος – Ν. Λεβογιάννης: ” Αμεση αντίδραση για να μην καταργηθεί το Νοσοκομείο”

|

Η ανοιχτή επιστολή, κάλεσμα του πρώην υπουργού Νίκου Λεβογιάννη σχετικά με την τύχη του Νοσοκομείου Νάξου – Τι ζητάει από τους αρμόδιους φορείς της Νάξου και των Κυκλάδων 

“…. Μετά τις πρόσφατες επανειλημμένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για κατάργηση των μικρών νοσοκομείων που έχουν χάσει τη νομική τους αυτοτέλεια, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νάξο, που δεν έκανε καμιά αναφορά στο Νοσοκομείο και τα προβλήματά του, αλλά μίλησε για…Κέντρο Υγείας, είναι φανερό ότι το νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου κινδυνεύει να καταργηθεί και τυπικά πλέον…”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, στην ανοιχτή του επιστολή – κάλεσμα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Νίκος Λεβογιάννης μέσα από τη προσωπική του σελίδα στα social media και με τίτλο ” επαγρύπνηση και αγώνας για να αποτραπεί η κατάργηση του νοσοκομείου Νάξου μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού” Μάλιστα, την σχετική ανάρτηση συνοδεύει και μία γελοιογραφία από τα .. παλιά. Με την Νάξο να διεκδικεί Γυμνάσιο στην Κωμιακή, Σμυρίγλι, Νοσοκομείο, δρόμοι ” και να απαντάει μόνη της “ο μόνος αρμόδιος για τα προβλήματά μου, ο Αη Βασίλης”… Και η σχετική γελοιογραφία είναι από ” την ιστορική εφημερίδα “Κορωνίδα” την περίοδο (1976-1981) των μεγάλων αγώνων της ΟΝΑΣ και των άλλων μαζικών φορέων της Νάξου για τα τεράστια προβλήματα της Νάξου”.

 

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κου Λεβογιάννη 

“‘Όπως είναι γνωστό, το 2011 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και με Υπουργό Υγείας τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη συγχώνευσε το Νοσοκομείο Νάξου με εκείνο της Σύρου και έχασε έτσι τη νομική του αυτοτέλεια και την 5μελή διοίκησή του, που είχε από την ίδρυσή του (1999). Αυτό έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη και ψήφο στη Βουλή των κυβερνητικών βουλευτών στις Κυκλάδες Βρούτση και Ρήγα.

Μετά τη συγχώνευση πάγωσαν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της λειτουργίας του ως νοσοκομείου και άρχισε η σταδιακή συρρίκνωσή του, μειώθηκαν κατά 50% τουλάχιστον οι οργανικές θέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σύρου τμήματα (άθικτα) του ιατρικού εξοπλισμού και ουσιαστικά έγινε η αρχή της κατάργησής του. Η συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου αποτελεί την αιτία που μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ως μονάδα Β/θμιας φροντίδας Υγείας, παρ’ όλον ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις (εξοπλισμός, προσωπικό κ.λπ.).

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις (λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, αύξηση του ιατρικού προσωπικού με επικουρικούς γιατρούς, εγκατάσταση αξονικού τομογράφου κ.ά.), αλλά το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του νοσοκομείου δεν απασχόλησε τους αρμόδιους. Έτσι, παρ’ όλον ότι στις αρχές του 2019 με νόμο στη Βουλή απέκτησαν τη νομική τους αυτοτέλεια 5 αντίστοιχα μικρά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας, ίδιας δυναμικότητας με το νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νάξου, στη ρύθμιση αυτή δεν εντάχθηκε το Νοσοκομείο Νάξου.

Μετά τις πρόσφατες επανειλημμένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για κατάργηση των μικρών νοσοκομείων που έχουν χάσει τη νομική τους αυτοτέλεια, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νάξο, που δεν έκανε καμιά αναφορά στο Νοσοκομείο και τα προβλήματά του, αλλά μίλησε για…Κέντρο Υγείας, είναι φανερό ότι το νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου κινδυνεύει να καταργηθεί και τυπικά πλέον.

Επιβάλλεται, τόσο οι φορείς του νησιού, όσο και οι πολίτες, τα κόμματα, οι κυκλαδίτες βουλευτές, να αντιδράσουμε άμεσα, ώστε να αποτρέψουμε την κατάργηση του Νοσοκομείου, που ιδρύθηκε ύστερα από πολύχρονους αγώνες του λαού και των φορέων της Νάξου και να διεκδικήσουμε την άμεση ανεξαρτητοποίησή του από το Νοσοκομείο της Σύρου και τη δρομολόγηση της πλήρους λειτουργίας του (νέος εσωτερικός οργανισμός λειτουργίας με γενναία αύξηση των οργανικών θέσεων, αύξηση κλινών, λειτουργία χειρουργείων, μονάδας τοκετών, αξονικού τομογράφου, επέκταση του κτιρίου).

Ο Δήμαρχος Νάξου, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής-πρώην Υπουργός, οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες, οφείλουν να πάρουν δημόσια θέση, γιατί μέχρι σήμερα σιωπούν και να δεσμευτούν για την αποτροπή της κατάργησης του νοσοκομείου.

Ο μόνος όμως δρόμος για να αποτραπεί η απώλεια αυτού του μεγάλου έργου-έργου ζωής για τη Νάξο και τα γύρω νησιά, είναι ο ΑΓΩΝΑΣ του λαού και των φορέων του, πριν είναι αργά, για να μην επιστρέψουμε στο έτος 1954, όταν και πάλι με απόφαση κυβερνητική έκλεισε το μικρό νοσοκομείο που υπήρχε τότε στη Νάξο”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"