Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Μηχανικοί: Επτά προτάσεις και η έλλειψη πολιτικού οράματος

Νάξος – Μηχανικοί: Επτά προτάσεις και η έλλειψη πολιτικού οράματος

|

Ο Σύλλογος Μηχανικών Νάξου – με αφορμή την πρόσφατη διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων –  εξέδωσε ανακοίνωση καταθέτοντας τις προτάσεις του αλλά και ασκώντας κριτική σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει … πολιτικό όραμα

“… Εδώ και χρόνια έχουμε διαπιστώσει την έλλειψη ενός οράματος για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής συζήτησης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του νησιού, προκειμένου να αποφασίσουμε ως τοπική κοινωνία πως θέλουμε τη Νάξο σε δέκα χρόνια από σήμερα. Εκεί θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, πόση και που… ”

Με το καλημέρα ή καλύτερα την επαύριον την συζήτησης που έγινε σε δημόσιο επίπεδο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Σύλλογος Μηχανικών Νάξου, έρχεται και βάζει τα πράγματα σε μία σειρά… Κι αυτό γιατί καλές είναι οι πλακοστρώσεις και οι μελέτες για μικρά έργα σε τοπική κλίμακα, όμως ο Δήμος οφείλει να έχει όραμα. Να θέτει στόχους για υποδομές που θα βελτιώσουν το επίπεδο των πολιτών στο σύνολό τους.. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία ουσιαστικά συζήτηση.

Μία συζήτηση που θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για το τι πραγματικά θέλουμε… Και βέβαια πριν καταθέσουν οι μηχανικοί τις δικές τους προτάσεις (σ.σ. κάτι που έγινε και στη διάρκεια της διαβούλευσης την περασμένη Πέμπτη) έχουμε και το … κερασάκι ” Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να καταστούν δεσμευτικές μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού που ελπίζουμε να προχωρήσει και να καθορίσουν τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των αντίστοιχων τεχνικών προγραμμάτων”. Αλλά και μετά το πέρας της παράθεσης των προτάσεων τους έχουμε τον επίλογο “Καλούμε την τοπική κοινωνία να τα στηρίξει βάζοντας το Εμείς πάνω από το Εγώ  και το Δήμο να τολμήσει τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους. Στο τέλος θα είμαστε όλοι κερδισμένοι”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από τον Σύλλογο Μηχανικών Νάξου που φέρει την υπογραφή του προέδρου Φραγκίσκου Ανεβλαβή και του γραμματέα Χρυσόστομου Κυπριτζή (μπορείτε να δείτε την πρόταση στο τέλος του άρθρου) …

“Εδώ και χρόνια έχουμε διαπιστώσει την έλλειψη ενός οράματος για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής συζήτησης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του νησιού, προκειμένου να αποφασίσουμε ως τοπική κοινωνία πως θέλουμε τη Νάξο σε δέκα χρόνια από σήμερα. Εκεί θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, πόση και που. Ποια η θέση του πρωτογενούς τομέα στη Νάξο σήμερα και πως μπορεί να συνυπάρξει μαζί με τον τουρισμό? Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το περιβάλλον της Νάξου και τι πρέπει να κάνουμε για να τους αποτρέψουμε? Πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού? Πως μπορεί να αναπτυχθεί η ορεινή Νάξος ώστε να αμβλυνθεί η ανισόρροπη ανάπτυξη του νησιού? Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να καταστούν δεσμευτικές μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού που ελπίζουμε να προχωρήσει και να καθορίσουν τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των αντίστοιχων τεχνικών προγραμμάτων.

Πέραν των γενικών αυτών σχολίων, ως Σύλλογος θέλουμε να κοινοποιήσουμε στην τοπική κοινωνίατις θέσεις μας σε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία βέβαια καλύπτουν μόνο ένα μέρος των αναγκών του Δήμου,αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

  1. Χωροταξικός Σχεδιασμός: Ο Δήμος κατέθεσε πέρυσι αιτήσεις για σύνταξη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για κάθε μια από τις 6 δημοτικές ενότητες. Φυσικά στηρίζουμε την προσπάθεια και θέλουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Όμως ο επιμερισμός τους ανά Δημοτική Ενότητα, κατ’ απαίτηση του ΥΠΕΚΑ έχει εγγενώς προβλήματα. Θέματα όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, διαχείριση των απορριμμάτων, οδικοί άξονες κλπ αφορούν όλο το Δήμο και δεν μπορούν να μελετώνται ανά Δημοτική Ενότητα. Προτείνουμε μια επιπλέον μελέτη, που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα όλων των υπολοίπων, ώστε να εξασφαλιστεί η  συνδεσιμότητα των επιμέρους μελετών.
  2. Λιμάνι: Πέρυσι, στη συζήτηση που αφορούσε το λιμάνι της Νάξου, είχαμε υποστηρίξει τα έργα βελτίωσης του σημερινού λιμανιού, χωρίς τη δημιουργία της προτεινόμενης μαρίνας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μέχρι να κατασκευαστεί νέο λιμάνι. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τόσο τα έργα στο υφιστάμενο λιμάνι, όσο και οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου λιμανιού.
  3. Αεροδρόμιο: Ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού με το υφιστάμενο αεροδρόμιο δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν τα έργα επέκτασης και αναβάθμισής του.
  4. Υδρευση–άρδευση-αποχέτευση:Η διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων του Δήμου πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί. Αλλού πολύτιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας δεν αξιοποιείται, αλλού μολύνεται και αλλού σπαταλάται. Αγροτική και τουριστική ανάπτυξη χωρίς επάρκεια νερού δεν γίνεται.
  5. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Χώρας: Η Χώρα της Νάξου, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι μια πόλη τελείως εχθρική για τους πεζούς. Η παντελής έλλειψη δημόσιων χώρων, πεζόδρομων, πεζοδρομίων υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το ΣΒΑΚ είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα, δυστυχώς όμως η διαδικασία εκπόνησής του έχει σταματήσει. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία σύντομα.
  6. Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί:  Βάσει του ΦΕΚ 1427/Β/2011, όπως ισχύει σήμερα, σε όλα τα σημαντικά έργα που αφορούν κτίρια και δημόσιους χώρους, πρέπει να υλοποιούνται ύστερα από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Είναι η μόνη διαδικασία με την οποία μπορεί να παραχθεί ένα δημόσιο έργο υψηλής ποιότητας και καλούμε το Δήμο και τους λοιπούς δημόσιους φορείς του νησιού να εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία
  7. Αισθητική: Ως τουριστικός προορισμός, η αισθητική σε όλους τους τομείς θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Προτείνουμε τη δημιουργία μιας επιτροπής Αισθητικής, στα πλαίσια των αντίστοιχων επιτροπών της Μυκόνου και άλλων νησιών, η οποία θα θεσπίσει και θα ελέγχει την τήρηση μιας σειράς κανόνων που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι.

Οι παραπάνω προτάσεις, στοχεύουν στο κοινό καλό. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να θίγονται ατομικά ή ομαδικά μικροσυμφέροντα, όμως η Νάξος δεν πρέπει να μείνει άλλο δέσμιός τους. Καλούμε την τοπική κοινωνία να τα στηρίξει βάζοντας το Εμείς πάνω από το Εγώ  και το Δήμο να τολμήσει τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους. Στο τέλος θα είμαστε όλοι κερδισμένοι.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

Νάξος – Φράγμα του Τσικαλαριού: Εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Νοέμβριο

Νέα αναβολή στην ολοκλήρωση του έργου – Άλλα 2,5 χρόνια αναμονή για το φράγμα του Τσικαλαριού - Επανέρχεται με νέα ερώτηση ο Παύλος Χρηστίδης

Νάξος: Ένας λεπτό σιγή στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικές αναφορές από Δημήτρη Λιανό, Λεονάρδο Χατζηανδρέου και Γιάννη Κορρέ για τον επί 26 χρόνια πρόεδρο που υπηρέτησε την Κεραμωτή.

Τήνος: Περιοδεία Γιάννη Αγγέλου — Συναγερμός για υποστελέχωση, μπλακάουτ και κατάρρευση παραγωγής

Από τον Συνεταιρισμό έως τον ΔΕΔΔΗΕ και το Κέντρο Υγείας: τι κατέγραψε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και ποια μέτρα ζητά.

Τήνος: «Σπίτι μόνο Δευτέρα–Παρασκευή»: το αδιέξοδο στέγασης για τους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες (video)

Η περίπτωση της νηπιαγωγού στην Τήνο που ξενοικιάζεται τα Σαββατοκύριακα αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την κρίση κατοικίας στα νησιά (video)

Σαντορίνη, τρύγος 2025: Πέρα από τους αριθμούς, το Ασύρτικο αντιστέκεται

Χρονολόγιο, κλίμα και πρώτες ενδείξεις από τις δεξαμενές της Santo Wines∙ μια δύσκολη χρονιά που «γράφει» κρασιά έντασης, οξύτητας και ορυκτότητας.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική