Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - ΚΚΕ: Τεράστιες οι κρατικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Νάξος – ΚΚΕ: Τεράστιες οι κρατικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ σχετικά με την κακοκαιρία και την ανάγκη αντιμετώπισής της καθότι υπάρχει κρατικές ελλείψεις 

“…. Οι ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και του έπαρχου Νάξου, για την αντιμετώπιση του από μέρες αναγγελθέντος χιονιά, του παγετού και των άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αποτελεί μια αποθέωση της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη για την προστασία απ’ αυτά, αφού περιλαμβάνει οδηγίες για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάθε πολίτης, ενώ σε ό,τι αφορά τη δική τους ευθύνη και της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, περιορίζεται σε μια γενική αναφορά περί επιφυλακής των υπηρεσιών…”.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ με σημείο αναφοράς την κακοκαιρία, την αντιμετώπισή της και το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά τις ελλείψεις σε κεντρικό επίπεδο.

Και σημειώνει ” αντί λοιπόν η κυβέρνηση, η  περιφερειακή αρχή και ο δήμος, να αναπαράγουν ανακοινώσεις μεταφοράς της ευθύνης για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τα φυσικά φαινόμενα, όπως και για την υγεία και όλες τις πλευρές της ζωής τους, στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να εξασφαλίσουν και στις συνθήκες της κακοκαιρίας”

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: 

Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται “ακραία” και “πρωτόγνωρα, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη”.

Οι ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και του έπαρχου Νάξου, για την αντιμετώπιση του από μέρες αναγγελθέντος χιονιά, του παγετού και των άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αποτελεί μια αποθέωση της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη για την προστασία απ’ αυτά, αφού περιλαμβάνει οδηγίες για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάθε πολίτης, ενώ σε ό,τι αφορά τη δική τους ευθύνη και της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, περιορίζεται σε μια γενική αναφορά περί επιφυλακής των υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα που καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φυλάγονται γενικώς, δεν αναφέρουν λέξη για το πώς ο μηχανισμός του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας και του δήμου, θα διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση, τη ζωή και τις περιουσίες των λαϊκών ανθρώπων. Πως θα εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων μέσα στα χωριά τους, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακλεισμένα από χιόνι και πάγο.  Για το πώς θα καταφέρνουν να φτάνουν οι εργάτες, οι γεωργοκτηνοτρόφοι και οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε περιοχής ασφαλείς στις εργασίες τους και στα σπίτια τους, με ευθύνη του κρατικού και τοπικού μηχανισμού και όχι με ατομική ευθύνη τους. Για το πώς θα προστατευθούν με ευθύνη του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και άλλα φυσικά φαινόμενα με έργα και παρεμβάσεις.  Για το πώς θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υποδομών (συγκοινωνίες, ηλεκτρισμού, υδροδότησης, τηλεφωνίας). Ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται αδιάκοπα η διανομή φαγητού και άλλων υπηρεσιών από τους διανομείς που εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να εργάζονται με τα μηχανάκια εξωτερικά κάτω και από τις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο, η εργασία σε χώρους δίχως θέρμανση κλπ.

Αρκούνται μόνο στη διανομή μερικών σάκων αλατιού σε κάθε χωριό, τα οποία όχι μόνο δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν μέσα στα χωριά, αλλά καλούνται οι ίδιοι οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια να τα διαχειριστούν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και εντός των χωριών.

Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του λαού και των εργαζομένων

Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία και η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, ακόμη και με παύση εργασιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η προστασία από διακοπές ρεύματος και νερού, η φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα για εκείνους που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, η εξασφάλιση της λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς και των οδικών αξόνων, πολλοί εκ των οποίων είναι απροσπέλαστοι.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση, η  περιφερειακή αρχή και ο δήμος, να αναπαράγουν ανακοινώσεις μεταφοράς της ευθύνης για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τα φυσικά φαινόμενα, όπως και για την υγεία και όλες τις πλευρές της ζωής τους, στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να εξασφαλίσουν και στις συνθήκες της κακοκαιρίας:

# Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, νερό.

# Προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων σε κάθε σπίτι που τα χρειάζεται και δεν μπορεί να τα έχει.

# Να αξιοποιηθούν, εκτός από κεντρικά, δημόσιοι και δημοτικοί χώροι, που υπάρχουν στα χωριά (ξενώνες κλπ), για τη φιλοξενία ανθρώπων που χρήζουν ανάγκης.

# Οργάνωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στο σπίτι, σε όσους ανθρώπους τις χρειάζονται.

# Να ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μείωση κατά 50% των λαϊκών τιμολογίων. Καμία διακοπή ρεύματος και επανασύνδεση σε όσους κόπηκε γιατί αδυνατούσε να πληρώσει.

# Κατάργηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, γενικότερα στα καύσιμα.

# Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά, είδη καθαριότητας και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

# Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγών.

# Απαγόρευση της εργασίας των διανομέων με μηχανάκια. Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, ολισθηρότητας των  δρόμων και των χώρων εργασίας και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

# Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον τεχνικό Ασφάλειας και τον γιατρό Εργασίας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

# Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

# Εξασφάλιση της βατότητας του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού).

# Άμεσα σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων, με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Μια αυτόβουλη ομολογία της αποτυχίας της.

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου σχετικά με τη διαβούλευση του ΠΠΝΑι 2021-2027

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Neuralink: “Πράσινο” φως για έναρξη εμφύτευσης εγκεφαλικών τσιπ

Η εταιρεία αναζητά ανθρώπους με παράλυση στους οποίους θα δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή, σε μια μελέτη έξι ετών

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν αυξήσεις της τάξης του 20%-25% στις τιμές του κρασιού ΠΟΠ «Σαντορίνη» - Ποιος ο λόγος;

Εκλογές 2023 – Κατ. Ανδρούτου – Κουτελιέρη: Επίσκεψη στις Εγγαρές

Εκλογές 2023 - Νάξος: Στις Εγγαρές η Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αικατερίνη Ανδρούτσου – Κουτελιέρη

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...