Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - ΚΚΕ: Τεράστιες οι κρατικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Νάξος – ΚΚΕ: Τεράστιες οι κρατικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ σχετικά με την κακοκαιρία και την ανάγκη αντιμετώπισής της καθότι υπάρχει κρατικές ελλείψεις 

“…. Οι ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και του έπαρχου Νάξου, για την αντιμετώπιση του από μέρες αναγγελθέντος χιονιά, του παγετού και των άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αποτελεί μια αποθέωση της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη για την προστασία απ’ αυτά, αφού περιλαμβάνει οδηγίες για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάθε πολίτης, ενώ σε ό,τι αφορά τη δική τους ευθύνη και της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, περιορίζεται σε μια γενική αναφορά περί επιφυλακής των υπηρεσιών…”.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ με σημείο αναφοράς την κακοκαιρία, την αντιμετώπισή της και το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά τις ελλείψεις σε κεντρικό επίπεδο.

Και σημειώνει ” αντί λοιπόν η κυβέρνηση, η  περιφερειακή αρχή και ο δήμος, να αναπαράγουν ανακοινώσεις μεταφοράς της ευθύνης για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τα φυσικά φαινόμενα, όπως και για την υγεία και όλες τις πλευρές της ζωής τους, στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να εξασφαλίσουν και στις συνθήκες της κακοκαιρίας”

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: 

Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται “ακραία” και “πρωτόγνωρα, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη”.

Οι ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και του έπαρχου Νάξου, για την αντιμετώπιση του από μέρες αναγγελθέντος χιονιά, του παγετού και των άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αποτελεί μια αποθέωση της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη για την προστασία απ’ αυτά, αφού περιλαμβάνει οδηγίες για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάθε πολίτης, ενώ σε ό,τι αφορά τη δική τους ευθύνη και της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, περιορίζεται σε μια γενική αναφορά περί επιφυλακής των υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα που καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φυλάγονται γενικώς, δεν αναφέρουν λέξη για το πώς ο μηχανισμός του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας και του δήμου, θα διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση, τη ζωή και τις περιουσίες των λαϊκών ανθρώπων. Πως θα εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων μέσα στα χωριά τους, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακλεισμένα από χιόνι και πάγο.  Για το πώς θα καταφέρνουν να φτάνουν οι εργάτες, οι γεωργοκτηνοτρόφοι και οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε περιοχής ασφαλείς στις εργασίες τους και στα σπίτια τους, με ευθύνη του κρατικού και τοπικού μηχανισμού και όχι με ατομική ευθύνη τους. Για το πώς θα προστατευθούν με ευθύνη του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και άλλα φυσικά φαινόμενα με έργα και παρεμβάσεις.  Για το πώς θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υποδομών (συγκοινωνίες, ηλεκτρισμού, υδροδότησης, τηλεφωνίας). Ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται αδιάκοπα η διανομή φαγητού και άλλων υπηρεσιών από τους διανομείς που εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να εργάζονται με τα μηχανάκια εξωτερικά κάτω και από τις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο, η εργασία σε χώρους δίχως θέρμανση κλπ.

Αρκούνται μόνο στη διανομή μερικών σάκων αλατιού σε κάθε χωριό, τα οποία όχι μόνο δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν μέσα στα χωριά, αλλά καλούνται οι ίδιοι οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια να τα διαχειριστούν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και εντός των χωριών.

Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του λαού και των εργαζομένων

Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία και η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, ακόμη και με παύση εργασιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η προστασία από διακοπές ρεύματος και νερού, η φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα για εκείνους που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, η εξασφάλιση της λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς και των οδικών αξόνων, πολλοί εκ των οποίων είναι απροσπέλαστοι.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση, η  περιφερειακή αρχή και ο δήμος, να αναπαράγουν ανακοινώσεις μεταφοράς της ευθύνης για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τα φυσικά φαινόμενα, όπως και για την υγεία και όλες τις πλευρές της ζωής τους, στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να εξασφαλίσουν και στις συνθήκες της κακοκαιρίας:

# Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, νερό.

# Προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων σε κάθε σπίτι που τα χρειάζεται και δεν μπορεί να τα έχει.

# Να αξιοποιηθούν, εκτός από κεντρικά, δημόσιοι και δημοτικοί χώροι, που υπάρχουν στα χωριά (ξενώνες κλπ), για τη φιλοξενία ανθρώπων που χρήζουν ανάγκης.

# Οργάνωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στο σπίτι, σε όσους ανθρώπους τις χρειάζονται.

# Να ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μείωση κατά 50% των λαϊκών τιμολογίων. Καμία διακοπή ρεύματος και επανασύνδεση σε όσους κόπηκε γιατί αδυνατούσε να πληρώσει.

# Κατάργηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, γενικότερα στα καύσιμα.

# Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά, είδη καθαριότητας και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

# Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγών.

# Απαγόρευση της εργασίας των διανομέων με μηχανάκια. Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, ολισθηρότητας των  δρόμων και των χώρων εργασίας και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

# Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον τεχνικό Ασφάλειας και τον γιατρό Εργασίας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

# Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

# Εξασφάλιση της βατότητας του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού).

# Άμεσα σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων, με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Σύρος: «Έφυγε» ο Γιώργος Παπαμανώλης, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και ενεργός πολιτικός Γιώργος Παπαμανώλης – Θλίψη στη Σύρο και στις Κυκλάδες

Αναγέννηση στο παλιό σχολείο της Σικίνου, ένα νέο μουσείο γεννιέται

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού σχολείου σε μουσείο που θα «φιλοξενήσει» τη Νεικώ και τους αρχαίους θησαυρούς της Σικίνου – Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται δυναμικά το έργο.

«Αλλαξημάρια»: Ένα πρότυπο εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνέεται από την αμοργιανή σοφία

Ένα νέο έργο πολιτιστικής και τεχνικής βιωματικής εκπαίδευσης ξεκινά από τις Κυκλάδες – με ρίζες στη συλλογικότητα και το πνεύμα ανταλλαγής των νησιωτικών κοινωνιών.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«DMMO Σαντορίνη»: Νέος Οργανισμός διαχείρισης και προώθησης γίνεται πραγματικότητα

Ξεκινά η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη» με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας – Προγραμματική σύμβαση 70.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Υπουργείο Ναυτιλίας: 300 εκατ. ευρώ για τον πράσινο εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας

Με έμφαση στη μείωση εκπομπών, την κατασκευή νέων πλοίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί Ταμείο Εκσυγχρονισμού 300 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο