Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - ΚΚΕ: "Διαχρονική στήριξη για ουσιαστική λύση του σμυριδικού"

Νάξος – ΚΚΕ: “Διαχρονική στήριξη για ουσιαστική λύση του σμυριδικού”

|

Οι Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή τους για τα σμυριδορυχεία: «Να ανοίξουν άμεσα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους» – Ποιες είναι οι προτάσεις που καταθέτουν 

“…. Η διεκδίκηση αποκλειστικά και μόνο του άμεσου ανοίγματος των ορυχείων για την ασφάλιση αλλά και ο τρόπος διεκδίκησής του μέσα από πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, δε λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα του σμυριδικού, ούτε συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της ορεινής Νάξου. Αντίθετα δικαιώνει αυτούς που λένε και σήμερα ότι «το σμυρίγλι περιέχει περισσότερη πολιτική από κορούνδιο»….”

Ο επίλογος την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ σχετικά με το άνοιγμα των ορυχείων σμύριδας στη Νάξο.. Και με δεδομένο ότι αύριο έχουμε γενική συνέλευση των σμυριδεργατών στην Κόρωνο όπου για μία ακόμη φορά οι σμυριδεργάτες θα εκφράσουν την ανάγκη τους ώστε να ανοίξουν επιτέλους τα σμυριδορυχεία και να σταματήσει το “παιχνίδι” γύρω από το χρόνο και τον τρόπο εξόρυξης…  Τις τελευταίες εβδομάδες οι πρόεδροι των έξι κοινοτήτων που εμπλέκονται με την εξόρυξη της σμύριδας στέλνουν επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη ανοίγματος των σμυριδορυχείων αλλά απάντηση δεν λαμβάνουν..

Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ; 

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημα των σμυριδορυκτών για το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που παραμένουν κλειστά , με κίνδυνο να μη προλάβουν να εξορύξουν την απαιτούμενη ποσότητα αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλισή  τους, αφού αυτό μόνο δικαιούται από την όλη εργασία τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ακολουθούσαν και ακολουθούν την ίδια, αλλά και άλλες παρεμφερείς τακτικές με τη σημερινή κυβέρνηση ( όπως μείωση ποσότητας εξόρυξης, διάφορες «προτάσεις λύσης», άδικη αφαίρεση ενσήμων, υποσχέσεις) που οδηγούσαν παλιότερα μεν στην πώλησή του από το κράτος σε εξευτελιστικές τιμές σε εταιρείες του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία χρόνια προωθούν το κλείσιμο των ορυχείων ή την παράδοση στους όποιους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Ταυτόχρονα αξιοποιούν τους τοπικούς και πολιτικούς παράγοντες τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς αξιοποιώντας την ανάγκη επίλυσης των άμεσων προβλημάτων των σμυριδορυκτών για την ασφάλισή τους.

Το ΚΚΕ πάντα  στήριζε και στηρίζει, όχι μόνο τα άμεσα δίκαια αιτήματα, και άλυτα προβλήματα των σμυριδορυκτών τόσο μέσα στη βουλή, όσο και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στους διάφορους φορείς και θεσμούς, αλλά και με επισκέψεις – συζητήσεις στελεχών του με τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων. 

Ταυτόχρονα προχωρούσε σε προτάσεις για τη μόνιμη και ουσιαστική λύση των προβλημάτων των σμυριδορυκτών: 

# Διαχείριση του Σμυριδικού, όπως και όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, την δημιουργία όλων των απαιτούμενων υποδομών, την επεξεργασία, με μια πρώτου βαθμού επεξεργασία στο νησί, τη μεταφορά, την όλη αξιοποίηση της σμύριδας και την εμπορία της, την ανάδειξη της σχετικής με τη σμύριδα πολιτιστικής κληρονομιάς.

#  Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. 

# Οι εργαζόμενοι να αμείβονται και να ασφαλίζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Η πείρα όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι: 

Η διεκδίκηση αποκλειστικά και μόνο του άμεσου ανοίγματος  των ορυχείων για την ασφάλιση  αλλά και ο τρόπος διεκδίκησής του  μέσα  από πολιτικούς  και τοπικούς παράγοντες  ,δε λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα του σμυριδικού  ούτε συμβάλει  στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της ορεινής Νάξου.Αντίθετα δικαιώνει αυτούς  που λένε και σήμερα ότι «το σμυρίγλι περιέχει περισσότερη πολιτική  από κορούνδιο».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου