Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ιωαν. Βλασερός: "Να σταματήσει η περίθαλψη να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα...

Νάξος – Ιωαν. Βλασερός: “Να σταματήσει η περίθαλψη να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα της κοινωνικής ζωής”

|

Αρθρο του καρδιολόγου γιατρού Ιωάννη Βλασερού με αφορμή περιστατικό συγγενικού του προσώπου: Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιάς επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο”

” Το σκηνικό αυτής της επικίνδυνης κατάστασης ήταν από την μια μεριά μία πανικόβλητη ασθενής που δεχότανε συνεχή ηλεκτρικά σοκ από τον αφηνιασμένο εμφυτευμένο απινιδωτή με τον καρδιολόγο του Νοσοκομείου της Νάξου να παλεύει απεγνωσμένα να την βοηθήσει Από την άλλη μεριά οι ιθύνοντες του ΕΚΑΒ που ήταν «καλυμμένοι» γιατί εφάρμοζαν το πρωτόκολλο που αναφέρει ότι η ασθενής πρεπει μεταφερθεί στο πλησιέστερο ανωτέρας κλίμακας νοσοκομείο που ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομειο της Σύρου το οποίο όμως δεν είχε να προσφέρει απολύτως τίποτα περισσοτερο από το Νοσοκομείο της Ναξου καθοτι το περιστατικό ηταν πολύ ειδικό και οξύ. Απλά θα εξέθετε την ασθενή στον κίνδυνο της μη ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς και στην απώλεια πολύτιμου χρόνου με επόμενο βήμα την διακομιδή από το νοσοκομείο της Σύρου σε ειδικό κέντρο εφόσον βέβαια επιβίωνε η ασθενής”.. 

Μέρος από το σχόλιο του γιατρού (καρδιολόγου) Γιάννη Βλασερού στα social media και σε σελίδα συγγενή του, η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα όσον αφορά τη διακομιδή ασθενούς από το Νοσοκομείο της Νάξου στην Αθήνα… Η αρχική πρόταση ήταν για το Νοσοκομείο Σύρου, στη συνέχεια είχαμε το “άκυρο” από το ΕΚΑΒ και τη λύση έδωσε ιδιωτική εταιρεία αλλά με ελικόπτερο…  Το ευχάριστο στην περίπτωση της ασθενούς είναι ότι ολα πήγαν καλά, έστω και με καθυστέρηση.. Τέλος καλό, όλα καλά αλλά… 

Και χθες είχαμε την επίσημη τοποθέτηση του γιατρού και πολιτευτή Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερού με τίτλο ” Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιάς επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο”.

“Προ ολίγων ημερών ένα συγγενικό μου πρόσωπο και προσωπική μου ασθενής που διαμένει στη Νάξο χρειαζόταν λόγω «ηλεκτρικής θύελλας» του εμφυτευμένου απινιδωτή της (δηλαδή συνεχή ηλεκτρικά shock στην καρδιά) που προκαλούσε αφόρητους πόνους  άμεσης μεταφοράς σε ειδικό καρδιολογική κέντρο.

 Ας σημειωθεί ότι υπάρχει οδυνηρή εμπειρία για ασθενή με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα από την Νάξο που λόγω καθυστέρησης μετακίνησης εξέπνευσε στην είσοδο του Ιππποκρατείου Αθηνών όταν πλέον είχε εξαντληθεί λόγω καθυστέρησης  η μπαταρία του απινιδωτή.

Στο αίτημα του εφημερεύοντα  Καρδιολόγου της Νάξου (που έδινε αγώνα να αντιμετωπίσει την επείγουσα και σοβαρή κατάσταση) να γίνει αερομεταφορά στην Αθήνα, το ΕΚΑΒ απάντησε αρνητικά και έδωσε εντολή η ασθενής να μεταφερθεί με πλωτό μέσο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου αγνοώντας το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη σοβαρή και ειδική καρδιολογική κατάσταση δεν είχε να προσφέρει το εν λόγω Νοσοκομείο τίποτα περισσότερα από ότι το Νοσοκομείο- ΚΥ της Νάξου.

Παράβλεπε δε τον κίνδυνο πού προέκυπτε κατά την διάρκεια της θαλάσσιας μεταφοράς (που όπως με ενημέρωσε ο καρδιολόγος της Νάξου δεν θα υπήρχε δυνατότητα ανάνηψης) εάν χρειαζόταν. Στην επικοινωνία που είχα με τον Συντονιστή Διευθυντή του ΕΚΑΒ μου ανέφερε ότι η ασθενής πρέπει κατά τον νόμο  να διακομισθεί  στο πλησιέστερο ανωτέρας βαθμίδας νοσοκομείο πού ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου εφ όσω το αποδέχεται η Καρδιολογική Κλινική του. (Βέβαια σε επαφή που είχαμε με τον εφημερεύοντα  Καρδιολόγο ως μας είπε ήταν αρνητικός για μια τέτοια διακομιδή αλλά φαίνεται ότι την συγκατάθεση την πήραν από τον Δ/ντή της Κλινικής )

Στην τοποθέτηση μου ότι με αυτή την μεθόδευση εκτίθεται εμφανώς   σε υψηλό κίνδυνο   η ασθενής  απάντησε  “να αλλάξετε τον νόμο “. Η ασθενής δεν μεταφέρθηκε τελικά στη Σύρο μετά από ενυπόγραφη άρνηση των συγγενών  της  να συναινέσουν  στην επικίνδυνη και χωρίς προοπτική διακομιδή.

Δυστυχώς και το πρωί της  επόμενης  ημέρας στη επανάληψη του αιτήματος του επόμενου  εφημερεύοντα καρδιολόγου για αεροδιακομιδή και παρά την παρέμβαση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου -ΚΥ της Νάξου επαναλήφθηκε η ίδια εμμονική και ανάλγητη συμπεριφορά της υπευθύνου του ΕΚΑΒ.

Μετά από αυτό τα παιδιά της ασθενούς αναγκάσθηκαν να υποβληθούν σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση μισθώνοντας κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε και μετέφερε ασφαλώς την ασθενή στην Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του εφημερεύοντος Νοσοκομείου «Αττικόν» της Αθήνας.

Δυστυχώς τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές των ιθυνόντων  εκθέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και καταρρακώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών των νησιών στο ΕΣΥ.

Η περίθαλψη  στα νησιά παρά τις όποιες βελτιώσεις της αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κοινωνικής ζωής των και απαιτεί συντονισμένες και στοχευμένες αγωνιστικές προσπάθειες για να γίνει επαρκής.

Δεν φτάνει μόνο να προβάλουμε τα νησιά μας σαν τουριστικό προϊόν  αλλά πρέπει και  να γνωστοποιούμε τις ανάγκες τους με πρώτη την Υγεία και να επιζητούμε λύσεις. Το σύστημα των αεροδιακομιδών πρέπει να μπει σε άλλη βάση για να γίνει λειτουργικό και σωτήριο .Σταθερή μας θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται άστοχες και αναίτιες αεροδιακομιδές και στόχος να είναι η μείωση της ανάγκης τους με την ενίσχυση των τοπικών Νοσοκομείων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση όταν η βαρύτητα του περιστατικού το επιτάσσει.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Νοσοκομείου Σύρου με εξοπλισμό και στελέχωση για  να γίνει Γενικό Νοσοκομείο και όχι να γίνεται διακομιστικό  κέντρο ασθενών από τα άλλα νησιά  προς την Αθήνα γιατί  δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλη αυτή η οδυνηρή για την ασθενή περιπέτεια είχε αίσιο τέλος μετά την αντιμετώπιση της στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου ΑΘηνών όπου καταληκτικά  διακομίσθηκε.

θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς  τους συναδέλφους καρδιολόγους του Νοσοκομείου -ΚΥ  Νάξου  κυρίους Αναγνωστόπουλο και Βούλγαρη για την επίπονες προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν το οξύ και προβληματικό αυτό περιστατικό συμβάλλοντας καταλυτικά  στο καλό τελικό αποτέλεσμα”.

*Ο Γιάννης Βλασερός
είναι ιατρός καρδιολόγος
τ.Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Αθηνών καί
Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής   

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βλασερός: Επιτακτική η ανάγκη για αναγέννηση του ΕΣΥ

Τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Βλασερού σχετικά με την "επιτακτική ανάγκη η αναγέννηση του ΕΣΥ για να πάψουμε να θρηνούμε κόσμο στα νησιά μας"

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εως την 11η Ιουνίου οι αιτήσεις για τον “Προσωπικό Βοηθό”

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενημερώνει, ότι μέχρι την 11η Ιουνίου, τα άτομα με αναπηρία από 16 έως 65 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα - πληροφορίες

Τήνος, Πάρος και Μήλος, ιδανικές επιλογές για τους Αμερικανούς επισκέπτες

"Μεγαλώνει" το άνοιγμα στην Αμερικανική ήπειρο (Αμερική - Καναδάς) για Τήνο, Πάρο και Μήλο

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς αλλαγή το ψηφοδέλτιο στις Κυκλάδες, έφυγε ο Τσίπρας από τα Δωδεκάνησα

Ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ψηφοδέλτιά του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου ... Πως διαμορφώνονται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Οι φίρμες ζουν για πάντα, “αντίο” Γιάννη Φλωρινιώτη (video)

Εφυγε από τη ζωή σήμερα (06/06) σε ηλικία 76 ετών ο καλλιτέχνης Γιάννης Φλωρινιώτης (video)

Εκλογές 2023 – Κατ. Μονογυιού: Επισκέψεις σε Ανδρο, Τήνο και Σύρο

Ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, περιοδεία της Κατερίνας Μονογυιού - Ποια νησιά επισκέφθηκε

ΔΕΔΔΗΕ: Μία ακόμη πολύωρη διακοπή (07/06) ρεύματος σε περιοχή της Μικρής Βίγλας

Τετάρτη 7 Ιουνίου και έχουμε πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος στην περίοχή της Μικρής Βίγλας

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε Καλύτερα”: Η Μαρία Βίκτωρος – Πρίντεζη στο πλευρό Πολυκρέτη

Η δημοτική παράταξη "Αξίζουμε Καλύτερα" Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Μαρίας Βίκτωρος - Πρίντεζη

Εκλογές 2023: Debate για … πέντε την 15η Ιουνίου

Συμφωνία για ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών - Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

EKAB: Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

Υποστελεχωμένα τα νησιά και από ασθενοφόρα – Ποια νησιά στις Κυκλάδες έχουν μόνο ένα σε 24ωρη βάρδια

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου