Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ιωαν. Βλασερός: "Να σταματήσει η περίθαλψη να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα...

Νάξος – Ιωαν. Βλασερός: “Να σταματήσει η περίθαλψη να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα της κοινωνικής ζωής”

|

Αρθρο του καρδιολόγου γιατρού Ιωάννη Βλασερού με αφορμή περιστατικό συγγενικού του προσώπου: Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιάς επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο”

” Το σκηνικό αυτής της επικίνδυνης κατάστασης ήταν από την μια μεριά μία πανικόβλητη ασθενής που δεχότανε συνεχή ηλεκτρικά σοκ από τον αφηνιασμένο εμφυτευμένο απινιδωτή με τον καρδιολόγο του Νοσοκομείου της Νάξου να παλεύει απεγνωσμένα να την βοηθήσει Από την άλλη μεριά οι ιθύνοντες του ΕΚΑΒ που ήταν «καλυμμένοι» γιατί εφάρμοζαν το πρωτόκολλο που αναφέρει ότι η ασθενής πρεπει μεταφερθεί στο πλησιέστερο ανωτέρας κλίμακας νοσοκομείο που ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομειο της Σύρου το οποίο όμως δεν είχε να προσφέρει απολύτως τίποτα περισσοτερο από το Νοσοκομείο της Ναξου καθοτι το περιστατικό ηταν πολύ ειδικό και οξύ. Απλά θα εξέθετε την ασθενή στον κίνδυνο της μη ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς και στην απώλεια πολύτιμου χρόνου με επόμενο βήμα την διακομιδή από το νοσοκομείο της Σύρου σε ειδικό κέντρο εφόσον βέβαια επιβίωνε η ασθενής”.. 

Μέρος από το σχόλιο του γιατρού (καρδιολόγου) Γιάννη Βλασερού στα social media και σε σελίδα συγγενή του, η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα όσον αφορά τη διακομιδή ασθενούς από το Νοσοκομείο της Νάξου στην Αθήνα… Η αρχική πρόταση ήταν για το Νοσοκομείο Σύρου, στη συνέχεια είχαμε το “άκυρο” από το ΕΚΑΒ και τη λύση έδωσε ιδιωτική εταιρεία αλλά με ελικόπτερο…  Το ευχάριστο στην περίπτωση της ασθενούς είναι ότι ολα πήγαν καλά, έστω και με καθυστέρηση.. Τέλος καλό, όλα καλά αλλά… 

Και χθες είχαμε την επίσημη τοποθέτηση του γιατρού και πολιτευτή Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερού με τίτλο ” Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιάς επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο”.

“Προ ολίγων ημερών ένα συγγενικό μου πρόσωπο και προσωπική μου ασθενής που διαμένει στη Νάξο χρειαζόταν λόγω «ηλεκτρικής θύελλας» του εμφυτευμένου απινιδωτή της (δηλαδή συνεχή ηλεκτρικά shock στην καρδιά) που προκαλούσε αφόρητους πόνους  άμεσης μεταφοράς σε ειδικό καρδιολογική κέντρο.

 Ας σημειωθεί ότι υπάρχει οδυνηρή εμπειρία για ασθενή με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα από την Νάξο που λόγω καθυστέρησης μετακίνησης εξέπνευσε στην είσοδο του Ιππποκρατείου Αθηνών όταν πλέον είχε εξαντληθεί λόγω καθυστέρησης  η μπαταρία του απινιδωτή.

Στο αίτημα του εφημερεύοντα  Καρδιολόγου της Νάξου (που έδινε αγώνα να αντιμετωπίσει την επείγουσα και σοβαρή κατάσταση) να γίνει αερομεταφορά στην Αθήνα, το ΕΚΑΒ απάντησε αρνητικά και έδωσε εντολή η ασθενής να μεταφερθεί με πλωτό μέσο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου αγνοώντας το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη σοβαρή και ειδική καρδιολογική κατάσταση δεν είχε να προσφέρει το εν λόγω Νοσοκομείο τίποτα περισσότερα από ότι το Νοσοκομείο- ΚΥ της Νάξου.

Παράβλεπε δε τον κίνδυνο πού προέκυπτε κατά την διάρκεια της θαλάσσιας μεταφοράς (που όπως με ενημέρωσε ο καρδιολόγος της Νάξου δεν θα υπήρχε δυνατότητα ανάνηψης) εάν χρειαζόταν. Στην επικοινωνία που είχα με τον Συντονιστή Διευθυντή του ΕΚΑΒ μου ανέφερε ότι η ασθενής πρέπει κατά τον νόμο  να διακομισθεί  στο πλησιέστερο ανωτέρας βαθμίδας νοσοκομείο πού ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου εφ όσω το αποδέχεται η Καρδιολογική Κλινική του. (Βέβαια σε επαφή που είχαμε με τον εφημερεύοντα  Καρδιολόγο ως μας είπε ήταν αρνητικός για μια τέτοια διακομιδή αλλά φαίνεται ότι την συγκατάθεση την πήραν από τον Δ/ντή της Κλινικής )

Στην τοποθέτηση μου ότι με αυτή την μεθόδευση εκτίθεται εμφανώς   σε υψηλό κίνδυνο   η ασθενής  απάντησε  “να αλλάξετε τον νόμο “. Η ασθενής δεν μεταφέρθηκε τελικά στη Σύρο μετά από ενυπόγραφη άρνηση των συγγενών  της  να συναινέσουν  στην επικίνδυνη και χωρίς προοπτική διακομιδή.

Δυστυχώς και το πρωί της  επόμενης  ημέρας στη επανάληψη του αιτήματος του επόμενου  εφημερεύοντα καρδιολόγου για αεροδιακομιδή και παρά την παρέμβαση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου -ΚΥ της Νάξου επαναλήφθηκε η ίδια εμμονική και ανάλγητη συμπεριφορά της υπευθύνου του ΕΚΑΒ.

Μετά από αυτό τα παιδιά της ασθενούς αναγκάσθηκαν να υποβληθούν σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση μισθώνοντας κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε και μετέφερε ασφαλώς την ασθενή στην Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του εφημερεύοντος Νοσοκομείου «Αττικόν» της Αθήνας.

Δυστυχώς τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές των ιθυνόντων  εκθέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και καταρρακώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών των νησιών στο ΕΣΥ.

Η περίθαλψη  στα νησιά παρά τις όποιες βελτιώσεις της αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κοινωνικής ζωής των και απαιτεί συντονισμένες και στοχευμένες αγωνιστικές προσπάθειες για να γίνει επαρκής.

Δεν φτάνει μόνο να προβάλουμε τα νησιά μας σαν τουριστικό προϊόν  αλλά πρέπει και  να γνωστοποιούμε τις ανάγκες τους με πρώτη την Υγεία και να επιζητούμε λύσεις. Το σύστημα των αεροδιακομιδών πρέπει να μπει σε άλλη βάση για να γίνει λειτουργικό και σωτήριο .Σταθερή μας θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται άστοχες και αναίτιες αεροδιακομιδές και στόχος να είναι η μείωση της ανάγκης τους με την ενίσχυση των τοπικών Νοσοκομείων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση όταν η βαρύτητα του περιστατικού το επιτάσσει.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Νοσοκομείου Σύρου με εξοπλισμό και στελέχωση για  να γίνει Γενικό Νοσοκομείο και όχι να γίνεται διακομιστικό  κέντρο ασθενών από τα άλλα νησιά  προς την Αθήνα γιατί  δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλη αυτή η οδυνηρή για την ασθενή περιπέτεια είχε αίσιο τέλος μετά την αντιμετώπιση της στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου ΑΘηνών όπου καταληκτικά  διακομίσθηκε.

θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς  τους συναδέλφους καρδιολόγους του Νοσοκομείου -ΚΥ  Νάξου  κυρίους Αναγνωστόπουλο και Βούλγαρη για την επίπονες προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν το οξύ και προβληματικό αυτό περιστατικό συμβάλλοντας καταλυτικά  στο καλό τελικό αποτέλεσμα”.

*Ο Γιάννης Βλασερός
είναι ιατρός καρδιολόγος
τ.Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Αθηνών καί
Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής   

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Αμοργός: Διάσταση απόψεων στην τοπική κοινωνία για την διάνοιξη δρόμου

Ο δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ενός ναΐσκου

Βατικανό – Corriers Della Sera: “Η στάση του Παρολίν και ο …διχασμός έδωσαν πλεονέκτημα στον Πρέβοστ”

Πάπας Λέων ΙΔ': Πώς τον επέλεξε το Κονκλάβιο - Προηγούνταν ο Παρολίν, αλλά έκανε πίσω

ΕΠΑΛ Νάξου: Δράση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χώρα Νάξου

Το τμήμα Α3 του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" συμμετείχε σε δράση καθαρισμού στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου"

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος καλεί σε συσπείρωση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του νησιού

“Το Πλαστικό μου κι Εγώ”: Το περιβαλλοντικό ταξίδι συνεχίζεται, πρώτος σταθμός η Νάξος

Μαθητές νησιών του Αιγαίου γίνονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για λιγότερο πλαστικό – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και πράξη από το Cyclades Preservation Fund, την OPUS και με τη στήριξη της ΔΕΗ

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Ανακοινώνονται οι “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα για το 2025

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025–2026

Eνίσχυση για οινάμπελα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων – Αναλυτικά οι όροι και τα κριτήρια προτεραιότητας

Κύθνος: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Ανοιχτά της Κύθνου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων