Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ιωαν. Μαργαρίτης: "Ας καλοσωρίσουμε την εποχή του Homo Demens"

Νάξος – Ιωαν. Μαργαρίτης: “Ας καλοσωρίσουμε την εποχή του Homo Demens”

|

Ιωάννης Μαργαρίτης – Επαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων: “Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν ανέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά της, και σωστά με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, να μην διστάζει να επεμβαίνει η ίδια διόλου διακριτικά και μάλιστα manu military στα εσωτερικά άλλων χωρών;” 

“…. Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν ανέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά της, και σωστά με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, να μην διστάζει να επεμβαίνει η ίδια διόλου διακριτικά και μάλιστα manu military στα εσωτερικά άλλων χωρών; Δυστυχώς λογική εξήγηση στο παράλογο δεν μπορεί να υπάρξει και το γνωστό ανάθεμα η εποχή του Homo sapiens τελείωσε ας καλοσωρίσουμε την εποχή του homo demens φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε ένα έτος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε annus horribilis αν το κακό δεν σταματήσει στη ρίζα του…”.

Με αφορμή την Κρίση στην Ουκρανία και την αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Επαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Μαργαρίτης καταθέτει τις σκέψεις του…  Μιλάει για το τέλος εποχής του Homo Sapiens και την έλευση του Homo Demens αυτού που οι Λατίνοι συγγραφείς ανέφεραν ως τον “Ανθρωπο – τρελό”…. Και θυμίζει λίγο το δίλημμα που είχε θέσει πριν από χρόνια ο Αμερικανός θεωρητικός των ΜΜΕ Neil Postman, ο οποίος είχε αναφερθεί στους “Αθηναίους και τους Βησιγότθους. Οι Αθηναίοι είναι οι πατέρες του πολιτισμού. Σε αυτούς χρωστάμε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την αισθητική, τις τραγωδίες, τη δημοκρατία, τον λόγο και τον διάλογο. Οι Βησιγότθοι δεν εκτιμούσαν ιδιαιτέρως την παιδεία και την τέχνη, ήταν όμως ικανότατοι ιππείς, τους άρεσε να λεηλατούν και να καταστρέφουν, γι’ αυτό και το πέρασμά τους από την Ευρώπη έφερε τον Μεσαίωνα”.

Και ο κος Μαργαρίτης καταλήγει με την διαπίστωση “ Γιατί ο παμφάγος ναρκισσισμός και η μεγαλομανία του Πούτιν που βρίσκουν την έκφραση τους στον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Γηραιά ήπειρο συνιστώντας ουσιαστικά θρυαλλίδα για την ευρωπαϊκή υπόσταση και την παγκόσμια ισορροπία”.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κου Μαργαρίτη στα social media αναφέρει: 

“Η τραγωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία και το αποτύπωμα που αφήνει στις ψυχές και τις καρδιές όλων μας δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται για ακόμη μια φορά πιασμένη σε μια παλιά και γνώριμη μέγγενη καθώς η Μόσχα χωρίς καμία αιδώ επιχειρεί να αναστήσει την πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ εισβάλλοντας στην Ουκρανία.

Πως είναι δυνατόν, αναρωτιόμαστε όλοι, το 2022 να συμβαίνουν τέτοια τραγικά στην καρδιά της Ευρώπης. Κι ενώ η αγανάκτηση μας είναι καθ’ όλα εύλογη, οι όποιες απορίες μας δεν είναι. Και πριν βιαστεί κάποιος να με λιθοβολήσει θα πω τα εξής: έπρεπε από καιρό να έχουμε εμπεδώσει το μάθημα της διεθνούς πραγματογνωσίας που συνοψίζεται στο γνωστό απόφθεγμα: «Πάντα περνάει και παντού ο νόμος του πιο δυνατού».

Ακούσαμε μουδιασμένοι τον πρόεδρο Πούτιν και τα απανταχού τσιράκια του να διατρανώνουν πως ο πόλεμος που βλέπουμε δεν είναι πόλεμος αλλά στρατιωτική επιχείρηση, πως η νόμιμα και με δημοκρατικές διαδικασιές εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι παράνομη και ακατάλληλη, πως ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ρώσοι δρουν προς το συμφέρον του Ουκρανικού λαού και άλλα παρόμοια ιλαροτραγικά που θα επαναλάβω, όμως, ότι δεν θα έπρεπε να μας αφήνουν έκπληκτους. Γιατί ο ευφημισμός είναι μια από τις συνήθεις πανουργίες των εν δυνάμει μακελάρηδων και επίδοξων Φύρερ. Ντύνουν, δηλαδή, με ωραία ονόματα πράγματα που δεν είναι διόλου ωραία ή πράγματα που επιδιώκουν κρυφά στόχους αντίθετους από εκείνους που φανερά διαλαλούν. Βαφτίζουν, όπως στην περίπτωση μας, στρατιωτική επιχείρηση έναν επεκτατικό πόλεμο και εθνικό συμφέρον εκείνο που ουσιαστικά αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού και ταυτόχρονα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του επιτιθέμενου.

Όσο για τις αξιολογικές κρίσεις και τοποθετήσεις του προέδρου Πούτιν για την κυβέρνηση και για το είδος της δημοκρατίας στην Ουκρανία, κάποιος θα έπρεπε να του θυμίσει ότι η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται ποτέ με τα πυροβόλα των τανκς και το αίμα των αντιπάλων. Κάποιος «αναιδής» πρέπει να του επισημάνει πως οι συνήθεις πρακτικές στη Ρωσία, όπως κλείσιμο των δυσάρεστων εφημερίδων, διώξεις αντιφρονούντων δημοσιογράφων, απαγορεύσεις διαφωνούντων κομμάτων κ.ά. μόνο σε ένα διαταραγμένο νου μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές και πως τέλος πάντων μπορεί να μηρυκάζει αδιάκοπα την πρόθεση του για δικαιοσύνη, ειρήνη, δημοκρατία και άλλα παρόμοια και μεγαλόστομα, όμως, με τις πράξεις του δεν παύει να αποδεικνύει πόσο ά-χρηστα και αχρεία είναι τα ευαγγέλια του.

Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν ανέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά της, και σωστά με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, να μην διστάζει να επεμβαίνει η ίδια διόλου διακριτικά και μάλιστα manu military στα εσωτερικά άλλων χωρών; Δυστυχώς λογική εξήγηση στο παράλογο δεν μπορεί να υπάρξει και το γνωστό ανάθεμα η εποχή του Homo sapiens τελείωσε ας καλοσωρίσουμε την εποχή του homo demens φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε ένα έτος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε annus horribilis αν το κακό δεν σταματήσει στη ρίζα του. Η μεταπολεμική Ευρώπη δεν μπορεί να στέκεται αμάθητη στις φρικαλέες συμφορές που διδάσκει η ιστορία της, ο κόσμος ολόκληρος δεν μπορεί να αφήνεται αθωράκιστος στις ανατέλλουσες υποτροπές ενός ζοφερού παρελθόντος.

Γιατί ο παμφάγος ναρκισσισμός και η μεγαλομανία του Πούτιν που βρίσκουν την έκφραση τους στον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Γηραιά ήπειρο συνιστώντας ουσιαστικά θρυαλλίδα για την ευρωπαϊκή υπόσταση και την παγκόσμια ισορροπία”.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – ΕΟΔ Κυκλάδων: Εκπαίδευση Έρευνας & Διάσωσης με θερμική κάμερα και σκύλο εντοπισμού

Μια απαιτητική άσκηση της ΕΟΔ Κυκλάδων για αναζήτηση αγνοούμενου σε δύσβατο πεδίο με τη χρήση τεχνολογίας και εξειδικευμένου σκύλου

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Ο Άρχων του Τρόμου» του Orson Welles στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Ένα αριστούργημα του φιλμ νουάρ ζωντανεύει (06/08) στο Κάστρο της Χώρας – Το κλασικό του Orson Welles επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Η OurCryptoMiner λανσάρει τη νέα εφαρμογή XRP Cloud Mining, βοηθώντας τους χρήστες να κερδίσουν εύκολα 5.735 $ σε σταθερό εισόδημα!

Η αποστολή της είναι να παρέχει στους παγκόσμιους επενδυτές έναν πιο βολικό, ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να αυξήσουν εύκολα τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν ένα σταθερό ημερήσιο εισόδημα.

Νάξος: Ουρολογικό Ιατρείο στο Naxos Medical την Τρίτη 5 Αυγούστου

Σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης από εξειδικευμένους γιατρούς στο πλευρό των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Ο Παντελής Θαλασσινός σε μία συναυλία (05/08) που δεν πρέπει να χάσετε

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός ανεβαίνει στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου την Τρίτη 5 Αυγούστου για μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μουσική παράδοση.

Καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης: Ο θρύλος των Μικρών Κυκλάδων που ένωνε θάλασσες και καρδιές

Μια ζωή με τα χέρια στο τιμόνι και την ψυχή του δοσμένη στα νησιά – Ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη φουρτούνα και έγινε σύμβολο αγάπης και προσφοράς για τους νησιώτες

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.