Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Γ. Βρούτσης: "Το φράγμα Τσικαλαριού θα ολοκληρωθεί εντός του 2024"

Νάξος – Γ. Βρούτσης: “Το φράγμα Τσικαλαριού θα ολοκληρωθεί εντός του 2024”

|

Τι μάθαμε σήμερα; Οτι δρομολογούνται άμεσα οι όποιες γραφειοκραατικές διαδικασίες σχετικά με το Φράγμα Τσικαλαριού – Οριοθετήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και έχουμε επίσκεψη το Νοέμβριο του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νάξο 

“…. Ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης   Γ. Γεωργαντάς  ενέταξε στα υψίστης προτεραιότητας  έργα του Υπουργείου και μαζί με τον γεν.  γραμματέα Δ. Παπαγιανίδη θα επισκεφθούν τελος Νοεμβρίου τη Ναξο και θα επιθεωρήσουν την επανεκκίνηση των εργασιών στο ΦΡΑΓΜΑ . Το σημαντικό αυτό εργο το ενέταξα ως νεος βουλευτής το 2007-2009 στο τότε προγραμμα Μπαλτατζής στην κυβέρνηση Καραμανλή. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως το ΦΡΑΓΜΑ επιτέλους θα υλοποιηθεί χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις…”.

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα του φράγματος Τσικαλαριού στη Ποταμιά της Νάξου… Και όπως μαθαίνουμε ο Υπουργός δρομολόγησε την άμεση επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών εκκρεμούσαν (σ.σ. το φράγμα είναι εκτός λειτουργίας από τον Ιούλιο του 2021), ο Γενικός Γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης όρισε ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Και τέλος, ο κος Γεωργαντάς τόνισε ότι μετά την έναρξη των εργασιών στα τέλη Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη Νάξο, με σκοπό να παρακολουθήσει και ο ίδιος την πορεία υλοποίησης του.

Αναλυτικά, το δελτίο Ενημέρωσης από τον βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση 

“Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης είχε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη, για το φλέγον ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου
Φράγμα Τσικαλαριού Νάξου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός δρομολόγησε την άμεση επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών εκκρεμούσαν, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη έθεσαν με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, βάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Εν συνεχεία, συμφώνησαν ότι μετά την έναρξη των εργασιών και περί τα τέλη Νοεμβρίου 2022, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς θα επισκεφθεί τη Νάξο, με σκοπό να παρακολουθήσει και ο ίδιος την πορεία υλοποίησης του.

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη ο κ. Γιάννης Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η επανεκκίνηση του σημαντικού για τη Νάξο μας έργου του Φράγματος του Τσικαλαριού, είναι πλέον γεγονός και αποτελεί θετική εξέλιξη, που κλείνει επιτυχώς μια περίοδο επίπονων και μεγάλων προσπαθειών μου για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στις Κυκλάδες.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Νάξου, με θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Ο ταμιευτήρας του φράγματος, χωρητικότητας 3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των διατιθέμενων υδάτινων πόρων, στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανάγκης για νερό στο νησί.

Το συγκεκριμένο αυτό έργο, κατάφερα και πέτυχα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (Πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ) στις 30.07.2009, με προϋπολογισμό 37 εκατ. ευρώ. Ήταν η εποχή, που η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., ιεραρχώντας προτεραιότητες για την κατασκευή αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ελλάδα, επέλεξε τη Νάξο για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου – φράγματος στις Κυκλάδες.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα υπήρξαν αδικαιολόγητα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του εν λόγω έργου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύλογοι φόβοι και ανησυχίες για την υλοποίησή του. Σήμερα, ο Υπουργός αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου για το μέλλον της Νάξου, δεσμεύτηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, καθώς και για την άμεση αντιμετώπιση των όποιων γραφειοκρατικών και διαδικαστικών προβλημάτων προκύψουν. Μάλιστα, το χαρακτήρισε υψίστης σημασίας και προτεραιότητας έργο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου τόσο στον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, όσο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη για την πολύτιμη συμβολή τους στην επανεκκίνηση του έργου, καθώς και την δέσμευσή τους να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης του, μέχρι την τελική παράδοσή του».


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Αθλητικά έργα στη Νάξο: Σε τροχιά υλοποίησης αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Πολυκρέτης παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την αθλητική ζωή του νησιού

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Όθων Ξενικουδάκης: Ο γιατρός με την ψυχή ζωγράφου από τη Νάξο

Με καταγωγή από τις Τρίποδες (Βίβλο_ της Νάξου, ο ζωγράφος και οδοντίατρος που ζει και δημιουργεί στη Νίκαια, διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της τέχνης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο