Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Γ. Πολυχρονάκος: "Διεκδικούμε όλοι μαζί ρόλο πρωταγωνιστή για τη Δημοκρατική...

Νάξος – Γ. Πολυχρονάκος: “Διεκδικούμε όλοι μαζί ρόλο πρωταγωνιστή για τη Δημοκρατική Παράταξη”

|

Γιάννης Πολυχρονάκος: “Η ακρίβεια «τρίζει» τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας του οικογενειακού και επιχειρηματικού προϋπολογισμού”

Αν και παραμένει σε εποπτεία, η ελληνική οικονομία φαινόταν από ευρωπαϊκές και κυβερνητικές πηγές πως θα ακολουθούσε μια τροχιά ανάπτυξης αφού η χρηματοπιστωτική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η μέγιστη δυνατή την περίοδο της πανδημίας παρόλο που η κυβέρνηση διάλεξε λάθος τρόπους και κριτήρια για την παροχή βοήθειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αρθρο του Γιάννη Πολυχρονάκου (*)

Η πανδημία και ο πόλεμος, μπορεί για την κυβέρνηση να αποτελούν τις βασικές αιτίες για την ύφεση και το τεράστιο κόστος της ενέργειας, ωστόσο τα παραδείγματα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης διαψεύδουν το οικονομικό επιτελείο και αφαιρούν από τον Κ. Μητσοτάκη το επιχείρημα αυτό.

Η ελληνική οικονομία υπέφερε ήδη από την ύφεση πολύ πριν την έλευση της πανδημίας. Στην συνέχεια, αν και μετά την άρση των περιορισμών οι δείκτες ανάπτυξης ανέβηκαν, η ύφεση του 2020 ήταν τόσο μεγάλη που δεν κατάφερε να αναπληρωθεί όσο και να το διαφήμιζε η κυβέρνηση η οποία προέβλεπε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022 , της τάξης του 4,9% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία που όμως ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η ξέφρενη πορεία της τιμής του ρεύματος και γενικότερα του πληθωρισμού είχε ξεκινήσει πολύ πριν η πολεμική μηχανή του Πούτιν εισέλθει στην Ουκρανία με τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να κοιτάει άπραγος την ανοδική πορεία των τιμών.

Ο πληθωρισμός λοιπόν αυξάνονταν ραγδαία, ενώ ήρθε και η ενεργειακή κρίση να αυξήσει το κόστος στην οικονομίακαι να δώσει την χαριστική βολή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία? Η παθητική στάση της κυβέρνησης που περίμενε να αυτορυθμιστεί η αγορά και να συγκρατηθούν οι τιμές οδήγησε σε νέο ράλι ανατιμήσεων και τα νοικοκυριά σε ασφυξία ενώ αντιμετώπισε το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους επιδερμικά και με λιγοστές παροχές επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Η χώρα μας έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, με την μέση μηνιαία τιμή να έχει διαμορφωθεί στα 213 ευρώ ανά Μεγαβατώρα διπλάσια σχεδόν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ ακόμη και τώρα, μετά από τόσους μήνες πληθωρισμού έχουμε τους πιο υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα με 13 % όταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται στο 4-7% και ήδη συζητούν για περαιτέρω μείωση!

Έχουμε την τέταρτη ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη και την όγδοη ακριβότερη στον κόσμο λόγω της υψηλής φορολόγησης, ενώ στα νησιά μας το καύσιμο τείνει να γίνει είδος πολυτελείας την ώρα που η κυβέρνηση κερδοσκοπεί με τα αυξημένα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης αντί να μειώσει άμεσα τη φορολόγηση και να απορροφήσει όσο γίνεται τις αυξήσεις στις μετακινήσεις κατοίκων και προϊόντων στους νησιωτικούς προορισμούς.

Η αναποτελεσματικότητα έχει ξεκάθαρα και ιδεολογικό υπόβαθρο και οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να επιτρέπει στο ενεργειακό ολιγοπώλιο της χώρας και στα goldenboys που το διοικούν να κερδοσκοπούν ασύστολα εις βάρος των νοικοκυριών.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.

Έχει έρθει η ώρα να παραδεχτούν και την «κερδοσκοπία» του κράτους σε βάρος των καταναλωτών από την υπεραποδοση του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία και να υιοθετήσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά για να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας. Τα έσοδα από το ΦΠΑ, σε ετήσια βάση, υπερέβησαν κατά 400 εκατ. ευρώ τον στόχο του Προϋπολογισμού.

Μάλιστα, το σύνολο σχεδόν των αυξημένων εσόδων έναντι στόχου από το ΦΠΑ προκύπτει τους τελευταίους δύο μήνες του 2021, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οπότε και ενέσκηψε η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% και 5,1% αντίστοιχα. Αφού λοιπόν έχει εισπράξει τόσα από τους πολίτες, γιατί δεν προχωράει στη μείωση της φορολόγησης ?

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται αδύναμη και άτολμη απέναντι στα νέα δεδομένα, ενώ δεν συμμετέχει στη συζήτηση που έχει ήδη έχει ανοίξει στην Ευρώπη για δομικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη διαφορετική φιλοσοφία φορολόγησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί είναι η διαφορά φιλοσοφίας με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη στο θέμα της διάθεσης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα που Πορτογαλία και Ισπανία διαθέτουν τα χρήματα αυτά για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες κατοικίες για τα νέα ζευγάρια που θα δοθούν έναντι μηδενικού ή μικρού μισθώματος, (μέτρο που θα έλυνε και το τεράστιο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας στα νησιά μας) στην χώρα μας ο κ Μητσοτάκης διαλέγει να δίνει επιδοματικού χαρακτήρα παροχές χωρίς κανένα δημοσιονομικό και κυρίως κοινωνικό όφελος.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει μία ύστατη προσπάθεια επαναφοράς, παλεύοντας με τις ιδεοληψίες του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα που ως πρωθυπουργός «γκρέμισε» τις προσδοκίες που είχε «γεννήσει» την περίοδο του αντι-μνημονιακού μετώπου και τώρα αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του όσα «έσπειρε» τόσα χρόνια.

Συνεπώς, η μόνη σοβαρή φωνή στην χώρα, με προτάσεις για μία σοβαρή ευρωπαϊκή «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μόνο μια καθαρή άνοδος στις κάλπες της απλής αναλογικής, θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε θέση να επιβάλει μετέπειτα μια σοσιαλδημοκρατική ατζέντα ως κυβερνητική δύναμη.

Την Κυριακή 8 Μάη συμμετέχουμε στις διαδικασίες του Κινήματος και ξεκινάμε τον αγώνα μας. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, να εκλέξει πρόσωπα, που θα επιχειρήσουν να καταστήσουν το Κίνημα πρωταγωνιστή στις τοπικές κοινωνίες.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την ανάδειξη νέων οργάνων, τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, αντιπροσώπων ενόψει του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και την επιλογή του ονόματος της Παράταξης. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι ανοιχτή για τα μέλη του Κινήματος, αλλά και όσους θέλουν να εγγραφούν ως μέλη εκείνη την ημέρα. Διεκδικούμε όλοι μαζί ρόλο πρωταγωνιστή για τη Δημοκρατική Παράταξη.

Με οδηγό την φαντασία, με πάθος για την αλλαγή!
Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!

*Ο Γιάννης Πολυχρονάκος είναι οικονομολόγος –επιχειρηματίας.  Από το 2019 έως σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κυκλάδων και υποψήφιος για σύνεδρος στις εκλογές της Κυριακής 8η Μαίου. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Στοίχημα – Ελλάδα: Ντέρμπι στα Γιάννενα και τα γκολ μοιάζουν δεδομένα

Επιλογές από Ισπανία και Ελλάδα στη σημερινή πρόταση για την Foxbet.gr

Γλινάδο: Ο Προοδευτικός Ομιλος κόβει τη πίτα του μετά …. μουσικής

Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ο Προοδευτικός Ομιλος Γλινάδου Νάξου κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του... Που και τι ώρα

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Κόβει αύριο (29/01) την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Το μεσημέρι της Κυριακής (29/01), ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του - Που και πότε

ΑΣΕΠ: Ο νέος διαγωνισμός έρχεται την 4η Μαρτίου

Οι 108.229 υποψήφιοι διεκδικούν 5.124 θέσεις μονίμων που έχουν ζητηθεί από τους φορείς του Δημοσίου και έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο

Στοίχημα – Γαλλία: Προβάδισμα έδρας (Μαρσέιγ), αμφότεροι σκοράρουν

Ντέρμπι στη Μασσαλία - Μαρσέιγ εναντίον Μονακό και η πρόταση από τον Koubanezos.gr

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»