Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Τήνου

Νάξος – Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Τήνου

|

Ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου προς τους κατοίκους της Τήνου στη μάχη που δίνουν κόντρα στην … ανάπτυξη με ανεμογεννήτριες 

“…. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τηνιακοί έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή, τη βία και την τρομοκρατία του κράτους στη διάρκεια του αγώνα τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν οι μάσκες του δημοκρατικού προσωπείου όταν το κράτος αποφασίζει να επιβάλλει την πολιτική του για την «πράσινη ανάπτυξη»….”

Μέρος της ανακοίνωσης, ανοιχτής επιστολής συμπαράστασης από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου προς τους κατοίκους της Τήνου που αγωνίζονται απέναντι στην .. ανάπτυξη που έχει σχέση με εγκατάσταση αιολικών πάρκων χωρίς σχέδιο…   Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα (21η Σεπτεμβρίου) είχαμε το τελευταίο επεισόδιο στη συνεχόμενη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι ώστε να αποτρέψουν την χωρίς λόγο και σχέδιο εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί…  Επεισόδιο που είχε ως απολογισμό τον τραυματισμό οκτώ τουλάχιστον πολιτών, δύο εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Κέντρο Υγείας της Τήνου… 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

Τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με αγριότητα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου που αντιστέκονται εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια ενάντια στην καταστροφή του νησιού τους από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων με αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι να καταλήξουν τραυματισμένοι στο κέντρο υγείας του νησιού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τηνιακοί έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή, τη βία και την τρομοκρατία του κράτους στη διάρκεια του αγώνα τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν οι μάσκες του δημοκρατικού προσωπείου όταν το κράτος αποφασίζει να επιβάλλει την πολιτική του για την «πράσινη ανάπτυξη». Είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η εγκατάσταση των αιολικών βιομηχανιών από τις εταιρείες της ενέργειας δεν είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και όχι μόνο δεν αποτελούν ανάχωμα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά αντίθετα καταστρέφουν φυσικά δάση και απάτητα μέρη που δεν παίρνουν άλλου είδους εκμετάλλευση.

Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις της ενέργειας έχουν σαν μόνο στόχο τους την κερδοφορία και γι’ αυτό οι μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου δραστηριοποιούνται από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το φυσικό αέριο και τα αιολικά, περνώντας από το ένα στο άλλο ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα, το κράτος με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή προωθεί ένα ακόμη πεδίο «ανάπτυξης» είτε με νομοθετήματα και πλαίσια, είτε με την ωμή καταστολή, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί την καπιταλιστική λογική της αέναης ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Τηνιακών είναι αυτονόητη, όχι μόνο γιατί και στη Νάξο (όπως και σε άλλα νησιά, βουνά και δάση) απειλούμαστε από τα σχέδια των επενδυτών, αλλά επειδή ο μακροχρόνιος αγώνας τους  για να εμποδίσουν την καταστροφή του τόπου τους είναι μια φωτεινή εστία αντίστασης απέναντι σε ένα σύστημα που ερημώνει τη φύση και την κοινωνία, που μας κλέβει τη ζωή και το μέλλον.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου

Σεπτέμβρης 2021


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις