Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: Οχι, να μην κάτσουμε στ' αβγά μας

Νάξος – Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: Οχι, να μην κάτσουμε στ’ αβγά μας

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου με τίτλο “Να μην κάτσουμε στ’ αβγά μας” – Τι αναφέρει για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Ποια η έκκληση που κάνει

“…. Τα νησιά έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια άνευ όρων στο μοντέλο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας χάρη στις πολιτικές επιλογές και τις εμμονές τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των τοπικών αρχών και γι’ αυτό το πρόβλημα εντείνεται κατακόρυφα. Τώρα σ’ αυτή την κρίση έφτασε η ώρα να διεκδικήσουν οι τοπικές κοινωνίες έναν διαφορετικό τρόπο κοινωνικής και παραγωγικής οργάνωσης. Να μπουν στο παιχνίδι λογικές που μέχρι τώρα ήταν περιφρονημένες και απαξιωμένες όπως η φέρουσα ικανότητα και η ισορροπία ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αντιθέτως, πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε έγκριση για την ανέγερση δυο μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων στην περιοχή Καμάρι στο Αλυκό και στο Μικρό Κουφονήσι, όταν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Οι συνέπειες της πανδημίας έρχονται αλλά δεν φαίνονται να απασχολούν τον Δήμο Νάξου και την πλειοψηφία των τοπικών φορέων. Ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει μεγάλη οικονομική καταστροφή τώρα το Πάσχα αφού οι έμποροι δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα αμνοερίφια… “

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου και πρόσθετει “ Ο Δήμος Νάξου, σιγή νεκροταφείου. Καμιά εκτίμηση και καταγραφή για την κατάσταση, καμιά προετοιμασία. Κανένα σχέδιο για να διεκδικήσουν μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των κατοίκων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και τέλος πάντων να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που άπτονται των δικών τους αρμοδιοτήτων; Άραγε δεν μπορούν να δουν τον επικείμενο ορυμαγδό; Αλλά είναι προφανές ότι αυτό που τους λείπει είναι η πολιτική βούληση και η κοινωνική ευαισθησία”.  Καταλήγει δε “Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού και αλληλέγγυους παραγωγούς συλλέγει τρόφιμα για να τα διαθέσει σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ο Άλλος Άνθρωπος κλπ. Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει ας επικοινωνήσει στο email: naxoseleftheriaki@gmail.com” 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου με τίτλο “Να μην κάτσουμε στ’ αβγά μας”…  

“Η εύλογη ανησυχία για την υγεία και τη ζωή δεν πρέπει να μετουσιωθεί σε παραλυτικό φόβο και πανικό, ούτε να μας θολώσει το νου και την κριτική σκέψη. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος μετά το τέλος αυτής της πανδημίας δεν θα είναι πια ο ίδιος. Η σημερινή δυστοπική πραγματικότητα θα είναι η νέα κανονικότητα ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής, όσο και κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων; Ή θα αναπτύξουμε τις αντιστάσεις που χρειάζονται για να μη συμβεί αυτό;

Αν η κοινή λογική μας υπαγορεύει το αυτονόητο απέναντι στην επέλαση του ιού που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της ανθρώπινης απληστίας και της αμετροέπειας που βιάζουν τη φύση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πειθαρχούμε στις κυβερνητικές επιταγές και να τσιμπάμε στην προπαγάνδα τους. Η κυβέρνηση επιδίδεται αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και μετακυλά στις πλάτες της κοινωνίας τη δική της ευθύνη για την κατάντια του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και τη διάλυση των δημόσιων δομών πρόνοιας για χάρη των ιδωτικοποιήσεων.

Για τις διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών που μιλούν για εγκληματικές ολιγωρίες στη στελέχωση των νοσοκομείων, για την έλλειψη προστατευτικών μέτρων στο νοσηλευτικό προσωπικό, για την ανυπαρξία των διαγνωστικών τεστ, για την απουσία αναπνευστήρων και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιβάλλουν σιωπή ιχθύος. Έχουν στήσει ένα μηχανισμό επικοινωνιακής καταιγίδας με τα 11 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν στα κανάλια για δήθεν κοινωνικά μηνύματα όταν αυτά θα μπορούσαν να είναι δωρεάν, χάρισαν και στους καναλάρχες τα 25 εκατομμύρια που όφειλαν στο ΕΣΡ, την ίδια στιγμή που δίνουν κάτι ψίχουλα για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, την ίδια στιγμή που μεγάλα κοινωνικά στρώματα βυθίζονται στην απόγνωση χωρίς προοπτική επιβίωσης. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδοτεί εφοπλιστές και μεγαλο-επιχειρηματίες.

Με υλικά του χτες και εκμεταλλευόμενοι την κρίση σήμερα, οικοδομούν μεθοδικά τους εφιάλτες του αύριο.

Στο δια ταύτα του νησιού: Η χρονιά για τον τουρισμό φέτος είναι χαμένη. Ένας τομέας που μαζί με τις υπηρεσίες και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό συνεισφέρει κοντά στο ένα τρίτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Τι σημαίνει αυτό σε ελεύθερη μετάφραση; Απώλεια εσόδων και κατάρρευση για τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και, ακόμα χειρότερα, την οικονομική (και όχι μόνο) εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων εποχικών εργαζομένων.

Ήδη, εδώ στη Νάξο, αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν θα ανοίξουν καν, ούτε όταν αρθούν τα μέτρα της καραντίνας. Άλλες θα υπολειτουργήσουν με δραματικά μικρότερο αριθμό προσωπικού. Ίσως ο «φιλάνθρωπος» υπουργός Εργασίας να μεριμνήσει. Ποιος ξέρει; Φαίνεται ότι παρατείνει για κανα-δυο μήνες το επίδομα ανεργίας που ο ίδιος πετσόκοψε πριν χρόνια. Η ουσία είναι ότι αυτή η χρονιά θα θέσει μακροπρόθεσμα ζητήματα επιβίωσης για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Τα νησιά έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια άνευ όρων στο μοντέλο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας χάρη στις πολιτικές επιλογές και τις εμμονές τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των τοπικών αρχών και γι’ αυτό το πρόβλημα εντείνεται κατακόρυφα. Τώρα σ’ αυτή την κρίση έφτασε η ώρα να διεκδικήσουν οι τοπικές κοινωνίες έναν διαφορετικό τρόπο κοινωνικής και παραγωγικής οργάνωσης. Να μπουν στο παιχνίδι λογικές που μέχρι τώρα ήταν περιφρονημένες και απαξιωμένες όπως η φέρουσα ικανότητα και η ισορροπία ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αντιθέτως, πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε έγκριση για την ανέγερση δυο μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων στην περιοχή Καμάρι στο Αλυκό και στο Μικρό Κουφονήσι, όταν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
Οι συνέπειες της πανδημίας έρχονται αλλά δεν φαίνονται να απασχολούν τον Δήμο Νάξου και την πλειοψηφία των τοπικών φορέων. Ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει μεγάλη οικονομική καταστροφή τώρα το Πάσχα αφού οι έμποροι δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα αμνοερίφια.

Ο Δήμος Νάξου, σιγή νεκροταφείου. Καμιά εκτίμηση και καταγραφή για την κατάσταση, καμιά προετοιμασία. Κανένα σχέδιο για να διεκδικήσουν μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των κατοίκων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και τέλος πάντων να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που άπτονται των δικών τους αρμοδιοτήτων; Άραγε δεν μπορούν να δουν τον επικείμενο ορυμαγδό; Αλλά είναι προφανές ότι αυτό που τους λείπει είναι η πολιτική βούληση και η κοινωνική ευαισθησία. Υπήρξαν πάντα εθελόδουλοι και οσφυοκάμπτες, κουτοπόνηροι και άβουλοι στο κοινό καλό, και τολμηροί και αποφασιστικοί όταν πρόκειται για τα ιδιοτελή μικροπολιτικά συμφέροντα, τα δικά τους και των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Κακά τα ψέματα: Η κρίση είναι παγκόσμια και αυτοί που θα πληρώσουν το σκληρό τίμημα είναι αυτοί που το πληρώνουν πάντα, οι εργαζόμενοι και εκείνοι που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο από το σύστημα.

Στην Αμερική και στην Ισπανία έχουν αρχίσει ήδη να μην πληρώνουν ενοίκια μαζικά λόγω της φτώχειας. Στη νότια Ιταλία άρχισαν τα πλιάτσικα και το κράτος στέλνει δυνάμεις καταστολής για να περιφρουρεί τα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα πολλές ομάδες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία, σε πρόσφυγες και άστεγους.

Έχει έρθει πια η ώρα σαν κοινωνία να σταθούμε απέναντι σ’ αυτούς που μας ρημάζουν τη ζωή και που μας θεωρούν αναλώσιμους. Έχει έρθει η ώρα να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού και αλληλέγγυους παραγωγούς συλλέγει τρόφιμα για να τα διαθέσει σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ο Άλλος Άνθρωπος κλπ. Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει ας επικοινωνήσει στο email: naxoseleftheriaki@gmail.com

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
Απρίλης του 2020


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις