Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: Οχι, να μην κάτσουμε στ' αβγά μας

Νάξος – Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: Οχι, να μην κάτσουμε στ’ αβγά μας

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου με τίτλο “Να μην κάτσουμε στ’ αβγά μας” – Τι αναφέρει για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Ποια η έκκληση που κάνει

“…. Τα νησιά έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια άνευ όρων στο μοντέλο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας χάρη στις πολιτικές επιλογές και τις εμμονές τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των τοπικών αρχών και γι’ αυτό το πρόβλημα εντείνεται κατακόρυφα. Τώρα σ’ αυτή την κρίση έφτασε η ώρα να διεκδικήσουν οι τοπικές κοινωνίες έναν διαφορετικό τρόπο κοινωνικής και παραγωγικής οργάνωσης. Να μπουν στο παιχνίδι λογικές που μέχρι τώρα ήταν περιφρονημένες και απαξιωμένες όπως η φέρουσα ικανότητα και η ισορροπία ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αντιθέτως, πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε έγκριση για την ανέγερση δυο μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων στην περιοχή Καμάρι στο Αλυκό και στο Μικρό Κουφονήσι, όταν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Οι συνέπειες της πανδημίας έρχονται αλλά δεν φαίνονται να απασχολούν τον Δήμο Νάξου και την πλειοψηφία των τοπικών φορέων. Ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει μεγάλη οικονομική καταστροφή τώρα το Πάσχα αφού οι έμποροι δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα αμνοερίφια… “

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου και πρόσθετει “ Ο Δήμος Νάξου, σιγή νεκροταφείου. Καμιά εκτίμηση και καταγραφή για την κατάσταση, καμιά προετοιμασία. Κανένα σχέδιο για να διεκδικήσουν μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των κατοίκων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και τέλος πάντων να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που άπτονται των δικών τους αρμοδιοτήτων; Άραγε δεν μπορούν να δουν τον επικείμενο ορυμαγδό; Αλλά είναι προφανές ότι αυτό που τους λείπει είναι η πολιτική βούληση και η κοινωνική ευαισθησία”.  Καταλήγει δε “Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού και αλληλέγγυους παραγωγούς συλλέγει τρόφιμα για να τα διαθέσει σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ο Άλλος Άνθρωπος κλπ. Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει ας επικοινωνήσει στο email: naxoseleftheriaki@gmail.com” 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου με τίτλο “Να μην κάτσουμε στ’ αβγά μας”…  

“Η εύλογη ανησυχία για την υγεία και τη ζωή δεν πρέπει να μετουσιωθεί σε παραλυτικό φόβο και πανικό, ούτε να μας θολώσει το νου και την κριτική σκέψη. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος μετά το τέλος αυτής της πανδημίας δεν θα είναι πια ο ίδιος. Η σημερινή δυστοπική πραγματικότητα θα είναι η νέα κανονικότητα ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής, όσο και κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων; Ή θα αναπτύξουμε τις αντιστάσεις που χρειάζονται για να μη συμβεί αυτό;

Αν η κοινή λογική μας υπαγορεύει το αυτονόητο απέναντι στην επέλαση του ιού που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της ανθρώπινης απληστίας και της αμετροέπειας που βιάζουν τη φύση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πειθαρχούμε στις κυβερνητικές επιταγές και να τσιμπάμε στην προπαγάνδα τους. Η κυβέρνηση επιδίδεται αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και μετακυλά στις πλάτες της κοινωνίας τη δική της ευθύνη για την κατάντια του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και τη διάλυση των δημόσιων δομών πρόνοιας για χάρη των ιδωτικοποιήσεων.

Για τις διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών που μιλούν για εγκληματικές ολιγωρίες στη στελέχωση των νοσοκομείων, για την έλλειψη προστατευτικών μέτρων στο νοσηλευτικό προσωπικό, για την ανυπαρξία των διαγνωστικών τεστ, για την απουσία αναπνευστήρων και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιβάλλουν σιωπή ιχθύος. Έχουν στήσει ένα μηχανισμό επικοινωνιακής καταιγίδας με τα 11 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν στα κανάλια για δήθεν κοινωνικά μηνύματα όταν αυτά θα μπορούσαν να είναι δωρεάν, χάρισαν και στους καναλάρχες τα 25 εκατομμύρια που όφειλαν στο ΕΣΡ, την ίδια στιγμή που δίνουν κάτι ψίχουλα για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, την ίδια στιγμή που μεγάλα κοινωνικά στρώματα βυθίζονται στην απόγνωση χωρίς προοπτική επιβίωσης. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδοτεί εφοπλιστές και μεγαλο-επιχειρηματίες.

Με υλικά του χτες και εκμεταλλευόμενοι την κρίση σήμερα, οικοδομούν μεθοδικά τους εφιάλτες του αύριο.

Στο δια ταύτα του νησιού: Η χρονιά για τον τουρισμό φέτος είναι χαμένη. Ένας τομέας που μαζί με τις υπηρεσίες και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό συνεισφέρει κοντά στο ένα τρίτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Τι σημαίνει αυτό σε ελεύθερη μετάφραση; Απώλεια εσόδων και κατάρρευση για τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και, ακόμα χειρότερα, την οικονομική (και όχι μόνο) εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων εποχικών εργαζομένων.

Ήδη, εδώ στη Νάξο, αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν θα ανοίξουν καν, ούτε όταν αρθούν τα μέτρα της καραντίνας. Άλλες θα υπολειτουργήσουν με δραματικά μικρότερο αριθμό προσωπικού. Ίσως ο «φιλάνθρωπος» υπουργός Εργασίας να μεριμνήσει. Ποιος ξέρει; Φαίνεται ότι παρατείνει για κανα-δυο μήνες το επίδομα ανεργίας που ο ίδιος πετσόκοψε πριν χρόνια. Η ουσία είναι ότι αυτή η χρονιά θα θέσει μακροπρόθεσμα ζητήματα επιβίωσης για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Τα νησιά έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια άνευ όρων στο μοντέλο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας χάρη στις πολιτικές επιλογές και τις εμμονές τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των τοπικών αρχών και γι’ αυτό το πρόβλημα εντείνεται κατακόρυφα. Τώρα σ’ αυτή την κρίση έφτασε η ώρα να διεκδικήσουν οι τοπικές κοινωνίες έναν διαφορετικό τρόπο κοινωνικής και παραγωγικής οργάνωσης. Να μπουν στο παιχνίδι λογικές που μέχρι τώρα ήταν περιφρονημένες και απαξιωμένες όπως η φέρουσα ικανότητα και η ισορροπία ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αντιθέτως, πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε έγκριση για την ανέγερση δυο μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων στην περιοχή Καμάρι στο Αλυκό και στο Μικρό Κουφονήσι, όταν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
Οι συνέπειες της πανδημίας έρχονται αλλά δεν φαίνονται να απασχολούν τον Δήμο Νάξου και την πλειοψηφία των τοπικών φορέων. Ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει μεγάλη οικονομική καταστροφή τώρα το Πάσχα αφού οι έμποροι δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα αμνοερίφια.

Ο Δήμος Νάξου, σιγή νεκροταφείου. Καμιά εκτίμηση και καταγραφή για την κατάσταση, καμιά προετοιμασία. Κανένα σχέδιο για να διεκδικήσουν μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των κατοίκων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και τέλος πάντων να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που άπτονται των δικών τους αρμοδιοτήτων; Άραγε δεν μπορούν να δουν τον επικείμενο ορυμαγδό; Αλλά είναι προφανές ότι αυτό που τους λείπει είναι η πολιτική βούληση και η κοινωνική ευαισθησία. Υπήρξαν πάντα εθελόδουλοι και οσφυοκάμπτες, κουτοπόνηροι και άβουλοι στο κοινό καλό, και τολμηροί και αποφασιστικοί όταν πρόκειται για τα ιδιοτελή μικροπολιτικά συμφέροντα, τα δικά τους και των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Κακά τα ψέματα: Η κρίση είναι παγκόσμια και αυτοί που θα πληρώσουν το σκληρό τίμημα είναι αυτοί που το πληρώνουν πάντα, οι εργαζόμενοι και εκείνοι που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο από το σύστημα.

Στην Αμερική και στην Ισπανία έχουν αρχίσει ήδη να μην πληρώνουν ενοίκια μαζικά λόγω της φτώχειας. Στη νότια Ιταλία άρχισαν τα πλιάτσικα και το κράτος στέλνει δυνάμεις καταστολής για να περιφρουρεί τα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα πολλές ομάδες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία, σε πρόσφυγες και άστεγους.

Έχει έρθει πια η ώρα σαν κοινωνία να σταθούμε απέναντι σ’ αυτούς που μας ρημάζουν τη ζωή και που μας θεωρούν αναλώσιμους. Έχει έρθει η ώρα να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού και αλληλέγγυους παραγωγούς συλλέγει τρόφιμα για να τα διαθέσει σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ο Άλλος Άνθρωπος κλπ. Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει ας επικοινωνήσει στο email: naxoseleftheriaki@gmail.com

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
Απρίλης του 2020


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα