Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: "Δεν τσι θέμε τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ! Θα...

Νάξος – Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: “Δεν τσι θέμε τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ! Θα νικήσουμε!”

|

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου ήταν εκεί σήμερα.. Οπως είχε “υποσχεθεί” και φώναξε με τον τρόπο της “Δεν τσι θέμε τις ανεμογεννήτριες” – Μάλιστα μέσα από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί “δεν μπορούμε να συμβρεθούμε με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”.

Κυριακή 31 Μαϊου, λίγο μετά τις 11 το πρωί και στην χερσαία ζώνη της Νάξου, λίγο πιο κάτω από την πλατεία του πρώην δημαρχείου, τα μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Νάξου ήταν στη .. θέση τους. Πανώ, μεγάφωνα και δυναμική παρουσία… Οτι είχαν υποσχεθεί πριν από μερικές ημέρες το έκαναν πράξη.. Και ανέλυσαν μέσα από την ομιλία που ακούστηκε τόσο το γιατί το δίλημμα υπέρ ή κατά των ανενεώσιμων πηγών ενέργειας είναι λάθος, όσο και γιατί δεν μπορεί ως πρωτοβουλία να συμβρεθεί με το Δήμο Νάξου…

Παρέθεσαν με στοιχεία τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στη Νάξο όσον αφορά τις προσπάθειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών όσο και για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ για το θέμα του Δήμου Νάξου σημείωσαν ” Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας”… Και όπως τόνισαν στο τέλος; Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά και στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες: Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

Αναλυτικά το κείμενο που διαβάστηκε σήμερα Κυριακή 31 Μαϊου στη συγκέντρωση ενάντια στα Αιολικά.

Είναι κάπως μεγάλο αλλά έπρεπε να καλυφθούν πολλά ζητήματα… Ένα θέμα που ανέκυψε είναι -ως συνήθως – ότι δεν έγινε μια ενιαία κινητοποίηση στο νησί. Ελπίζουμε ότι μέσα στο κείμενο θα βρείτε μία μόνο από τις απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για τους λόγους που δεν μπορούμε να συμβρεθούμε με το δήμο Νάξου.

ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Η προπαγάνδα υπέρ των αιολικών πάρκων έχει αξιοποιήσει ένα ψευδές και παραπλανητικό ερώτημα: Αν είναι κανείς υπέρ ή κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κύκλοι επιστημόνων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ακόμα και οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προβάλλουν την πράσινη ανάπτυξη σαν την μοναδική λύση για την κλιματική αλλαγή αλλά και ως μια διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ενώ το πραγματικό ζήτημα, δηλαδή ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι ΑΠΕ, η κλίμακά τους, ο στόχος τους και οι συνέπειές τους αποκρύπτονται συστηματικά και εκκωφαντικά.

Το μύθευμα ότι με την διάδοση των ΑΠΕ θα κλείσουν σταδιακά οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, έχει ήδη διαψευστεί. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία που υπάρχει ευρεία χρήση των ΑΠΕ, κανένα θερμοηλεκτρικό ή πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κλείσει. Εξάλλου, τα αφεντικά των πετροχημικών, του φυσικού αερίου και των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που παίζουν και στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Όλα αυτά, φυσικά, καθόλου δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις τοπικές ανάγκες, ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, και υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας με ακριβότερα τιμολόγια και με την καταστροφή του τόπου.

Το ρεύµα από τα αιολικά κοστίζει κατά µέσο όρο 300% περισσότερο από το ρεύµα που παράγεται από συμβατικούς σταθµούς και 400% πάνω όταν αυτά βρίσκονται στη θάλασσα. Ήδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε τεράστια ποσά στο τέλος ΑΠΕ, που καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών της ενέργειας. Για την κερδοφορία τους, αφήνουν πίσω μια τεράστια οικολογική καταστροφή: Εκχέρσωση και αποψίλωση παρθένων περιοχών για τη διάνοιξη δρόµων, ισοπέδωση των βουνοκορφών και, τέλος, το θέαµα των τεράστιων πυλώνων µε έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων µε οκτώ στρεµµάτων όταν περιστρέφονται. Ας σημειώσουμε μάλιστα ότι για τα ταξιδιάρικα πουλιά οι ανεµογεννήτριες είναι πραγµατικός εξολοθρευτής.
Βλέπουμε, ήδη, στη Νότια Εύβοια, 20 χρόνια μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, τα κουφάρια των µεγαµηχανών να στέκουν σαν άχρηστα σκουριασµένα βιοµηχανικά αποµεινάρια να μας υπενθυµίζουν το µεγάλο φαγοπότι που στήνουν κάποιοι σε βάρος µας και σε βάρος της φύσης. Πριν από μια μόλις εβδομάδα, ένας τεράστιος ξεχαρβαλωμένος έλικας έπεσε στην Κάρυστο προκαλώντας κίνδυνο ατυχήματος.

Η Νάξος, από το 2008, έχει μπει στην τροχιά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων με την πρώτη πρόταση της γαλλικής πολυεθνικής EOLFI που οι πλασιέδες της παρουσίασαν στο Χαλκί για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών κατά μήκος της κορυφογραμμής του νησιού. Η τότε αποφασιστική αρνητική στάση των Ναξιωτών σε μια ακόμα καταστροφική για τη φύση και τον άνθρωπο δραστηριότητα, έστειλε την εταιρεία από εκεί που ήρθε.

Από το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι µε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας DAMCO, στην οποία συμμετέχει με 35% ο Όμιλος Κοπελούζου και η οποία είναι συνέταιρος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL. Το σχέδιο αυτό αφορά την εγκατάσταση αιολικών που, μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, κατέληξαν να περιλαμβάνουν 76 μεγάλες ανεμογεννήτριες ύψους πλέον των 100 μέτρων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Συγκεκριμένα η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει:
• Τρία αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 ανεμογεννήτριες
• ένα αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)
• δύο αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 ανεμογεννήτριες
• ένα αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 ανεμογεννήτριες
Να σημειώσουμε ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν περισσότερες προτάσεις και σχέδια, όπως π.χ στην Άνδρο που προτίθενται να εγκαταστήσουν περί τις 150 ανεμογεννήτριες κάνοντάς την προέκταση της Νότιας Εύβοιας.

Οι αγώνες των νησιωτών για την υπεράσπιση της μοναδικής κυκλαδικής φύσης από τις μπουλντόζες, την τσιμεντοποίηση και εν τέλει την μετατροπή κάθε βουνοκορφής και λόφου σε βιομηχανικό τοπίο για τα κέρδη των πολυεθνικών της ενέργειας, είναι συνεχείς και όπου χρειάστηκε πήραν δυναμικό χαρακτήρα.

Εδώ στη Νάξο, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντίστασης από το 2010 στην Κωμιακή, αργότερα στ’ Απεράθου, το 2014 στο Φιλώτι και στο Δαμαριώνα και οι κάτοικοι έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στα βιομηχανικά αιολικά.

Στην Τήνο, όπου ένα άλλο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε εν μέσω της καραντίνας με τη θεμελίωση τριών ανεμογεννητριών, δεν έχουν περάσει δέκα μέρες που οι κάτοικοι ήρθαν σε δυναμική αντιπαράθεση με έναν αστυνομικό φραγμό που ενισχύθηκε από τα γειτονικά νησιά. 7 συλλήψεις με κατηγορίες ήταν το αποτέλεσμα.
Στην Άνδρο δυο φορές την τελευταία βδομάδα συγκεντρωμένοι κάτοικοι εμπόδισαν την προσέγγιση καραβιών που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών.

Χάρη στην αποφασιστική απάντηση των κατοίκων, μπαίνει ανάχωμα στην καταστροφή και στη λεηλασία του τόπου. Εδώ στη Νάξο, είχαμε μια επιτυχημένη εμπειρία αγώνα το φθινόπωρο του 2018, όταν ο δήμος κάλεσε για πρώτη φορά τα ΜΑΤ στο νησί, για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων του Δαμαριώνα και του Φιλωτιού που υπερασπίζονταν το νερό της περιοχής τους. Ο δήμος Νάξου, μάλιστα, τότε, πρότεινε στους αγρότες να παρατήσουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και να πουλήσουν το νερό στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές και στη Χώρα! Μετά από συγκρούσεις, δολιοφθορές και τη μαζική παρουσία αγροτών και κατοίκων στα μπλόκα, ο δήμος και η αστυνομία υποχώρησαν. Αυτή η νίκη είναι μια παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται ενάντια στα αιολικά. Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας.

Σήμερα, γίνεται Συντονισμένη Κυκλαδική Κινητοποίηση και στα 4 νησιά που εμπλέκονται στο έργο της DAMCO εν όψει της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία έχουν καταθέσει οι 4 δήμοι, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 7 συλλογικότητες και φορείς, και εκδικάζεται στις 4 Ιουνίου. Στην Πάρο σε συγκέντρωση καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στην Παροικιά. Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί στον Όρμο Κορθίου, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Αμοργός, ενώ από κοντά παρακολουθεί η Σύρος καθώς κι εκεί αντιμετωπίζουν είτε προτάσεις για αιολικά είτε άλλα ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, σήμερα στα Άγραφα γίνεται διαδήλωση με πορεία στο βουνό ενάντια στους σχεδιασμούς των βιομηχανιών των αιολικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα βουνά της χώρας.

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα Άγραφα, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ιεράπετρας στην Κρήτη, και ακόμα πιο εμφατικά στους αγωνιζόμενους Τηνίους, Ανδριώτες και Παριανούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά και στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες: Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

ΣΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Οι Σκανδιναβοί “γνωρίζουν” την Τήνο, την Μήλο και την Σύρο

Νησιά των Κυκλάδων (Τήνος - Μήλος και Σύρος) προβάλλονται στην Σκανδιναβική τουριστική αγορά

Στοίχημα – ΝΒΑ: Με τον “τριπλό” Γιόκιτς για μία ακόμη νίκη επί του Μαϊάμι

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει μπόλικο μπάσκετ... Από την Ισπανία και την Μπαρτσελόνα έως το ΝΒΑ και τους Νάγκετς

ΔΕΔΔΗΕ – Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Που θα έχει διακοπές ρεύματος το Σάββατο

Πρωινή διακοπή ρεύματος αύριο Σάββατο (10/06) σε Νάξο, Ηρακλειά και Σχοινούσα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.