Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - ΕΔΩ: Να ρωτήσει ο Δήμαρχος τι χρειάζονται οι νέοι και...

Νάξος – ΕΔΩ: Να ρωτήσει ο Δήμαρχος τι χρειάζονται οι νέοι και τι ονειρεύονται

|

Μία ακόμη παρέμβαση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Εδέσμευτή Κίνηση Πολιτών Νάξου (ΕΔΩ) με σημείο αναφοράς τις δηλώσεις του Δημάρχου Νάξου, Δημήτρη Λιανού στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 και με προτροπή ” Ο κύριος Δήμαρχος πλανάται εάν πιστεύει ότι οι νέοι απαιτούν διαπλατύνσεις, μπαζώματα, τρία λιμάνια, μαρίνες, καταφύγια, υδατοδρόμια και νέα αεροδρόμια. Για να μη μιλάμε εμείς στο όνομά τους, καλύτερα να τους ρωτήσει ο ίδιος τι χρειάζονται και τι ονειρεύονται”.

“….. Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα είναι ότι θέλουμε οτιδήποτε υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή, να γίνεται για το συμφέρον των κοινωνιών του νησιού. Θέλουμε ένα λιμάνι που θα βοηθήσει τους παραγωγούς, θέλουμε τα εισιτήρια για τη μεταφορά προϊόντων και των κατοίκων να είναι φθηνά, θέλουμε ένα λιμάνι εκτός Χώρας για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία εντός του οικισμού, θέλουμε ένα λιμάνι που θα μπορούν τα φορτηγά με τα μάρμαρα να πηγαίνουν εύκολα, θέλουμε ένα λιμάνι που γύρω από αυτό δεν θα αναπτυχθεί χωρίς σχέδιο μια νέα χαβούζα, θέλουμε ένα λιμάνι με πρόβλεψη για το πώς θα ομορφύνει το νησί και όχι να καταστρέψει τα ελάχιστα παρθένα τοπία, θέλουμε ένα λιμάνι με εγκαταστάσεις για τα δίκτυα των λεωφορείων, των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θέλουμε ένα λιμάνι με ελάχιστα έξοδα συντήρησης, θέλουμε ένα λιμάνι σύγχρονο και οικολογικό, θέλουμε πάρα πολλά, αλλά αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα είναι αυτό που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή…”. Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Αδέσμευτή Κίνηση Πολιτών Νάξου (ΕΔΩ) με σημείο αναφοράς την μελέτη που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά την αναβάθμιση του λιμανιού της Νάξου, το περίφημο ΠΕΑΛ.. 

Αυτή τη φορά, τα μέλη της Κίνησης σχολιάζουν την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού, στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5, παραθέτουν τα σημεία που κρατούν και στη συνέχεια προτρέπουν την Δημοτική Αρχή να ρωτήσει (επιτέλους) τους νέους του Δήμου, τι πραγματικά χρειάζονται και τι ονειρεύονται για τον τόπο τους.. 

Αναλυτικά, η ανάρτηση αναφέρει: 

Ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για ανάπτυξη νέων λιμενικών εγκαταστάσεων εντός Χώρας Νάξου προσβάλλει βαθιά τους κατοίκους του νησιού.

Εχθές 12 Μαΐου 2020, η Δημοτική Αρχή, μέσω του πιο επίσημου εκπροσώπου της, τον Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Λιανό, ενημέρωσε μέσω ραδιοφώνου τους κατοίκους της Νάξου ότι:

1. η ασφάλεια του λιμένα της Χώρας της Νάξου σημαίνει τσιμέντα και μπαζώματα για κότερα και αλιευτικά σκάφη εντός Χώρας!
2. οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού έχουν ως βάση την περιοχή της Χώρας, άρα θα πρέπει οι λιμενικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται και εκείνες δίπλα τους!
3. οι λιμενικές εγκαταστάσεις που δεν αρέσουν στη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να πάνε στην Ανατολική Νάξο!
4. όλες οι εγκαταστάσεις και τα μπαζώματα της θάλασσας που προγραμματίζονται για τη θάλασσα της Χώρας δεν θα έχουν νόημα σε 10 χρόνια!
5. σύσσωμη η Ναξιακή κοινωνία θέλει την ανάπτυξη των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων στη Χώρα!
6. τα προβλήματα της Ορεινής Νάξου τελειώνουν εάν καταφέρουν να δουλέψουν δέκα άνθρωποι για έναν μήνα τη σμύριδα!

και κυρίως ότι:
7. μετά από 10 χρόνια θα πρέπει να κατασκευάσουμε και άλλο ένα νέο λιμάνι για να αποσυμφορηθεί εκείνο που δεν έχουμε αρχίσει ακόμα !!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "...σύσσωμη η κοινωνία θέλει να φτιάξουμε ένα ασφαλές λιμάνι ώστε να υπάρχει λιμάνι να αντικαταστήσουμε όταν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ένα άλλο λιμάνι σε 10 χρόνια εκτός Χώρας... όχι το εμπορικό, μην τα μπερδεύετε, αυτό πάει στην Ανατολική Νάξο..."

Η προσβολή και η πολιτική ύβρις είναι τεράστια, ιδιαίτερα όταν εκφέρεται κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει διαλύσει οποιονδήποτε προγραμματισμό έκαναν οι κάτοικοι για τους επόμενους μήνες (ίσως και χρόνια).

Τα αμετροεπή σχέδια της Δημοτικής Αρχής βασίζονται στην παραδοχή ότι στη Νάξο θα συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται περί τα 30 επιβατικά πλοία φέρνοντας ορδές τουριστών κατά τους θερινούς μήνες ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες τουριστικά σκάφη θα δένουν στα τσιμέντα που θα μπαζώσουν τα βράχια στο Βίντσι, στο Μελτέμι, στο Δημαρχείο, στο μετεωρολογικό και όπου αλλού σκεφτούν. Τίποτα από αυτά φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί για τα επόμενα χρόνια. Οι κάτοικοι το γνωρίζουν πολύ καλά παρότι οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, τους υποτιμούν συνεχώς και για δεκαετίες τώρα.

Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα είναι ότι θέλουμε οτιδήποτε υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή, να γίνεται για το συμφέρον των κοινωνιών του νησιού. Θέλουμε ένα λιμάνι που θα βοηθήσει τους παραγωγούς, θέλουμε τα εισιτήρια για τη μεταφορά προϊόντων και των κατοίκων να είναι φθηνά, θέλουμε ένα λιμάνι εκτός Χώρας για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία εντός του οικισμού, θέλουμε ένα λιμάνι που θα μπορούν τα φορτηγά με τα μάρμαρα να πηγαίνουν εύκολα, θέλουμε ένα λιμάνι που γύρω από αυτό δεν θα αναπτυχθεί χωρίς σχέδιο μια νέα χαβούζα, θέλουμε ένα λιμάνι με πρόβλεψη για το πώς θα ομορφύνει το νησί και όχι να καταστρέψει τα ελάχιστα παρθένα τοπία, θέλουμε ένα λιμάνι με εγκαταστάσεις για τα δίκτυα των λεωφορείων, των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θέλουμε ένα λιμάνι με ελάχιστα έξοδα συντήρησης, θέλουμε ένα λιμάνι σύγχρονο και οικολογικό, θέλουμε πάρα πολλά, αλλά αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα είναι αυτό που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή.

Ξαναλέμε και υπενθυμίζουμε, δεν χωράει τίποτε άλλο μέσα στη Χώρα. Ότι και να λέει ο κύριος Δήμαρχος, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση στη Χώρα είναι κορεσμένη. Δεν είναι ανάπτυξη το να τσιμεντώνεις τη θάλασσα και να φυτεύεις σχέδια τύπου Ντουμπάι δίπλα σε έναν βραχώδη περίπατο, ενώ μπροστά στα μάτια σου διαλύεται η οικονομία του νησιού. Δεν είναι ανάπτυξη να τσιμεντώνεις και να κάνεις βούρκο το Βίντσι, εκεί που κάνουν μπάνιο κάθε πρωί οι κάτοικοι που υποτίθεται εκπροσωπείς. Δεν είναι ανάπτυξη να ψάχνεις για στεριά μέσα στην θάλασσα.

Ανάπτυξη είναι να καταφέρεις σε τραγικές συνθήκες να κρατήσεις όρθια την κοινωνία και να ακούσεις τι φωνάζουν οι νέοι αυτού του τόπου. Ο κύριος Δήμαρχος πλανάται εάν πιστεύει ότι οι νέοι απαιτούν διαπλατύνσεις, μπαζώματα, τρία λιμάνια, μαρίνες, καταφύγια, υδατοδρόμια και νέα αεροδρόμια. Για να μη μιλάμε εμείς στο όνομά τους, καλύτερα να τους ρωτήσει ο ίδιος τι χρειάζονται και τι ονειρεύονται.

Σε αυτήν την υπόθεση των νέων μπαζωμάτων είμαστε μαζί με την πλειοψηφία, είμαστε δηλαδή μαζί με εκείνους που όταν είδαν τι προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή, προσβλήθηκαν. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να αποσύρει άμεσα το σχέδιο καταστροφής του παραλιακού μετώπου της Χώρας της Νάξου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς