Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Δύναμη Δημιουργίας: Για το λατομείο στο Σαγκρί και για το...

Νάξος – Δύναμη Δημιουργίας: Για το λατομείο στο Σαγκρί και για το “βόδι” που έδωσε ο Δήμος

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” με σημείο αναφοράς το ζήτημα του λατομείου στο Σαγκρί .. Τι αναφέρει 

“….. Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου»…. 

Μέρος από την ανακοίνωση της δημοτικης παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο ”  Μας χρώσταγαν το γάιδαρο, …τους δώσαν και το βόδι”.  Και διαπραγματεύεται το θέμα του λατομείου στο Σαγκρί…    Απόφαση που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στους κατοίκους… 

Και καταλήγει η ανακοίνωση: ” ….Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν…. “. 

Αναλυτικά (μπορείτε να την δείτε και σε μορφη pdf στο τέλος του άρθρου) 

“Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, γίναμε κοινωνοί μιας σκανδαλώδους απόφασης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου. 
Εταιρεία που ασκεί λατομικές δραστηριότητες με αίτησή της προς τον Δήμο, ζητούσε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου. 

Ήδη νωρίτερα, το θέμα είχε περάσει και από το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, που κατά πλειοψηφία πήρε αρνητική απόφαση .

Από την εφαρμογή των συντεταγμένων της δημοτικής έκτασης, για την οποία ζητήθηκε η έγκριση, στην εφαρμογή του Κτηματολογίου διαπιστώσαμε (βλ. εικόνα), ότι σε μέρος της έκτασης αυτής, επιφάνειας 7-8 στρεμμάτων περίπου, έχουν γίνει παρανόμως εκτεταμένες εργασίες λατομικής εκμετάλλευσης, από την ίδια εταιρεία, η οποία ήδη εδώ και χρόνια διατηρεί λατομείο και σπαστήρα σε διπλανή ιδιοκτησία. 

Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου».

Μάλιστα, τόνισαν ότι η εταιρεία έχει πληρώσει πρόστιμα (λίγο – πολύ μας είπαν ότι η εταιρεία αυτοβούλως πλήρωσε πρόστιμα, πράγμα που δεν ισχύει) και  για το λόγο αυτό, ζητάει τώρα να εκμεταλλευτεί νόμιμα το χώρο. Ωστόσο, τα πρόστιμα, στα οποία αναφέρθηκαν αφορούσαν την λατομική δραστηριότητα χωρίς σχετική άδεια και όχι την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης. Από την συζήτηση δεν προέκυψε, ότι ο Δήμος επέβαλε  την πληρωμή τελών και δικαιωμάτων στην ανωτέρω εταιρεία για τη χρήση του εν λόγω χώρου, έστω αναδρομικά, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, με ομόφωνη απόφαση του, είχε ζητήσει από τον Δήμο να προβεί στην σύνταξη τοπογραφικών μελετών για όλες τις δημοτικές εκτάσεις της κτηματικής περιφέρειας της κοινότητας αυτής, ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα τοπογραφικό δεν συνέταξε, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι ο Δήμαρχος, όλο αυτό το διάστημα τελούσε σε γνώση του γεγονότος ότι γινόταν παράνομη λατομική δραστηριότητα σε δημοτική έκταση και απέφευγε να ζητήσει την σύνταξη τοπογραφικών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας που -σε μικρή κοινωνία ζούμε- είναι συμφερόντων συμπολίτη μας που βρίσκεται πολύ κοντά στην παράταξή του.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε αναδείξει κατά την ανωτέρω συνεδρίαση, ότι μέσα στην αιτούμενη έκταση λειτουργεί παράνομο λατομείο, ουδείς εκ της Δημοτικής Αρχής δεν θα είχε ενημερώσει το Σώμα. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι γνώριζαν ήδη από χρόνια την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης, ήταν υποχρεωμένοι να εισάγουν το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εισηγούμενοι τη λήψη απόφασης περί σύνταξης και έκδοσης Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής, υποβολής μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, προκειμένου να επιβληθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες ποινές και βεβαίωσης τελών και δικαιωμάτων για τη χρονική περίοδο κατά την οποία γινόταν παράνομη λατόμευση αλλά και περί άσκησης αγωγής κατά της εταιρείας με αίτημα την επιδίκαση αποζημίωσης υπέρ του Δήμου για την επί χρόνια απομείωσης περιουσίας του με την παράνομη αφαίρεση και εμπορία πέτρας από τη Δημοτική έκταση. 

Όλες οι ανωτέρω ενέργειες προβλέπονται ρητά από την Ελληνική Νομοθεσία, την οποία σκοπίμως ουδέποτε εφάρμοσε ο Δήμος, ο οποίος οφείλει να διατηρεί, να προστατεύει και να διαχειρίζεται την δημοτική περιουσία με τρόπο επιμελή και αποδοτικό και να προστατεύει το έδαφος στην περιφέρειά του, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρα 75Ιβ2 και 178 παρ. 1) σε συνδυασμό ασφαλώς με .
Αντίθετα, όχι μόνον δεν προέβησαν στις ανωτέρω ενέργειες, αλλά θέλησαν να επιβραβεύσουν την εταιρεία, παραχωρώντας της επιπλέον δημοτική έκταση (μαζί με την ήδη λατομευμένη!) για διενέργεια …διερευνητικών εργασιών. «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Ευλογούν εξόφθαλμα την παρανομία και στην ουσία προτρέπει σε ίδιες πράξεις, όποιον θέλει να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

Δεν περιμέναμε βέβαια το συγκεκριμένο σκάνδαλο για να διαπιστώσουμε ποιοι διοικούν το Δήμο, αυτοί δηλαδή που θυσιάζουν τα συμφέροντα του Δήμου και το περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην ιστορία και τον πολιτισμό Της Τήνου - Πότε έγινε η εκδήλωση

AIDS: Για πρώτη φορά το χάπι προφύλαξης δωρεάν στην Ελλάδα

AIDS- Χάπι προφύλαξης: Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;