Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": δεν πήραμε απάντηση, να κάνουμε λελογισμένη χρήση νερού"

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: δεν πήραμε απάντηση, να κάνουμε λελογισμένη χρήση νερού”

|

Η Δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διά του αρμόδιου αντιδημάρχου δηλώνει “«θα βγάλουμε» την χρονική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο” αλλά η Δημοτική Παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων” με ανακοίνωσή της τονίζει ” Το γεγονός ότι θεωρούν ότι θα περάσει το καλοκαίρι χωρίς έλλειψη νερού, δεν σημαίνει ότι πρέπει για να γίνει αυτό, να εξαντλήσουμε εντελώς τον υδροφόρο ορίζοντα… ” 

“…. Όπως έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο στο παρελθόν, η έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων νερού και σε κάποιες περιπτώσεις, στο παρελθόν, παροχή νερού με οσμή, γεύση και χρώμα. Το γεγονός ότι θεωρούν ότι θα περάσει το καλοκαίρι χωρίς έλλειψη νερού, δεν σημαίνει ότι πρέπει για να γίνει αυτό, να εξαντλήσουμε εντελώς τον υδροφόρο ορίζοντα… ”  Ποιος το αναφέρει αυτό;

Μα η Ανεξάρτηση Δημοτική Παράταξη κίνηση “Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων” με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου δεν πήρε η αντιπολίτευση και βέβαια οι πολίτης της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων σαφή απάντηση στο  “ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με τα αποθέματα νερού στη Νάξο, δεδομένης της λειψυδρίας (και) του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται από την άφιξη πολλών επισκεπτών στο νησί. Αφού ο Δήμαρχος σχεδόν μας επιτέθηκε που «τολμήσαμε» να κάνουμε μία τέτοια ερώτηση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε ότι με την άντληση των γεωτρήσεων και τη χρήση του νερού της μισθωμένης αφαλάτωσης που βρίσκεται στη Χώρα «θα βγάλουμε» την χρονική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να παρατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία.”

Και στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη ζητάει λελογισμένη χρήση του νερού από όλους, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί…   Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε αναφερθει και στο γενικότερο ζήτημα της πολιτικής από τη Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με άρθρο που είχε ως τίτλο “Νάξος – Διαχείριση υδάτινων πόρων 2016-2021 σαν να μην πέρασε μια μέρα” 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση (μπορείτε να την δείτε και σε μορφή Pdf στο τέλος του άρθρου) αναφέρει: 

“Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με τα αποθέματα νερού στη Νάξο, δεδομένης της λειψυδρίας (και) του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται από την άφιξη πολλών επισκεπτών στο νησί.

Αφού ο Δήμαρχος σχεδόν μας επιτέθηκε που «τολμήσαμε» να κάνουμε μία τέτοια ερώτηση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε ότι με την άντληση των γεωτρήσεων και τη χρήση του νερού της μισθωμένης αφαλάτωσης που βρίσκεται στη Χώρα «θα βγάλουμε» την χρονική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να παρατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως γίνεται κατανοητό, αν πράγματι αυτό επιτευχθεί (δεν  έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε, αφού το είπε ο αντιδήμαρχος) θα γίνει με υπεράντληση των υπογείων υδάτων. Τα αποθέματα στους ταμιευτήρες έχουν εξαντληθεί.

Ακολούθως, ζητήσαμε να υπάρξει άμεσα ενημέρωση στους μόνιμους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και στους επισκέπτες μέσω των καταλυμάτων ώστε να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού για την περίοδο που ακολουθεί. Δεν λάβαμε καμμία διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε καμμία αντίδραση στην πρόταση μας.

Όπως έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο στο παρελθόν, η έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων νερού και σε κάποιες περιπτώσεις, στο παρελθόν, παροχή νερού με οσμή, γεύση και χρώμα. Το γεγονός ότι θεωρούν ότι θα περάσει το καλοκαίρι χωρίς έλλειψη νερού, δεν σημαίνει ότι πρέπει για να γίνει αυτό, να εξαντλήσουμε εντελώς τον υδροφόρο ορίζοντα.

Από τη μεριά μας καλούμε τους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο