Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” κάνει έναν μίνι απολογισμό δράσης για τον έναν χρόνο θητείας του, μιλάει για τον τουρισμό και την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρώην πρωθυπουργός ήρθε στη Νάξο
“… Ένας γενικότερος στόχος για μένα είναι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωροταξικά, διότι πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτόν τον τομέα, πράγμα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κλείνοντας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους δημότες και να μειώσουμε το κόστος. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε έναν καινούργιο οργανισμό, που θα εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο, και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, και σε χαμηλότερο κόστος, για μένα είναι προσωπική και στρατηγική επιλογή….»
Αυτή είναι μία από τις αναφορές που κάνει, ο Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όταν τον περασμένο Αύγουστο μίλησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» για το ιδιόμορφο καλοκαίρι που βιώνουμε φέτος. Παράλληλα, ανέπτυξε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του για το νησί, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να μη χαθεί το νέο ευρωπαϊκό «πακέτο», ενώ έδωσε και απάντηση στο τι συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για μερικές ημέρες στη Νάξο… Τίτλος της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου “Μόνο με συνενόηση, θα πάει μπροστά ο τόπος”. Και έχει ενδιαφέρον να το δούμε στη πράξη.
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνετε έναν χρόνο στη θέση σας. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός;
«Θεωρώ ότι μέχρι τώρα ο απολογισμός μας είναι θετικός, και αυτό γιατί υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσιμα. Έχουμε καταφέρει να λύσουμε κάποια θέματα πολύ σοβαρά, τα οποία απασχολούσαν και τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Καταφέραμε να ρυθμίσουμε ένα χρέος με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ιδρύσαμε δύο καινούργια εσπερινά σχολεία και προχωρούμε στην επέκταση και βελτίωση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών στο λιμάνι της Νάξου.
Επίσης, έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση για την επέκταση του αεροδρομίου του νησιού, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον διάδρομο, για να δημοπρατηθεί και αυτός. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Νάξου αποτελείται από νησιά -Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηράκλεια-, στα οποία επίσης υλοποιούνται σημαντικά έργα. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δεύτερη αφαλάτωση στο Κουφονήσι. Ακόμα, δημοπρατείται σε λίγο καιρό το έργο για το νέο λιμάνι της Σχοινούσας, όπως επίσης και το έργο για την επέκταση της αφαλάτωσης του νησιού. Το ίδιο ισχύει και για τη Δονούσα, όπου επίσης θα υπάρξει δημοπράτηση της επέκτασης της αφαλάτωσης. Αυτά τα έργα θα παρέχουν άμεσα επάρκεια νερού στα νησιά.
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 θα δημοπρατηθεί, είναι η μηχανική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Το κόστος του θα ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος στο νησί μας. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ… Θα υποβάλουμε αίτηση για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για να εντάξουμε σε αυτό έργα που αφορούν τις αποχετεύσεις και την ύδρευση σε όλο το νησί
Ένας γενικότερος στόχος για μένα είναι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωροταξικά, διότι πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτόν τον τομέα, πράγμα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κλείνοντας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους δημότες και να μειώσουμε το κόστος. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε έναν καινούργιο οργανισμό, που θα εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο, και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, και σε χαμηλότερο κόστος, για μένα είναι προσωπική και στρατηγική επιλογή».
Είστε ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τον τουρισμό και τον ξέρει αρκετά καλά. Ποια είναι η αίσθησή σας για το πώς κινείται ο κλάδος;
«Όταν μπήκε το 2020 υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες και τα καλά αποτελέσματα φαινόταν ότι έρχονταν από πολύ νωρίς. Ειδικότερα, από τα στοιχεία φαινόταν ότι φέτος θα ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, για τη νησιωτική Ελλάδα τουλάχιστον. Δυστυχώς, μετά την πανδημία, το κλίμα έχει ανατραπεί, και το χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης…»
Ένας άνθρωπος σαν εσάς, με σπουδές στην Αμερική και την Ελβετία, πώς αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί του και να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
«Θεωρώ ότι το νησί μας έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει, πάντα στο πλαίσιο της αειφορίας, χωρίς όμως να κάνουμε καταχρήσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική και στις εξαγωγές, γιατί η Νάξος φημίζεται για τα προϊόντα της από αρχαιοτάτων χρόνων. Χρειάζεται, όμως, μια αναδιάταξη. Γενικά, όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, βλέποντας τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε, να πιστοποιήσουμε και να παράξουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και σε χαμηλό κόστος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπους που ξέρουν να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς».
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Νάξο τι συζητήσατε μαζί του;
«Του είπα ότι πρέπει να βοηθήσει και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξελιχθεί η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, του ανέφερα ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη χώρα. Είναι καιρός το πολιτικό μας σύστημα να ωριμάσει, όπως βλέπουμε και στις δυτικές χώρες. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να επιτευχθούν τουλάχιστον τα αυτονόητα για την Ελλάδα.
Να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να υπάρξει διαφάνεια και να έρθει, επιτέλους, επιτάχυνση στην απόδοση δικαιοσύνης. Θα πρέπει αυτά τα αυτονόητα, που οι άλλοι τα έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες, να εδραιωθούν και εδώ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας των κομμάτων.
Στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Η κοινωνία είναι έτοιμη για αυτές και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Πολιτεία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στο πέμπτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε., που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020, η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 7,5 δισ. ευρώ που δεν απορρόφησε.
Δυστυχώς, η Ελλάδα απέδειξε ότι, με τους μηχανισμούς που έχει, μπορεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια σε έργα και δράσεις μέχρι 2 δισ. ευρώ. Με την πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε ο πρωθυπουργός, την επόμενη εξαετία αυτά τα 2 δισ. θα πρέπει να γίνουν 5 με 6 δισ. τον χρόνο. Υπάρχει καλή θέληση, γιατί γίνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σήμερα, να στηθούν δομές και οργανισμοί, να υπάρξει σμίκρυνση των χρόνων στις διαδικασίες των διαγωνισμών, όπως επίσης και στην απόδοση δικαιοσύνης διότι πολλά έργα «κολλάνε» εκεί για χρόνια. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν τώρα, τότε, δυστυχώς, δεν θα έχει σημασία το πόσα χρήματα θα έρθουν από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας».