Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Αραχωβίτης: Τί είδε, τί άκουσε και ποιες εντυπώσεις αποκόμισε

Νάξος – Αραχωβίτης: Τί είδε, τί άκουσε και ποιες εντυπώσεις αποκόμισε

|

Για την ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον παραγωγικό κόσμο της Νάξου δεσμεύθηκε κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης – Ποιους συνάντησε στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Νάξο 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 27/3 η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κου Σταύρου Αραχωβίτη στη Νάξο. Ο Κος Υπουργός συνοδευόμενος από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκο Μανιό και Νίκο Συρμαλένιο αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί μας, επισκέφθηκε κατά σειρά:

  • Τις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ, όπου συνομίλησε με τους εργαζομένους, ανέλυσαν τις υπηρεσιακές ανάγκες και προτεραιότητες και αναδείχθηκε η σημασία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην υποστήριξη της παραγωγής πατάτας στη Νάξο με σκοπό την επαναφορά της στη θέση που της αξίζει.
  • Το Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου όπου παρουσία του Αν. Διοικητή Κου Απιδόπουλου ξεναγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου και αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και κτιριακής επέκτασής του.
  • Τις εγκαταστάσεις του (παλαιού) Κ.Ε.Γ.Ε στη Χώρα της Νάξου, όπου διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη στις κτιριακές υποδομές χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής που χρήζουν διατήρησης και αποκατάστασης και οι σημερινές τους χρήσεις.
  • Τα γραφεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου όπου έγινε ενημέρωση στον Κο Υπουργό για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητάς του στο νησί από τα στελέχη της οργάνωσης.
  • Το Δημαρχείο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κος Εμ. Μαργαρίτης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δ. Λιανός και Εμ. Πολυκρέτης. Κατόπιν της ενημέρωσης του Κου Υπουργού αναλύθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών εκπόνησης της μελέτης κατασκευής νέου Κ.Ε.Γ.Ε στο Σαγκρί και η συνολική αποτίμηση και προοπτική αξιοποίησης των ακινήτων που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας (παλαιό Κ.Ε.Γ.Ε) στο Δήμο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον συζητήθηκε η πορεία κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού και ανακοινώθηκε από τον Κο Υπουργό η έγκαιρη ανάληψη εκπόνησης των μελετών των απαιτούμενων αρδευτικών δικτύων από το υπουργείο, ώστε το φράγμα να καταστεί λειτουργικό. 
  • Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Νάξου στο Επαρχείο όπου τον υποδέχθηκαν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ Ι. Μαργαρίτης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι υπηρεσιακές ανάγκες και προτεραιότητες και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης των παραγωγών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα των μικροπαραγωγών και των νέων αγροτών μέσω των θεσμοθετημένων κυβερνητικών παρεμβάσεων (οικοτεχνία, προγράμματα στήριξης νέων αγροτών προγράμματα στήριξης μικρών νησιών κ.α.).
  • Το χώρο κατασκευής του νέου φράγματος (Τσικαλαριού) Ποταμιάς όπου έγινε επιθεώρηση της προόδου των εργασιών κατασκευής και ανάλυση των τεχνικών παραμέτρων και της χρονικής εξέλιξης του έργου από εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας. Από την πλευρά του Κου Υπουργού τονίστηκε η αναγκαιότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος με βάση δύο άξονες, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου.
  • Τα γραφεία της ΕΑΣ Νάξου Α.Ε.Σ Α.Ε, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα πεπραγμένα και η πορεία της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρότασης χρηματοδότησης που έχει υποβληθεί στο Μέτρο 321 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και η σημασία υλοποίησης της σκοπούμενης επένδυσης για την αναπτυξιακή πορεία της Ένωσης, οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και την ενίσχυση της ένταξης στην αγορά προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας, η απόφαση του Υπουργείου για αυστηροποίηση του πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης προϊόντων στην αγορά και των πρακτικών παραπλάνησης των καταναλωτών – νόθευσης του ανταγωνισμού μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τη Νάξο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στο νησί. Η διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου παρέδωσε στον Κο Υπουργό γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις της για όλα τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της.
  • Το χώρο παραγωγής βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων της εταιρείας Organic Islands όπου αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των βιολογικών καλλιεργειών και η δυναμική του κλάδου των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων στο νησιωτικό χώρο, μέσα από το πρίσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
  • Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την κεντρική εκδήλωση ενημέρωσης αγροτών και φορέων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε παρουσίαση των παρεμβάσεων του Υ.Π.Α.Α.Τ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας και της μελισσοκομίας στα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Νάξο και ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος με εκπροσώπους φορέων και αυτόνομους παραγωγούς που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για τουλάχιστον τρεις (3) ώρες. Τέθηκαν θέματα που αφορούν στην προστασία του ελαιώνα από τα ξυλοφάγα έντομα (ζεβζέρα), την στήριξη της αμπελουργίας και την αναστροφή της απαμπέλωσης της Νάξου, την ανταποδοτικότητα των εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ, τη διαχείριση των υδάτων και την εξασφάλιση νερού για τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, την απλοποίηση στις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της μελισσοκομίας, την οικοτεχνία, την προοπτική λήψης Π.Ο.Π για το αρσενικό της ορεινής Νάξου, τα αγροτικά καύσιμα, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ κ.α.  Ο Κος Υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις φορέων και μεμονωμένων παραγωγών, παρέλαβε τα έγγραφα αιτήματά τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Το πρωί της Τετάρτης 27/3, ο Κος Υπουργός πριν την αναχώρησή του από το νησί επισκέφτηκε το Τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τους υπεύθυνους παραγωγής και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό και με παραγωγούς γάλακτος στο παρακείμενο καφενείο.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)