Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Αραχωβίτης: Τί είδε, τί άκουσε και ποιες εντυπώσεις αποκόμισε

Νάξος – Αραχωβίτης: Τί είδε, τί άκουσε και ποιες εντυπώσεις αποκόμισε

|

Για την ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον παραγωγικό κόσμο της Νάξου δεσμεύθηκε κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης – Ποιους συνάντησε στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Νάξο 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 27/3 η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κου Σταύρου Αραχωβίτη στη Νάξο. Ο Κος Υπουργός συνοδευόμενος από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκο Μανιό και Νίκο Συρμαλένιο αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί μας, επισκέφθηκε κατά σειρά:

  • Τις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ, όπου συνομίλησε με τους εργαζομένους, ανέλυσαν τις υπηρεσιακές ανάγκες και προτεραιότητες και αναδείχθηκε η σημασία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην υποστήριξη της παραγωγής πατάτας στη Νάξο με σκοπό την επαναφορά της στη θέση που της αξίζει.
  • Το Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου όπου παρουσία του Αν. Διοικητή Κου Απιδόπουλου ξεναγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου και αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και κτιριακής επέκτασής του.
  • Τις εγκαταστάσεις του (παλαιού) Κ.Ε.Γ.Ε στη Χώρα της Νάξου, όπου διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη στις κτιριακές υποδομές χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής που χρήζουν διατήρησης και αποκατάστασης και οι σημερινές τους χρήσεις.
  • Τα γραφεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου όπου έγινε ενημέρωση στον Κο Υπουργό για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητάς του στο νησί από τα στελέχη της οργάνωσης.
  • Το Δημαρχείο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κος Εμ. Μαργαρίτης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δ. Λιανός και Εμ. Πολυκρέτης. Κατόπιν της ενημέρωσης του Κου Υπουργού αναλύθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών εκπόνησης της μελέτης κατασκευής νέου Κ.Ε.Γ.Ε στο Σαγκρί και η συνολική αποτίμηση και προοπτική αξιοποίησης των ακινήτων που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας (παλαιό Κ.Ε.Γ.Ε) στο Δήμο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον συζητήθηκε η πορεία κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού και ανακοινώθηκε από τον Κο Υπουργό η έγκαιρη ανάληψη εκπόνησης των μελετών των απαιτούμενων αρδευτικών δικτύων από το υπουργείο, ώστε το φράγμα να καταστεί λειτουργικό. 
  • Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Νάξου στο Επαρχείο όπου τον υποδέχθηκαν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ Ι. Μαργαρίτης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι υπηρεσιακές ανάγκες και προτεραιότητες και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης των παραγωγών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα των μικροπαραγωγών και των νέων αγροτών μέσω των θεσμοθετημένων κυβερνητικών παρεμβάσεων (οικοτεχνία, προγράμματα στήριξης νέων αγροτών προγράμματα στήριξης μικρών νησιών κ.α.).
  • Το χώρο κατασκευής του νέου φράγματος (Τσικαλαριού) Ποταμιάς όπου έγινε επιθεώρηση της προόδου των εργασιών κατασκευής και ανάλυση των τεχνικών παραμέτρων και της χρονικής εξέλιξης του έργου από εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας. Από την πλευρά του Κου Υπουργού τονίστηκε η αναγκαιότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος με βάση δύο άξονες, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου.
  • Τα γραφεία της ΕΑΣ Νάξου Α.Ε.Σ Α.Ε, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα πεπραγμένα και η πορεία της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρότασης χρηματοδότησης που έχει υποβληθεί στο Μέτρο 321 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και η σημασία υλοποίησης της σκοπούμενης επένδυσης για την αναπτυξιακή πορεία της Ένωσης, οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και την ενίσχυση της ένταξης στην αγορά προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας, η απόφαση του Υπουργείου για αυστηροποίηση του πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης προϊόντων στην αγορά και των πρακτικών παραπλάνησης των καταναλωτών – νόθευσης του ανταγωνισμού μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τη Νάξο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στο νησί. Η διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου παρέδωσε στον Κο Υπουργό γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις της για όλα τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της.
  • Το χώρο παραγωγής βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων της εταιρείας Organic Islands όπου αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των βιολογικών καλλιεργειών και η δυναμική του κλάδου των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων στο νησιωτικό χώρο, μέσα από το πρίσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
  • Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την κεντρική εκδήλωση ενημέρωσης αγροτών και φορέων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε παρουσίαση των παρεμβάσεων του Υ.Π.Α.Α.Τ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας και της μελισσοκομίας στα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Νάξο και ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος με εκπροσώπους φορέων και αυτόνομους παραγωγούς που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για τουλάχιστον τρεις (3) ώρες. Τέθηκαν θέματα που αφορούν στην προστασία του ελαιώνα από τα ξυλοφάγα έντομα (ζεβζέρα), την στήριξη της αμπελουργίας και την αναστροφή της απαμπέλωσης της Νάξου, την ανταποδοτικότητα των εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ, τη διαχείριση των υδάτων και την εξασφάλιση νερού για τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, την απλοποίηση στις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της μελισσοκομίας, την οικοτεχνία, την προοπτική λήψης Π.Ο.Π για το αρσενικό της ορεινής Νάξου, τα αγροτικά καύσιμα, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ κ.α.  Ο Κος Υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις φορέων και μεμονωμένων παραγωγών, παρέλαβε τα έγγραφα αιτήματά τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Το πρωί της Τετάρτης 27/3, ο Κος Υπουργός πριν την αναχώρησή του από το νησί επισκέφτηκε το Τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τους υπεύθυνους παραγωγής και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό και με παραγωγούς γάλακτος στο παρακείμενο καφενείο.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα