Η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου προχώρησε σε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας) ζητώντας την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου σε Υπηρεσία – Γιατί προχωρεί στην κίνηση αυτή
Ε δεν πρέπει να γίνει; Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις. Και όπως διαβάζουμε και στην σχετική ανακοίνωση (αίτημα) έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια… Η Νάξος είναι ένα μεγάλο νησί, έχει πρόσβαση και στις Μικρές Κυκλάδες που είναι υπό την προστασία της και αυτό έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες που υπάρχουν στο νησί… Και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου όφειλε εδώ και χρόνια να είναι Υπηρεσία. Να έχει και στη θεωρία αναβαθμισμένο ρόλο…
Κι αυτό υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση που έστειλε η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας κκ Χρυσοχοϊδη και Χαρδαλιά… Μάλιστα διαβάζουμε: “ Μία από τις προτάσεις μας για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, που θα διευκολύνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βοηθώντας στην αποφόρτιση του διοικητικού τομέα (Πυρασφάλεια, Ανακριτικό κ.λ. π) είναι η αναβάθμιση του Π.Κ. Νάξου σε Υπηρεσία Δ’ Τάξης, με τομέα ευθύνης τις ανατολικές Κυκλάδες. Στη νησιωτική περιοχή των Κυκλάδων είναι χρονοβόρα η εξυπηρέτηση των πολιτών από την κεντρική (και μοναδική) Υπηρεσία που υφίσταται στον Νομό, αφού η απόσταση και ο φόρτος εργασίας δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες. Προκειμένου να επέλθει προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις για βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της καταπολέμησης επιβεβαιωμένων δυσλειτουργιών γραφειοκρατίας, η αναβάθμιση του Πυρ/κού Κλιμακίου Νάξου κρίνεται επιβεβλημένη”.
Και καταλήγει στην επιστολής της (έφυγε από Σύρο στις 10 Απριλίου) που φέρει την υπογραφή του προέδρου κου Ρούσσου και του γραμματέα κου Τασιούλη ” Όλα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το πλήθος αστικών και δασικών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο το νησί και καθ·όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστούν επιτακτική και άμεση την αναβάθμιση του εν λόγω Κλιμακίου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αναβάθμισης του Π.Κ. Νάξου προ δεκαετίας περίπου, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα”.
Αναλυτικά η επιστολή (μπορείτε να την δείτε και στο pdf στο τέλος του άρθρου):
“Ως εκπρόσωποι των υπηρετούντων Πυροσβεστών στον ιδιόμορφο Νομό Κυκλάδων, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον κλάδο μας. Το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, οι Κυκλάδες αποτελούνται από 24 κατοικημένα νησιά και είναι πόλος έλξης επισκεπτών, ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Στην έδρα του Νομού λειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, στην οποία υπάγονται τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Άνδρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου και Θήρας.
Πριν από 3 χρόνια ιδρύθηκαν οι Πυρ/κές Υπηρεσίες Αερολιμένων Μυκόνου και Θήρας, υπό την αιγίδα της Fraport, κατόπιν σύμβασης του κράτους με την εν λόγω εταιρεία. Θεωρούνται ανεξάρτητες Υπηρεσίες και έχουν συγκεκριμένο τομέα αρμοδιότητας. Η γεωγραφική ιδιομορφία και οι αντικειμενικές δυσκολίες που ταλανίζουν τα νησιά μας, καθιστούν το υπηρεσιακό μας έργο ιδιαίτερα σύνθετο.
Ως Ένωση έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στα προβλήματα της περιοχής μας και τις εν γένει δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει ο Πυροσβέστης, ώστε να ανταπεξέλθει στο επίπονο έργο του. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με επαγγελματικό φρόνημα, έχουμε καταφέρει να καθιερωθούμε με θετικότατο πρόσημο στη συνείδηση των συμπολιτών μας, ξεπερνώντας τις δεδομένες και πάγιες ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό.
Μία από τις προτάσεις μας για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας που θα διευκολύνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βοηθώντας στην αποφόρτιση του διοικητικού τομέα (Πυρασφάλεια, Ανακριτικό κ.λ. π) είναι η αναβάθμιση του Π.Κ. Νάξου σε Υπηρεσία Δ’ Τάξης, με τομέα ευθύνης τις ανατολικές Κυκλάδες.
Στη νησιωτική περιοχή των Κυκλάδων είναι χρονοβόρα η εξυπηρέτηση των πολιτών από την κεντρική (και μοναδική) Υπηρεσία που υφίσταται στον Νομό, αφού η απόσταση και ο φόρτος εργασίας δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες. Προκειμένου να επέλθει προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις για βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της καταπολέμησης επιβεβαιωμένων δυσλειτουργιών γραφειοκρατίας, η αναβάθμιση του Πυρ/κού Κλιμακίου Νάξου κρίνεται επιβεβλημένη.
Η ν. Νάξος με έκταση 430 τετρ. χιλιόμετρα αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εκ των οποίων πολλές και δύσβατες δασικές εκτάσεις και το δεύτερο πληθυσμιακά, μετά από τη ν. Σύρο. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (όπως χαρακτηριστικά είναι ο σωστός τίτλος) είναι ο πλέον πολυνησιακός Δήμος της χώρας, αφού ανήκουν σε αυτόν τα γειτονικά νησιά της Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων και Δονούσας. Φαινόμενο μοναδικό στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια η Νάξος έχει μπει σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης και με άρτια τουριστική υποδομή φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες τουριστών κατά τη θερινή περίοδο από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περιοχές του νησιού που έχουν χαρακτηριστεί τόποι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς επίσης και οι βιότοποι του Ζα και της Κορώνου που είναι περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.
Όλα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το πλήθος αστικών και δασικών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο το νησί και καθόλη τη διάρκεια του έτους, καθιστούν επιτακτική και άμεση την αναβάθμιση του εν λόγω Κλιμακίου.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αναβάθμισης του Π.Κ. Νάξου προ δεκαετίας περίπου, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Ευελπιστούμε ότι θα συνδράμετε προς την κατεύθυνση υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης, με στόχο την αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών στον πολίτη, τον εκσυγχρονισμό μέτρων και ατομικών μέσων προστασίας του προσωπικού και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πυρ/κού Σώματος στην προβληματική περιοχή των Κυκλάδων”.